Vasárnapig marad a brutális kánikula, 38 Celsius-fok is lehet

2024. június 20. 19:31

Kiterjesztette és meghosszabbította a hőség miatti vörös kódot a Belügyminisztérium

2024. június 20. 19:31

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Csizi Péter közölte: 

az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, egyben a protokoll felkészíti az intézményeket az intézkedés végrehajtására.

Emlékeztetett arra, hogy a vörös kódot a másodfokú hőségriasztással összhangban szerdától péntekig rendelték el, ezt hosszabbították meg most, mert a HungaroMet előrejelzése szerint nem várható lehűlés a hétvégére.

Közölte, ha a hajléktalanellátó rendszer túltelítetté válna, akkor más profilú szociális intézményeknek is be kell fogadniuk az embereket hűtött helyiségekbe. E tekintetben jól áll az ellátórendszer, mert csak 78 százalékban kihasznált – mondta a helyettes államtitkár, jelezve: ez azt jelenti, hogy 790 szabad férőhely áll rendelkezésre országszerte.

Csizi Péter elmondta, a szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, továbbá felhívják a hajléktalanok figyelmét arra, hogy célszerű hűtött helyiségekbe menniük. Továbbá kérik a lakosságot, hogy ha bajba jutott embert látnak, akkor hívják a krízis-diszpécserszolgálatot – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a kiterjesztés vonatkozik olyan vármegyékre is, ahol a korábbi előrejelzések szerint nem számoltak extrém hőséggel.

Szerdán az Észak-Alföld két vármegyéjére (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok), a Dél-Alföld három vármegyéjére (Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun) és a Dél-Dunántúlon Tolna vármegyére rendelték el a riasztást, csütörtöktől viszont már Baranya, péntektől pedig Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér vármegyében is érvényes lesz a vörös kód.

Szombaton és vasárnap egyes vármegyékben fokozatosan megszűnik a riasztás – jelezte Csizi Péter

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. június 20. 23:29
» kislaci-2 2024. június 20. 20:36 vnyoc mergaba klima be a csorok meg leszophatnak« A kocsiba ülsz be hűsölni? Nekünk a házban is van klímánk bugris geci. 🤣🤣🤣
Muki46
2024. június 20. 21:50
Már a kánikula is brutális? Mi nem az?
Megtalálta
2024. június 20. 21:13 Szerkesztve
Az bazdmeg, brutális kánikula, hogy rohadnátok meg. Kéne már valami másik oldalt találnom, mert a Mandiner lassan ugyanolyan mocsok bulvárrá válik, mint a Blikk/Ripost/Origo, meg a többi kattintáskurva szemétlerakat. Kénytelen leszek a 24.hu-n híreket olvasni. Libsik, de legalább tudnak helyesen írni, és nem MUTATJUK, BRUTÁLIS, meg ehhez hasonló aljadék stílusban tolják. Jah, és megjegyzem, szakmailag, hogy az oldaluk egy szimpla Wordpress, saját designnal, cache rendszerrel szteroidozva, semmi extra. Nincs telefosva ajax-szal, Angularral, meg egyéb technobiszbasz-lófasszal, mégis egyszerűbb, használhatóbb, átláthatóbb, gyorsan betöltődik, nem csúszkálnak összevissza a szöveghasábok, mint itt, ezen a fos felületen.
kislaci-2
2024. június 20. 20:36
vnyoc mergaba klima be a csorok meg leszophatnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!