Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Csizmadia Péter: Szemléletváltásra van szükség, hogy Pécs végre efloglalja méltó helyét a Kárpát-medence gazdaságában

2024. június 08. 12:18

Pécs polgármestere, „Péterffy Attila hiába mondja magát függetlennek, nem az. Valójában a régi helyi szocialisták és Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői diktálnak neki” – nyilatkozta a Mandinernek Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje.

2024. június 08. 12:18
Csizmadia Péter
Vizvári Soma

– Tízmilliárdos út- és járdafelújítás, ezer új parkolóhely, tíz új park, harmincmilliárd forintos energetikai beruházások, ötmilliárdos bérlakás építés, a tömegközlekedés térítésmentessé tétele a tizennégy év alattiak számára, e-buszok forgalomba állítása…

– Ezeket mind vállaljuk, ha elnyerjük a pécsiek bizalmát a június kilencedikei választáson.

– Honnan lesz pénz minderre?

– A Péterffy-éra előtti jobboldali városvezetés gazdaságpolitikai intézkedései az elmúlt néhány évben kezdtek beérni. Az újonnan Pécsre települt cégek és a már régóta itt dolgozó vállalatok termelési volumenének bővülése nagyságrendekkel több iparűzési adó-bevételt hoz a városnak, mint öt éve. Mindehhez természetesen a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatásai is hozzájárultak. Ebben a gazdaságfejlesztési munkában 2019 után egy markáns törés állt be. 

Péterffy Attila és az őt támogató DK-MSZP-JOBBIK-Momentum beruházásellenes politikát hirdetett, 

saját bevallásuk szerint is 16 befektetői megkeresést küldtek el úgy, hogy azokról a mai napig nem tájékoztatták a pécsieket. 

Alapvető szemléletváltásra van szükség tehát, ha sikeres város akarunk lenni. 

Ezért mi támogatni és elősegíteni fogjuk az olyan, a 21. század igényeinek megfelelő iparágak és gazdasági szereplők Pécsre érkezését, akik megalapozhatnak egy modern és nagy hozzáadott értéket jelentő helyi gazdaságot. 

Röviden: Pécset újra kell iparosítanunk.

– Ilyen egyszerű?

– Az említett fejlesztések magától értetődő módon nem azonnal és egyszerre fognak megvalósulni, hanem több év városi költségvetéséből is lehet forrásokat fordítani ezekre. Emellett 

számítunk a kormány támogatására is.

Csizmadia Péter
„Pécset újra kell iparosítanunk”

– Jelenleg hogyan néz ki a város kasszája?

– Ugyan a jelenlegi baloldali polgármester szerint a pécsi önkormányzat egy kamatmentes állami kölcsön visszafizetésével elérte – ahogy fogalmaznak – a pénzügyi függetlenséget, a valóság sokkal borúsabb. 

Péterffyék néhány év alatt 16 milliárd forintnyi hitelt vettek fel az Európai Fejlesztési Banktól (EIB), amit nekünk, városlakóknak egészen 2047-ig kell fizetnünk. Ennyit a pénzügyi függetlenségről. 

A helyzet azonban sajnos még ennél is rosszabb, ugyanis pont a napokban derült ki, hogy az önkormányzat csaknem 1,4 milliárd forinttal tartozik a városüzemeltetésért, a közterületek rendben tartásáért, valamint a szemétszállításért felelős városi cégnek, a BIOKOM-nak. Emellett 

a baloldali városvezetés körül elszaporodtak a korrupciógyanús ügyek. 

Hét büntetőeljárás van jelenleg is folyamatban hivatali visszaélés, hűtlen kezelés miatt. Véget kell vetünk az önkormányzatnál és cégeinél jelenleg tapasztalható pénzszórásnak is. Üvegzseb-programot vezetünk be, amely az átláthatóságot és a takarékos önkormányzati működést is garantálja.

Ezt is ajánljuk a témában

– Nem könnyű egy várost vezetni, ha a kormány ellened dolgozik. Legalábbis vannak, akik ezt terjesztik Pécs és az ország vezetőinek viszonyáról.

– Határozottan cáfolnám ezt a felvetést. Azt gondolom, hogy Péterffyék saját sikertelenségüket és a kompromisszumokra való képtelenségüket próbálják így megmagyarázni. Az országban több nagyváros is sikeres úgy, hogy baloldali vezetése van. Ilyen például Szeged. 

Vajon mit tud Botka László, amit Péterffy nem tud? 

