Felmérés: minden második magyar Orbán-párti

2024. július 23. 08:11

Fidesz-KDNP előnye stabil, az ellenzéki pártok stagnálnak.

2024. július 23. 08:11
Leaders Meet For The European Political Community Summit

Nyitókép: Carl Court / Getty Images

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is vezet a pártversenyben, júliusban 47 százalékra mérték a kormánypártok támogatottságát. Ez az arány ugyan 2 százalékponttal magasabb, mint a júniusi európai parlamenti választási eredményük, de a különbség hibahatáron belüli. Ezzel szemben a Tisza Párt nem szerzett újabb szavazókat, támogatottsága 29 százalékon stagnál, míg a Gyurcsány Ferenc vezette DK-MSZP-P pártszövetség továbbra is 8 százalékon áll, megőrizve az EP-választásokon elért eredményüket.

A Mi Hazánk Mozgalom jelenleg magabiztosan a bejutási küszöb felett áll, egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson a párt akár 9 százalékot is elérhetne. A kutatás szerint az EP-választásokon mandátumot nem szerző pártok közül jelenleg a Kétfarkú Kutya Pártnak lenne a legnagyobb esélye bejutni parlamentbe. A párt jelenleg 5 százalékon áll, míg a többi ellenzéki „mikropárt” együttes támogatottsága már csak a 2 százalékot éri le.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az alkalmasság továbbra is kiemelt szempont

Orbán Viktor kormányfői alkalmasságát illetően a magyarok körében is egyértelmű fölény mutatkozik: 49 százalékuk tartja őt a legalkalmasabb miniszterelnöknek. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Magyar Péter ezzel szemben csupán 19 százalékos támogatottságot élvez, míg Dobrev Klárát a megkérdezettek 7 százaléka tartaná a kormányfői feladatok ellátására.

A Fideszben hosszú ideje a miniszterelnök személyéhez fűződő pozitív viszonyulás a meghatározó attitűd a párt szavazói között. Azonben ez nem minden párt esetében van így. A kutatás ugyanis azt is kimutatta, hogy a Tisza Párt szimpatizánsainak legalább harmada a politikus személyétől függetlenül, vagy annak ellenére támogatja a választás óta diszkóbotrányba keveredett Magyar Péter pártját. 

Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk vezetőjét mindössze a párt szavazóinak fele, azaz 4 százalék látja alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra.

Összességében a Fidesz-KDNP stabil előnye és Orbán Viktor erős támogatottsága jellemzi a jelenlegi politikai helyzetet, miközben az ellenzéki pártok stagnálása és belső problémái is megmutatkoznak a választói preferenciákban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 257 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­k­­e­l­d­­­ ­a­ ­­s­­z­­e­­x­­­i­­­ ­p­­­u­n­c­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
llnnhegyi
2024. július 25. 17:36
A Fidesz Kdnp koalíciós kormány hasít! A kormány dettó! dr miniszterelnök szinte így született! Dicső vezetőnek!-:))) ===============✓ (bassza meg az összes libbcsikommcsi!)
Lajoss
2024. július 24. 15:16
..álmodj,királylány... 😂😂😂😂😂😂😂😂
Lajoss
2024. július 23. 17:52
Nézőpont Intézet…😂😂😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!