Kormányinfó: Ukrajna megzsarolta Magyarországot a benzinszállítások leállításával

2024. július 26. 08:52

Gulyás Gergely szerint Ukrajna a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, azt a két országot, amelyek következetesen kiállnak a béke mellett.

2024. július 26. 08:52
null

 

 

Nem engedünk Ukrajna zsarolásának, a határainkat továbbra is meg fogjuk védeni!

Elsőként Gulyás Gergely a kormány tegnapi üléséről tartott tájékoztatást. Bejelentette, hogy tárgyaltak az orosz–ukrán háborúról és annak következményeiről, amelynek kapcsán újabb nehézséggel kellett szembesülni,

 miszerint Ukrajna a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, azt a két országot, amelyek következetesen kiállnak a béke mellett. 

Gulyás szerint ezt az is bizonyítja, hogy a Lukoil nem tud szállítani, bár nincs szankciós listán. Mindemellett a Rosznyeft orosz cég tud Csehországba és Lengyelországba szállítani. Ez a miniszter szerint méltatlan, és ellentétes az uniós szabályokkal is. 

„Ha  a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány is lehet, pánikra egyelőre nincs ok, de szeptemberig megoldást kell találni.”

Azt is látni kell, mondta, hogy Magyarországról érkezik az elektromos áram negyven százaléka Ukrajnába, és a gázolaj és a földgázimport tíz százaléka is tőlünk érkezik oda, miközben óriási humanitárius segítséget nyújtunk. Ezért kértük fel az Európai Bizottságot, hogy járjon közbe ez ügyben Ukrajna és Magyarország között.

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter hozzátette, hogy Magyarország és Szlovákia szerint Ukrajna a társulási megállapodás számos pontját megsértette, ilyen esetben a tagállamoknak jogukban áll a bizottságnál konzultációt kezdeményezni, erre három nap áll rendelkezésre, és ennek sikertelensége esetén a további fellépés jogát is fenntartjuk.

Gulyás Gergely úgy folytatta, a migrációs ügyben meghozott bírósági ítéletet is tárgyalták tegnap, és mandátumot adtak Bóka miniszter úrnak és más illetékeseknek a Tanáccsal való tárgyalásra. 

Hogy ez az ítélet megszülethetett, gyalázat, vérlázító, azt mutatja, hogy az Európai Unió Bírósága példátlan ellenszenvvel viseltetik hazánk iránt, amelyik Európa közös határait védi. Segítség nélkül, a külső határt eddig kétmmiliárd forintból, saját forrásokból védtük. Szeretnénk Brüsszellel megállapodni, de ha ez nem megy, nem tudjuk garantálni, hogy a déli határokon keresztül a migránsok ne menjenek Ausztria felé, Magyarországot azonban meg fogjuk védeni, A schengeni határok védelmét eddig egyedül mi tartottuk be, maradéktalanul” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Lezárult az EU-s elnökségünk első szakasza

Az eddigi eredményekről Bóka János beszélt. Elmondta,  beszélt, az elnökség első szakasza lezárult, a nyári szünet előtti utolsó esemény jövő héten lesz, ahol az európai országok parlamentjeinek uniós bizottságainak tagjai fognak részt venni.  

Eddig hat tanácsülés volt, volt olyan köztük, amelyen az EU versenyképességét elemezték, a mesterséges intelligenciáról és az elektromos autózásról tárgyaltak. Emellett üléseztek az energiaügyi miniszterek, akik a 2030-ig szóló energiapolitikai tervekről beszéltek és az uniós energiahálózatról. A belügyminiszterek között a migráció és a biztonsági helyzet volt a téma, az egészségügyi miniszterek a szervadományozásról és a szív- és érrendszeri betegségekről beszéltek. 

A családtámogatás új formái és ezüstérmes pedagógusképzés

Ezekről Vitályos Eszter beszélt, aki szerint a cél, hogy a családtámogatások a speciális adóformákat választó vállalkozóknak is elérhetőek legyenek a jövőben. Nekik nehézség, hogy nem a teljes bevételük tekinthető a jövedelmüknek, így kisebb kölcsönt vehetnek fel. A kormány ezért úgy döntött, az ő bevételük bevételük legalább 50 százalékát beszámíthassák jövedelemként az igénylésnél, tíz év társadalombiztosítás mellett.  

Vitályos Eszter azt is mondta, hogy nőtt a hazai egyetemek vonzereje,  a nemrég kihirdetett ponthatárok alapján  négyből hárman bekerültek a felsőoktatásba, tízből nyolcan állami ösztöndíjjal, és nőtt a mesterképzésben felvettek létszáma is. 

