A Szabadság-szobor keresztje – egy jezsuita szerzetes gondolatai

2024. augusztus 17. 16:42

A békepárti Karmelita Államegyház ne generáljon vallásháborút!

2024. augusztus 17. 16:42
Hofher József
Szemlélek

Nyitókép: Pixabay

„A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ – mint a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával működő közhasznú szervezet – egy keresztet kíván elhelyezni a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatán. Mint katolikus, jezsuita szerzetes, értetlenül állok a bejelentés előtt. Bár értékelem a nemes szándékot és a buzgalmat az ötletgazda részéről, de szerény véleményem szerint ez az elképzelés továbbmélyíti majd a társadalomban lévő feszültségeket és ellentéteket a konzervatív és a liberális gondolkodású állampolgárok között.

A jelenlegi Kármelita Államegyházi Vezetés a keresztény felekezetek meghallgatása nélkül akar keresztet emelni egy olyan helyen, mely eddig, évtizedeken keresztül kereszt nélkül is a szabadság szimbóluma volt. Ez a megvalósuló terv rombolni fogja a keresztény felekezetek presztízsét, mivel a Kármelita Államegyházi Kormányzat a katolikus egyházhoz kapcsolódó szimbólumot állít a vita középpontjába – sok református, evangélikus és zsidó barátom is értetlenül nézi az eseményeket. A Kármelita Államegyház egyszer már deklarálta, hogy az Eucharisztia kárhozatos bálványimádás, most pedig azt a keresztet akarja »felmagasztalni«, amit az ő egyházaik templomainak egy részében nem is jelenítenek meg – a templomtornyaikon is kakas vagy csillag ékeskedik.

Tisztelettel ajánlom megfontolásra: 1. Ha már feszület, úgy restaurálják Szent Gellért szobrát! A szentéletű püspök kezében a kereszt hitelesen jelzi a jézusi gondolatot: »Aki utánam akar jönni, vegye fel keresztjét!« 2. Ha mégis lesz talapzat, úgy a Kármelita Államegyházi Vezetés – feszület helyett – helyezzen el egy kiskakast gyémánt félkrajcárral a talapzaton. 3. Mint katolikus állampolgár, tisztelettel kérem, hogy szent szimbólumainkból, általunk tisztelt személyekből, szentségekből gúnyt ne űzzenek, mint néhány alkalommal az elmúlt évtizedekben ez sajnos megtörtént!

Úgy érzem, a mai polgárok már elég fáradtak ahhoz, hogy újabb ellentétbe, megosztottságba keverjék őket. Háborúságot, ellentéteket lehet fegyverek nélkül is vívni. A békepárti Karmelita Államegyház ne generáljon vallásháborút!”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 414 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
time
2024. augusztus 23. 20:50
Méltó ez a megszólalás a Szemlélekhez. Lehet, hogy Krisztushoz kéne inkább méltónak lennie?
ami személyes
2024. augusztus 20. 10:34
Hajaj
alexandrosz-2
2024. augusztus 20. 07:41
Jezsuita = zsidókommunista felforgató.
mindent vissza
2024. augusztus 19. 15:08
A "Szemlélek" nevű pöcegödör a katolikus egyház ellenségei - békepapok, kommunisták, zsidók, titkosszolgálati megbízottak, ilyen-olyan az egyházba beépült bomlasztók - platformja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!