Ezen felül több mint nonszensz lenne kormányzati ellenszélről beszélni akkor, amikor a kabinet soha nem látott mértékű állami működési támogatást nyújt Pécsnek. 

Közel a kétszeresére emelkedett a közvetlen állami támogatás az előző ciklushoz képest. 

A kormány ezen kívül a tervezett infrastrukturális fejlesztésekkel tett hitet a déli országrészben élők mellett, ideértve a Dél-Dunántúli és pécsi polgárokat. Tehát 

szó sincs megfojtásról, amiről szó van az Péterffyék alkalmatlansága.

– Pedig úgy tűnik, mintha igyekeznének most is. Péterffy Attila nemrég Ruzsa Csaba alpolgármesterrel Münchenbe utazott. A polgármester ezzel kapcsolatos posztjában azt írta, Michael Haeffnerrel, a müncheni repülőtér járatfejlesztési igazgatójával tárgyaltak. Azt is írta, hogy „Több lehetséges befektetővel is tárgyaltunk a bajor fővárosban”.

– Sem az előzményeiről, sem a tárgyalások eredményeiről nem kaptunk híreket. Kampány van, azt gondolom, hogy ez az út is inkább annak szólt. Ettől függetlenül mi üdvözlünk minden fejlesztést és új beruházást, ami Pécsre érkezik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket 

a beruházásokat, fejlesztéseket a magyar kormány és nem a baloldali városvezetés hozta el városunkba az elmúlt években.

– Ha már a repülőterek járatfejlesztése szóba jött, tegyünk pontot az ügy végére: kinek az érdeme, hogy több mint másfél évtized után a Pécs-Pogány repülőtér újra életjeleket kezdett mutatni?

– Sehol sem tartana a reptér, ha a magyar kormány nem veszi át 2021-ben. Az volt az első és legfontosabb mérföldkő. 

A magyar állam a reptér többségi tulajdonosa, amely tényt Péterffyék szeretnek figyelmen kívül hagyni és elhallgatni. A kabinet tette lehetővé, hogy lépni tudjunk egyet előre ebben az ügyben. 

Természetesen örülünk, ha megindul az élet és a légi közlekedés a reptéren, viszont további fejlesztések szükségesek, hogy ne csak szezonális kihasználtságú légikikötőnk, hanem valóban regionális nemzetközi kisugárzású és forgalmú repterünk legyen, mint amilyen például a debreceni. Ehhez azonban komoly beruházásra van szükség. Az egyik legfontosabb feladat ennek a kitárgyalása lesz az elkövetkező időszakban.

Ezt is ajánljuk a témában

Pécs-Pogány reptér
„Sehol sem tartana a reptér, ha a magyar kormány nem veszi át 2021-ben” (Fotó: Bama/Laufer László)

– Azért van mivel büszkélkednie Péterffy Attilának. A polgármester nem gyakran felejti el megemlíteni mostanság, hogy nemrég átvette Brüsszelben a klímasemleges és intelligens városok Pécsnek járó díját. Mi a jelentősége ennek az elismerésnek?

– Ha diplomatikus szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a Péccsel együtt több más magyar nagyvárosnak is megítélt kitüntetés inkább a bizalom megelőlegezése, semmint a tényleges környezetvédelmi eredmények elismerése. Ezzel szemben 

a pécsi polgári szövetség valódi zöld cselekvési programot kínál a város lakóinak. 

A jelenlegi dízelüzemű városi autóbuszokat lecseréljük elektromos meghajtásúakra, újabb városi napelemparkokat szükséges kialakítanunk, az intézményeinkben energetikai korszerűsítéseket kell végrehajtani. Vállaltuk továbbá tízezer új fa elültetését és a lakótelepi városrészekben elektromos töltőállomások kialakítását. Mindezekkel tisztább, csendesebb és fenntarthatóbb várossá válhatunk.

– Nemcsak a jobboldal kritizálja a jelenlegi polgármestert. A baloldali városvezető szövetségből kiszakadó képviselőknek már egy egész frakciója van a Városházán.

– Az ő példájuk a bizonyíték arra, hogy a pécsi jobboldal pragmatikus, és képes ügyek mentén politizálni, eddig is ezt tettük, ha támogathatónak ítéltük javaslataikat. A Tiszta Kezek frakció tagjainak és 

sokan másoknak is a polgármester regnálásának első hónapjai után esett le, amit mi mindig is tudtunk, hogy Péterffy Attila hiába mondja magát függetlennek, nem az. Valójában a régi helyi szocialisták és Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői diktálnak neki. Nélkülük nincs többsége a jelenlegi testületben és a mostani választáson is ők támogatják, ők indítják a legtöbb képviselőjelöltet Pécsett. 