A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudomány volt, ezüstérmes a pedagógusképzés. 

További kérdésekkel az Oktatási Hivatalt kell keresni az érdeklődnek.

A kormányszóvivő említett néhány új beruházást is a közelmúltból; többek között 130 millió forintból épült bölcsődét, 60 millióból új esetkocsit a dunakeszi mentőállomásnak.

Ukrajna sajátos Stockholm-szindrómában szenved az EU-val szemben

Következnek a kérdések. A közmédia riportere úgy véli, Brüsszel nem siet hazánk védelmére az elzárt kőolaj miatt. Gulyás erre elmondta, hogy eleve többet vártak az uniós intézményektől. 

„A jelenlegi helyzet csak a felhalmozott készletek miatt nem okoz komoly problémát. Sajátos Stockholm-szindróma, ahogy Ukrajnával kapcsolatban viselkedik az EU.”

Arra a felvetésre, hogy létezhet-e, hogy Kijev Brüsszellel egyeztetve zárta-e el az olajcsapot, Gulyás Gergely úgy felelt, „amire nincs bizonyítékom, nem mondom, de azt sem állítom, hogy a felvetés logikátlan”.

A Hír Tv kérdésére, hogy a Patrióták miért nem kaptak pozíciókat az EP-ben, Gulyás Gergely azt mondta, van rá objektív számítási mód, melyik frakciónak melyik tisztség járna, ezt most első alkalommal megszegte az EP többsége. 

„Az európai politikai kultúra hiányzik az EP-ből. Magyarországon ilyen sosem fordult elő olyan az elmúlt 34 évben, hogy ellenzéki frakciók, képviselők ne kaptak volna bizottsági helyeket."

Az EU zöld politikáját Bóka János vázolta fel, úgy fogalmazott, a tagállamok között nagy vita zajlik, mi áll az unió érdekében. Az európai politikában erős a szándék a Kínával való szakításra, ám enélkül a zöldipar nem erősödhet tovább.

A Magyar Nemzet kérdésére, milyen lépéseket tehetünk az Európai Bíróság Magyarországot a migrációs politikája miatt elmarasztaló ítélete ellen, Bóka János úgy válaszolt,  a bizottság szeptembertől fog konzultálni a kormánnyal ez ügyben. 

Kaptunk egy levelet az Európai Bizottságtól, mely tartalmazza a fizetési felszólítást, illetve egy konzultáció kezdeményezést a migrációval kapcsolatban. Azt is látni kell, hogy eddig Magyarország saját határait azért is védte, mert Európát is védte. A fizetési felszólítás óriási kötelezettséget ró hazánkra. 

Amennyiben az EU azt várja hogy bírságot fizessünk, ennek következményei lesznek: a 2015-ös eseményekhez hasonló képek."

Gulyás Gergely ezután alap munkatárának egy másik, az ukrán olajkorlátozásra vonatkozó kérdésre elmondta, abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna állítsa helyre azt a helyzetet, amelyben Magyarország hozzáfér az orosz olajhoz. 

„Az EU gazdasági sikereinek kulcsa volt az orosz olaj” – tette hozzá, és azt is, hogy Ukrajna „teljes egészében működésképtelen", részben Magyarország tartja el.

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­­­ ­a­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
a-gyar-2
2024. július 26. 17:55 Szerkesztve
Közben Kína kiütéssel nyer mert a realitással vannak elfoglalva nem a nagyf@szú nénikkel és a f@sz-zongoristával. Amíg az EU-ban a korrupt dzsentri barmok megszállottan putyinnal és a f@sz-zongoristával valamint azzal hogy minél több gendert fedezzenek fel addig Kínában csak 2022 februárja óta több mint 4 millió kiválóan képzett mérnök végzett. A kínaiaknak egy modern 21. századi ország építésével vannak elfoglalva, addig az EU-ban a korrupt dzsentri barmoknak nincs fontosabb mint az, hogy a férfiak is szülhetnek. Ha ez így megy tovább az egész EU lezüllik. Mint az egykori dzsentri réteg. Azt hitték, hogy valakik. Ment a nagyképű üres büszke duma, de a feltörekvő vállalkozók egy nemzedék alatt megették őket. Így van ez a nyugat és Kína esetében is. Különbség, hogy ez nem egy nemzedék hanem kevesebb mint 10 év alatt fog megtörténni.
a-gyar-2
2024. július 26. 17:52
Az EU illegitim. Minden döntése alapvetően törvénytelen.
a-gyar-2
2024. július 26. 17:52
Az EU-t fel kell számolni el kell pusztítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!