Mégsem voltak forradalmárok az ókeresztény szerzők

2024. június 28. 00:41

2024. június 28. 00:41
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Jézusról és az őskeresztényekről azt gondolja a baloldal, illetve bizonyos idealista szerzők, hogy utópista szociá­lis forradalmárok voltak: elvetették az erőszak minden formáját, megvetették a magántulajdont, és őskommunista vagyonközösségben éltek, ellenezték a gazdagságot, és esetleg még anarchisták is voltak, elítélve az államhatalmat. Eszerint az álmodozó forradalmár Jézus elképzeléseit Pál apostol forgatta ki és csinált belőle intézményes egyházat, de azért az ókeresztényekkel kapcsolatban is élnek téves, őket egyenlősítő pacifista anarchistának gondoló elképzelések a köztudatban. A kereszténység végső „eltérítése”, „ártatlanságának elvesztése” eszerint a 312-es konstantini fordulattal, a kereszténység legalizálásával, majd államvallássá tételével következett be. Ez a felfogás teljes tévedés. Jézus híres mondása, hogy „adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené”, ezzel a zsidó politikai forradalmárok ellen lépett fel, akik nem akartak adót fizetni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:36
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­­k­­e­­l­d­­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­­i­­ ­p­­­u­­­n­c­­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
2024. június 28. 06:03 Szerkesztve
Te Szilva! Tök mindegy mennyit erőlködsz te itt a cifrázáson. 1.,-Jézusod munkanélküli volt és nem dolgozott. 2.,-Ámításai miatt voltak hívei, akik őt vakon követték. 3.,-Gyűléseket tartva szónokolt és programot adott 4.,-Volt miből vacsorát rendeznie a tiszteletükre. Szóval a T e J é z u s o d külföldről finanszírozott Soros aktivistaként rendszerellenes politikus volt, akit 30 ezüst pénzért elárult egy Júdás nevű magyar péter mielőtt a bevádorlott csaló migránsként a köztolvajokkal együtt keresztre feszítette az akkor regnált hatalom. Nem ismerős neked ez valahonnan posh adt Szilvaként teGergő bogaram? (meggyőződésem, hogy te egyik kéretlen és önjelölt prókátora vagy)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!