Egyszerűsödtek az otthonfelújítási program egyes részletei, mutatjuk a legfontosabb pontokat

2024. július 25. 17:57

Az Energiaügyi Minisztérium szerint „júliusban már közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt az MFB Bank Pontokon. Az újonnan kiadott energetikai tanúsítványok száma meghaladta a 6300-at.”

2024. július 25. 17:57
felújítás, otthonfelújítási program, illusztráció Fotó: SEBASTIEN LAPEYRERE / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: SEBASTIEN LAPEYRERE / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

„Néhány ponton módosul az otthonfelújítási program felhívása” – derül ki az Energiaügyi Minisztérium csütörtöki bejegyzéséből

„Lehetővé teszik a kölcsönkérelmek online benyújtását!”

Mint a tárca tájékoztatott: „zömében egyértelműsítő, egyszerűsítéseket tartalmazó pontosításokkal frissült a 108 milliárdos keretösszegű pályázat felhívása. A talán legtöbbeket érintő újdonság, hogy általános könnyítésként

az MFB Bank Pont Plusz hálózat minden lakossági fiókjánál meg kell teremteni a kölcsönkérelmek online átadásának lehetőségét”

– hívták fel a figyelmet.

A komolyabb közérdeklődésre számot tartó változtatásokból kiderül továbbá:

  • pontosan melyik korábbi energetikai támogatási program nyertesei nem vehetnek részt a pályázaton, így tisztázódik az is, hogy pl. a Napenergia Plusz Programban forráshoz jutó családok nincsenek kizárva,
  • a levegő-víz hőszivattyús rendszer esetén a monoblokkos típus is elszámolható, 
  • új PIR szigetelőanyag, padlófűtés, mennyezeti hűtés, fűtés is támogatható a programban,
  • egyértelműbbé válik a benyújtandó dokumentumok köre (egyebek mellett a vállalkozási szerződésminta a megadott adatokból automatikusan töltődik),
  • az adott helyrajzi szám kapcsán a jogerős használatbavételi engedélyről a fővárosi vagy vármegyei kormányhivataltól kérhető információ.
  • Az otthonfelújítási programban az 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére adható támogatás. A legfontosabb követelmény, hogy az energetikai korszerűsítés révén ingatlanonként legalább 30 százalékos energia-megtakarítást kell elérni. 

 

A minisztérium a frissült pályázati felhívást is közzétette, amely ide kattintva érhető el.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint „júliusban már közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt az MFB Bank Pontokon. Az újonnan kiadott energetikai tanúsítványok száma meghaladta a 6300-at.”

„A kormány az otthonfelújítási programmal lakóingatlanaik jelentős energia-megtakarítást eredményező energetikai korszerűsítésében támogatja a magyar családokat. A beruházásoknak köszönhetően a támogatott háztartások könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt, még nagyobb mértékben részesülhetnek a rezsicsökkentés előnyeiből” – írja a tárca.

Mint hozzáteszik:

a program legalább 127 milliárd forint megrendelés-állományt generál a hazai építésgazdaságban, a magánberuházásokon keresztül támogatja a szektor fellendülését, a gazdasági növekedés újraindítását.”

 

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­­k­­­e­­­l­­d­­ ­­­a­­ ­­­s­z­­e­x­­­i­­­ ­p­u­n­­­c­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Gaz_pacho
2024. július 25. 23:04
Érdeklődnék én is, de a kötelező kölcsön lehetősége elriasztott.... :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!