Csak este 11 után tudhatjuk meg az EP-választás eredményeit

2024. június 07. 10:52

Az önkormányzati voksolásról azonban várhatóan már 20 órától érkeznek az adatok.

2024. június 07. 10:52

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása a vasárnapi európai parlamenti (EP), valamint az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson – tudatta közleményében a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Az NVI a szavazólapok feldolgozottságának függvényében várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését, az EP-választással azonban más a helyzet: 

ennek eredményeinek közlése a jogszabályok szerint csak este 23 óra után kezdődhet meg, mivel meg kell várni, hogy az összes uniós országban véget érjen a szavazás. Márpedig Olaszországban este 11-ig tart a voksolás. 

Addig azonban folyik majd a szavazatszámlálás, így 23 óra után már bizonyos feldolgozottsági adatok mellett kerülnek ki az eredmények. A június 9-i választások részvételi adatai és eredményei a www.valasztas.hu oldalon követhetőek nyomon. A nagy adathalmazra tekintettel azonban az adatösszesítést végző háttérendszerből történő adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc el fog telni – írta az NVI.

A választópolgárok reggel 6 és 19 óra között adhatják le szavazatukat Magyarország 10 119 szavazókörének valamelyikében. A választóknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, 

szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet, a személyazonosság igazolására alkalmas az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.

Az EP-választáson a választópolgárok Magyarország 147 külképviseletének valamelyikén is leadhatják szavazatukat, amennyiben május 31-én 16 óráig benyújtották a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmüket. Az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra összesen 10 025 féle szavazólap készült. Hogy ki mennyi és milyen szavazólapot kap, itt írtunk bővebben. 

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. június 07. 13:01
Csak este 11 után tudhatjuk meg az EP-választás eredményeit Addig pedig nézhetjük a rettegő fideszes csapatot és sameszeiket. Egyébként mint az okosok mondják, a hazugsághoz ( az eredmény befolyásoláshoz is) idő kell (néha nagyon sok, mint pl. a Gripen balesetek okainak nyilvánosságra hozásához), a valóság azonnal ismertethető. Csak reménykedni lehet, hogy ilyen eset nem fog előfordulni.
salmonella
2024. június 07. 12:52
Addig meghamisítják a végeredményt. Még a halottaktól is be kell gyűjteni a szavazatokat. Az pedig idő,mert a temetőket is fel kell keresni.
europész
2024. június 07. 12:03
Akar csalast is elkovethetnek 11 ig a libsibolsiglobalisak.
Gullwing
2024. június 07. 11:54
Kemény lesz...11-ig fel kell lenni. 🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!