A jelenlegi polgármester persze ezt takargatni igyekszik, ugyanis a baloldal levitézlett pártjai nem a saját logójuk alatt, hanem egy fedőszervezet ernyője alatt indulnak a helyhatósági választáson. Ez nem más, mint a pécsiek szándékos félrevezetése, megtévesztése. Ha ezt az álságos működést valakik belülről, a baloldalról kritizálják, mi annál jobban örülünk neki.

Ezt is ajánljuk a témában

PÉTERFFY Attila; ZAG Gábor
Péterffy Attila, Pécs polgármestere a Demokratikus Koalíció (DK) országos nagyrendezvényén Pécsen 2023. február 21-én (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

– Gondolom, nem árt, ha polgármesterként együtt tud majd működni a város országgyűlési képviselőivel. Mellár Tamás kemény diónak ígérkezik…

– Szoros együttműködést tervezek mindenkivel, aki Pécsért kíván dolgozni, így az országgyűlési képviselőkkel is természetesen. Köztük Hoppál Pétert emelném ki, akivel eddig is szoros munkakapcsolatban voltunk és aki eddig is rengeteg állami forrást szerzett Pécsnek és a város méretéhez képest igen jelentős kulturális intézményrendszerének. Ilyen a Zsolnay-negyedet és a Kodály Központ hangversenytermet üzemeltető és az országban egyedülálló attrakciót jelentő Zsolnay Fényfesztivált rendező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 

Hoppál Pétertől azt kértem, hogy segítsen megújítani ezeket a támogatásokat.

– Pécs az ország egyik legelszigeteltebb megyéjének székhelye. Hosszú távon mi nyújthat kiutat a bezártságból?

Kimondható, hogy Pécs a rendszerváltás vesztese, amelyet harminc év alatt mintegy harmincezer ember hagyott el. Meg kell fordítani ezt a tendenciát, ami komplex intézkedéseket, tervet igényel. A cél, hogy Pécs végre elfoglalhassa méltó helyét a Kárpát-medence gazdaságában. Azt gondolom, hogy a baranyai megyeszékhelynek ezen túl jelentős gazdasági kisugárzással kell lennie a Nyugat-Balkánra is. 

A kormány a már említett Dél-Dunántúli Fejlesztési Zónaprogramja adja meg a kereteket a hosszú távú fordulathoz, a többit azonban nekünk kell hozzátennünk józan, pragmatikus és befektetőbarát politikával, amelybe a pécsi egyetemet és az iparkamarát is bevonjuk. 

Debreceni mintára, velük összefogva, egy befektetési ügynökséget alapítanánk, ahol a szakemberek feladata száz új vállalkozás Pécsre telepítése, a helyben működő cégeknek pedig a bővülésükhöz történő segítségnyújtás. Ha Debrecenben működik, akkor nálunk is sikeres lesz ez a modell.

– Beiktatása után mi lenne az első teendője?

– Mindekelőtt rendbe kell tenni a város cégeinek, intézményeinek működtetését. 

A legégetőbb helyzetben a katasztrofális állapotban lévő tömegközlekedés van. 

Itt azonnali eredményekre van szükség, különben összeomlik a pécsi buszközlekedés. A hosszabb távú városfejlesztési munkának pedig le kell fektetni az alapjait, annak érdekében, hogy Pécs újraiparosítása a leggyorsabb, leghatékonyabb módon megkezdődhessen.


 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2024. június 08. 14:40
A pécsiek még nem értek meg az önkormányzásra, ezért a pécsi költségvetést egy sikeres önkormányzattal kell elkészíttetni. Kidobott pénz az ottaniakra pénzt bízni, ezek szublimálják és eladósítanak csak, miközben elfogy a lakosság is, mert nincs munka, nincs pénze a kóznépnek.
obiwankenobijedimester
2024. június 08. 14:04
Hajrá Péter!
Szuperszig
2024. június 08. 13:58
Pécs is súlyosan fertőzött, mint Miskolc, Dunaújváros, Tatabánya.. A hugyosék kifizetőhelye.
nempolitizalok-0
2024. június 08. 12:35
Lehet, hogy Pécsen is elköszönnek a bolsiktól és libsiktől?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!