Dunai hajótragédiák – ezt tudjuk most az eljárásokról és a balesetekben érintett hajóskapitányokról

2024. július 21. 09:10

A Hableány-katasztrófa és a májusi, verőcei baleset kapcsán is jogerős döntést hoztak a bíróságok a kényszerintézkedésekről.

2024. július 21. 09:10
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: rendőrök vizsgálják a verőcei balesetben összetört motorcsónakot (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Pár éven belül két olyan tragikus dunai hajóbaleset is történt Magyarországon, amelyekben külföldi szállodahajók is érintettek voltak.

Nem állt meg a kapitány

Májusban heten vesztették életüket Verőcénél, ahol egy nagy sebességgel közlekedő motorcsónak csapódott egy szállodahajó orrába. A kishajón összesen nyolc tartózkodtak, de csak az egyik utasnak sikerült – súlyos sérülések mellett – partra jutnia. A többi áldozat – köztük a kishajót vezető férfi – holttestét a következő napokban találták meg különböző helyeken a folyón, az utolsó áldozatot kilenc nappal a tragédia után emelték ki a Dunából.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az azonnal elindított nyomozás során őrizetbe vette majd 

kétrendbeli segítségnyújtás halált okozó elmulasztása, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a szállodahajó cseh kapitányát. 

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója május 22-én – az ügyészségi indítvány  nyomán - elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét.

A bíróság közleménye szerint bár a szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a jármű minek ütközött neki, nem állt meg helyszínen, hanem változatlan sebességgel továbbhaladt. A balesetben megsérült és vízbe esett személyeknek nem nyújtott segítséget, a személyzetet nem értesítette, a mentési protokollt nem hajtotta végre, és a segélyhívóra sem tett bejelentést. Ily módon több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett.

A gyanúsított és a védő fellebbezett a bűnügyi felügyelet elrendelése ellen, de a bíróság ezt elutasította – tudta mag lapunk Jagusztin Tamástól, a Pest Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől, aki elmondta, hogy

 jelenleg a nyomozásban a szakértői vélemények beérkezésére várnak. 

Más eljárási cselekmény nem történt.

Csak gondatlan veszélyeztetés

A 2019 májusi Hableány-katasztrófában még tavaly szeptemberben hirdettek elsőfokú ítéletet. A 28 halálos áldozattal – akiknek többsége dél-koreai állampolgár volt – járó tragédia kapcsán az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a balesetet okozó svájci szállodahajó, a Viking Sigyn ukrán kapitánya ellen.

Jurij Csaplinszkíj büntetőpere 2020 márciusában kezdődött, és az ügyben 2023 szeptemberében született meg az elsőfokú ítélet.

A bíróság végül bűnösnek mondta ki a kapitányt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségében, ugyanakkor felmentette a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében emelt vád alól.

Jurij Csaplinszkíjt öt és fél év fogházbüntetésre és hat év vízi járművezetéstől való eltiltásra ítélték első fokon.

Az ukrán kapitány 2020 januárjáig volt letartóztatásban, majd bűnügyi felügyeletben várta az elsőfokú ítéletet.

Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, a második vádpont esetében bűnösség megállapítása és az ítélet súlyosítása, valamint a kényszerintézkedések büntetésbe való beszámításának módosítása érdekében.

A vádlott és védője Tóth M. Gábor teljes körű fellebbezést jelentett be, azaz felmentés, illetve enyhítés, valamint hatályon kívül helyezés érdekében is fellebbezett.

Az ügyészség az ítélethirdetésen indítványozta a bűnügyi felügyelet helyett a vádlott letartóztatását, a bíróság azonban ezt elutasította.

Ahogy Tóth M. Gábortól megtudtuk, ez a döntés azóta jogerőssé vált, így 

védence jelenleg is bűnügyi felügyeletben van, a magyar fővárosban, Budapesten. A bűnügyi felügyelet a legszigorúbb fokú, ami a korábbi házi őrizetnek feleltethető meg.

 Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy Jurij Csaplinszkíj a számára kijelölt ingatlant egyáltalán nem hagyhatja el – mondta lapunknak az ügyvéd. 

Úgy tudjuk a Hableány-katasztrófa kapcsán indult büntetőper októberben folytatódik majd másodfokon. 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000057
2024. szeptember 05. 15:17
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­l­­d­ ­­a­ ­s­­­z­e­­x­­­i­­­ ­p­­­u­­n­­­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
elfújta az ellenszél
2024. július 21. 10:00
Lassan elfelejtődnek az ügyek és felnő egy új generáció, mire kiizad magából valamit az igazságszolgáltatás. Ha sikerül is konkludálni valahova, nevetségesen komolytalan büntetés egy ukrajnai házi őrizet, amit ki tudna ellenőrizni?
Phm045
2024. július 21. 09:35
Ráhel asszony,.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!