Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Magyar Péter szerint a háború csak egy álprobléma – így rántotta le a leplet az elemző

2024. június 02. 12:02

Deák Dániel politikai elemző szerint a Tisza Párt alelnöke most éppen úgy viselkedik a háborúval kapcsolatban, mint a baloldal tette azt a migrációs válság idején: tagadja a probléma létét is, miközben összevissza beszél és kapkod.

2024. június 02. 12:02

Nyitókép: Facebook/Magyar Péter

 

 


Mint ahogyan a Mandineren is megírtuk, Magyar Péter szombaton, a Békemenet napján, amelyet éppen az európai háborús őrület megállítása érdekében hirdettek meg, egy online sajtótájékoztatón bejelentette, petíciót indítanak, amelyben azt követelik, hogy „Orbán Viktor és Deutsch Tamás állítsa le »az adófizetői pénzen folytatott félelemkeltő kampányt«, mert szerinte a háború veszélyeire figyelmeztető plakátok a magyar gyermekek testi-lelki egészségét veszélyeztetik, megzavarják a nyugalmukat.

A saját állítása szerint mindenekfelett békepárti Magyar Péter azt is elmondta, az ügyben a médiahatósághoz és különböző, a fenti hirdetéseket futtató közösségimédia-platformokhoz fordul, illetve rémhírterjesztés miatt hétfőn beperli Orbán Viktort is.

Nem mellékes, Magyar Péternek régóta szúrja a szemét a Fidesz békepárti kampánya és most úgy tűnik felhasználja a közösségi médiakapcsolatait. Mint ismert, a Tisza Párt európai parlamenti listájának második helyén szerepel az a Dávid Dóra, aki a Facebookot üzemeltető Meta jogtanácsosa.

Magyar Péter ezzel kapcsolatos kijelentéseiről és arról, mit üzen, ha egy önmagát a béke oldalán állónak hirdető politikus be akar tiltatni egy háborúellenes kampányt, Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét kérdeztük.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péter folyamatosan arról beszél, hogy mindenki békepárti Magyarországon, vagyis szerinte azok a baloldali politikusok és tömörülések is békepártiak, akik és amelyek fegyvert szállítanának Ukrajnába, és katonák küldéséről beszélnek. Miközben mindenki látja, hogy a valóság nem az, amit Magyar Péter állít: az ellenzéki szereplők igenis háborúpárti álláspontot képviselnek” – mondja az elemző.

Szerinte a Tisza Párt alelnöke ezzel ugyanazt a testtartást képviseli, mint amit a baloldal annak idején a 2015-ös migrációs válságkor, amikor minden eszközzel igyekeztek álproblémának feltüntetni a bevándorlást. 

„Most Magyar Péter lényegében azt állítja, hogy a háború álprobléma” 

Deák Dániel úgy véli, ez egy tipikus kommunikációs fogás: egy probléma bagatellizálása. Amire azért van szükség, mert Magyarék nagyon jól tudják, hogy az ő ezzel kapcsolatos álláspontjukat csak a magyar társadalom kisebb része osztja, ezért úgy tesznek, mintha a háború nem is lenne kérdés vagy nem is lenne aktuális. Miközben egész Európa a háborúról beszél, az összes uniós vezetői csúcstalálkozón vagy NATO-csúcson az első napirendi pont a háború kérdése: folytassuk-e vagy lezárjuk, legyen-e tűzszünet, béketárgyalás, küldjünk-e fegyvereket. 

Magyar Péter azért is támadja most a békepárti kampányt, azért is mondja azt, hogy tulajdonképpen semmi értelme, mert nagyon jól tudja, hogy az ő álláspontja, illetve annak a közösségnek az álláspontja, amelyiket ő most képvisel, és amelyik őt most támogatja vagy finanszírozza, ebben a nagyon fontos európai kérdésben kisebbségi álláspont” – szögezi le az elemző.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka annak, hogy bár Magyar Péter a beszédeiben és bejegyzéseiben folyamatosan a Tisza Párt béke melletti elkötelezettségét hirdeti, mégis hatósági eszközökkel tiltaná be a Fidesz–KDNP háborúellenes kampányát, sőt, Orbán Viktort is perrel fenyegeti emiatt, Deák Dániel úgy válaszol, mivel Magyar Péter kommunikációja eleve eléggé kapkodó, zavaros, nehéz rajta kiigazodni, és nemcsak ebben a kérdésben, hanem sok másik ügyben is összevissza beszél, mindez azt mutatja, hogy nem komolyan vehető politikus. 

