Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Kéri László: Magyar Péter fejében van egyfajta hasadás

2024. június 13. 09:58

A politológus szerint Rónai Egon pedig pontosan tudja, hogy van tulajdonosi elvárás az ATV-nél.

2024. június 13. 09:58
null

Nyitókép: képernyőfotó / Friss Hírek podcast

 

Kéri László politológus volt a Friss Hírek podcast vendége, ahol szóba került többek között Magyar Péter botrányos kirohanása az ATV stúdiójából, ami után még az ATV munkatársait is listázta a Tisza Párt elnöke.

Kéri László kiemelte, Magyar Péter kirohanása az ATV-csatorna egyik legnézettebb videója lett az elmúlt időszakból. „Nem túlzás tehát azt mondani, hogy ez a szokásos politikai és médiabotrányok sorából kilő” – fogalmazott.

A politológus szerint kétféle média van Magyarországon: az egyiket – a közszolgálati részét – a Fidesz kisajátította, vagyis „begyömöszölték a Rogán-művekbe”, illetve van a social média, ami nem feltétlenül kötődik ahhoz a világhoz, ahol áttekinthető finanszírozás, irányítás és tulajdonosi rend van, hanem sokkal nagyobb szabadság van.

Én érteni vélem azt az idegenkedésbe hajló viselkedést Magyar Pétertől és a környezetétől, hogy eleve bizalmatlanul viseltetik a hagyományos médiával szemben” – mondta Kéri, hozzátéve, 

hogy azt látja, Magyar Péter fejében van egyfajta hasadás, amit most még nem tud áthidalni. 

Mégpedig az, hogy tudja, hogy kéne szerepelnie a közszolgálati médiumokban – és folyton követeli is, hogy tessék őt mutatni a közszolgálati csatornákon” – jegyezte meg. Azaz, ma Magyarországon, ha valaki belép a politikai mezőbe, minimum kétfelé kell figyelnie. 

Kéri szerint a különbség abban áll, hogy „míg a social médiában ott és annyit szerepelsz, ahol és amennyit akarsz, addig a köztévében nem úgy szerepelsz, nem annyit, és nem azt kérdezik, amit akarsz, s akkor adódik egy konfliktus. Magyar Péter jelenleg még nem tud zavartalanul átmenni az egyik világból a másikba. Az egyikben mindent uralhat, a másikban nem feltétlenül állnak jóhiszeműen hozzá. 

Ez egy konfliktushelyzet, és ezt csak egy nagyon rutinos politikus tudja megoldani, neki pedig nincs meg ez a rutinja” 

– magyarázta.

Kéri az ATV kapcsán úgy fogalmazott: „Tisztázatlan a profilja, önmagukat szívesen tekintik függetlennek, miközben mindenki tudja róluk, hogy minimum három szempontból nem függetlenek: egyrészt függnek a kormány kegyéből adódó hirdetési pénzektől, másrészt az egyháztól, ami mögöttük van, amivel a társadalom egy része nem tud mit kezdeni, mert nem tudja, hová kötődnek (...), harmadrészt pedig az ott dolgozók önállósága megkérdőjelezhető”.

A politológus szerint hiába mondja Rónai Egon, hogy sosem szól rájuk a főnök, azért vannak szerkesztési elvek, vannak tulajdonosi elvárások. 

Nem kell a főnöknek feltétlenül rád szólnia ahhoz, hogyha te egy több mint egy évtizedes rutinnal magadtól is tudod” – jegyezte meg. „Pontosan tudják azt ott dolgozók, meddig mehetnek el.”

Kéri szerint ennyire kiszolgáltatott a magyar újságírótársadalom, mint manapság, még sohasem volt. „A '80-as években még élt és uralkodott Kádár János, de tudtuk a réseket, ahol el lehetett mondani olyan dolgokat is a rádióban, amit kizárt, hogy a Népszabadság megírt volna” – fogalmazott ennek kapcsán.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:00
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­­k­­e­l­­­d­­­ ­­a­­ ­­s­­­z­­­e­x­i­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Kétes
2024. június 13. 21:48
Kéri a Kádár rendszer egyik ideológia propagandistájának volt a samesza és kiszolgálója. Miről beszél amikor az ATV-t savazza.
kálmi
2024. június 13. 16:34
Ha valamikor, akkor manapság mindenki elmondhatja amit akar, többféle televíziós csatorna és a közösségi médiumok ontják a különféle véleményeket. Kedve szerint dühönghet mindenki valamelyiken. Mi kéne még? Magyar Péter kizárólagos vádaskodásoktól hemzsegő kirohanásait is végigkísérhettük még a közmédiában is. Akiknek ez bejött az rá is szavazott, nem kis számban,A kormányinfón ma is mint általában az ellenzéki újságírók kihallgatás szerű makacs faggatásaira is türelmes és kielégítő választ kap az érdeklődő, úgyhogy megkapja mindenki a politikai beállítottságának megfelelő információkat. Nincs itt ok panaszra az információkat illetően. ezt szembeállítani a kádári időkkel nem más mint kéri-féle amnézia.
Voloka
2024. június 13. 16:09
"...ahol el lehetett mondani olyan dolgokat is a rádióban, amit kizárt, hogy a Népszabadság megírt volna” –" Szerintem ma is bármikor elmondhatsz olyan dolgokat, amit kizárt, hogy a népszabi megírna ! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!