Egy politikus, párt esetében nagyon fontos, hogy következetes kommunikációja, világos álláspontja legyen. 

Hogy ez Magyar Péternél hiányzik, annak tudható be, hogy valójában nincs világos értékrendszeres, ahogyan semmilyen erkölcsi iránytűje sincs. 

Persze aki a saját felesége szavait felveszi titokban, attól hogyan is várhatnánk el, hogy tiszta, világos erkölcsrendszerrel bírjon. 

Ennek tudható be a zavaros kommunikációja: belül üres, nincsenek olyan stabil, szilárd erkölcsi pontjai, amelyekhez igazodni tudna” – véli Deák Dániel.

Ezt a következetlenséget, kapkodást az elemző szerint jól mutatja, hogy Magyarék csetcsoportjában, a Discordban nemrégiben külön szobát kapott a kötelező, a nőkre is kiterjedő sorkatonaság bevezetését tárgyaló téma. Ez egyrészt azt jelzi, hogy a táborában sok a háborúpárti álláspontot képviselő szimpatizáns, illetve hogy Magyar Péter ez ügyben is kapkod; nem véletlen, hogy ezt a beszélgetést aztán törölték, azaz megpróbálták eltitkolni, hogy ne derüljön ki a kampány során.

Magyar Péternek összességében az a problémája, hogy ő, a támogatói egy része és a finanszírozói is háborúpárti álláspontot képviselnek, de mivel értelemszerűen minél több szavazót, köztük a békepártiakat is szeretné megszólítani, ezért úgy tesz, mintha nem lennének háborúk. De amikor a hívei egy ilyen fórumon kommunikálnak egymással, rögtön egyértelművé válik, hogy mi is az a valódi gondolkodásmód, amit képviselnek."

A gyerekek védelméről szólva Deák Dániel úgy gondolja,

 eléggé visszás, hogy az beszél ilyesmiről, aki a fiai édesanyjáról titokban hangfelvételt készített, és ezzel nagyon súlyos dolognak tette ki a saját gyerekeit 

– ez önmagában negligálja, hogy Magyar Péter ilyen irányú kijelentéseivel érdemes lenne komolyan foglalkozni.

Egyébként is, mindez csak öncélú hangoskodás, olyan, mint Magyar Péter korábbi hasonló jellegű fenyegetései, amelyeknek a gyakorlati következményeit még nem nagyon láttuk. És persze  figyelemelterelés a Békemenetről, ami önmagában komoly erődemonstráció volt, és még a kormánypártisággal nehezen vádolható Partizán YouTube-csatorna szerint is több százezren vettek részt rajta" – szögezi le az elemző.

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 05. 17:01 Szerkesztve
Magyar Péternek meg kellene elégednie Napóleon szerepével. Isten börébe való bele bujással, nála még nagyobb nárcisztikus pszichopaták sem próbálkoztak. De lehet, hogy öt koránt sem ez riasztotta vissza szereptöl, hanem az a hátsó gondolat, hogy ha ö isten, akkor az ateisták nem fognak rá szavazni, mert szerintük nem is létezik. Egyébként Magyar Péternek már most elment a teje, pedig a mozgalma még csak pár hónapos. Magyar Pétert nem kell gyülölnünk, annyit nem érdemel, elég ha megvetjük és elfelejtjük.. Péter, te nadrágcsattal nöt verő férj, Ajánlom néked, hogy a bőrödbe férj, Ideje, hogy Judíttól bocsánatot kérj, S hogy lázálmodból magadhoz térj. Népünktöl áldást te soha ne remélj.
EX_Terminator
2024. június 03. 22:02
NEKTEK ITT MINDEN AJTÓ ZÁRVA VAN ÉS ZÁRVA IS MARAD, ÉS HA FESZEGETNI MERÉSZELITEK POFÁN LESZTEK CSAPVA!
EX_Terminator
2024. június 03. 22:01
Fiacskáim? Ti vagy eltakarodtok, vagy hullák vagytok, és azt is elfelejthetitek hogy majd a "tükörbe nézek" veletek nincs NEM VOLT ÉS SOHA NEM IS LESZ PÁRBESZÉD. SE SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN SEMMI MÁS.
Takagi
2024. június 03. 15:59
Nem POLITIKUS! Egyszerű idomított csivava.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!