Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Árad a Tisza

2024. június 22. 17:25

Személyi kultusz, szektás rajongás vagy valami egészen más alakult ki a Tisza Párt vezére körül? És mennyire veszélyes ez a társadalmi jelenség?

2024. június 22. 17:25
Protestors Gather In Budapest For The Call Of Peter Magyar, Leader Of The TISZA Party
Pataki Tamás
demokrata.hu

Nyitókép: Magyar Péter az európai uniós választások előtti napon tartott Tisza párti tüntetésen (Szentgallay Balint/NurPhoto via Getty Images)

***

„A Facebook-csoportban szembetűnő, hogy Magyar Péter hívei a legelszántabb dékás mentalitással szállnak bele mindenbe és mindenkibe, aki bántja vezérüket. A különvéleményeseket hamar letorkolják a legelszántabb péteriánus gárdisták (például valaki szóvá tette, hogy miért szerepel annyi gyerek a tüntetéseken, politikai képeken, elvégre a gyűlölt ellenfelük is azt csinálja; de hát amit szabad Jupiternek…).

Ha lélektani szempontból elemezzük e csoport dinamikáját, akkor egy ijesztő és aggasztó jelenség rajzolódik ki. Vannak hölgyek, akik Tisza-logót festenek a körmükre, mások Tisza-tortát sütnek a férjük születésnapjára – vagy egyenesen Magyar Péternek, ajándékba –, gyermekeiket odaállítják Magyar Péter mellé egy fotó kedvéért, ami valószínű, hogy nemsokára leváltja az otthoni, unalmas esküvői fotográfiát; akadnak, akik pólót, bögrét csináltatnak (nem a párt webboltjából rendelik, hanem rászánják az idejüket), mesterséges intelligenciával generálnak tiszás képeket, tüntetéseken pózolnak, jelszavakat írnak a képek mellé, sőt vannak cukrászdák, amelyek Tisza-fagyit árulnak. 

Mattias Desmet, a Genti Egyetem Pszichoanalízis és Konzultációs Pszichológiai Tanszékének klinikai pszichológiaprofesszora, részletesen leírta e jelenséget az A totalitarizmus pszichológiája című könyvében, amelyben többek között azt állapítja meg, hogy a »tömegformálás lényegében a csoportos hipnózis olyan formája, amely megfosztja az egyént a kritikai távolságtartás és az erkölcsi tudatosság képességétől«. Magyar Pétert és támogatóit látszólag nem zavarja, hogy vagyonát és életminőségét – a tűzpiros BMW-vel egyetemben – annak a »rendszernek« köszönheti, amelynek most ádáz ellenségévé vált; ahogyan az sem zavarta meg követői kognitív térerejét, hogy volt felesége részletesen beszámolt magán­életük »nehézségeiről«.

Magyar Péter egy új szereplő, jól fekszik Nyugaton – lásd Manfred Weber udvarlását –, akár egy bizonytalan is jó szívvel szavazhat rá a mostani »rendszerrel« szemben. Ráadásul Magyar mindenben Orbán Viktorhoz akar hasonlítani, Manfred Weberrel is olyan helyen találkozott – a képek alapján valószínű, hogy a Hilton teraszán – ahonnan olyan képet készíttetett, amilyet Orbán Viktor szokott posztolni a Karmelitából, amikor fontos vendége érkezik.

Magyarék tudatosan rájátszanak egyes orbáni elemekre, miközben tudatosan és hangosan elhatárolódnak másoktól, és a tömegformálás lélektanának megfelelően mindez nem kelt kognitív zavart a követőiben, hanem csak fokozza a rajongásukat.”


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. június 24. 15:56
Ugyanezt durvábban fogalmaztam volna. M. Péter hitványsága, gátlástlansága egyre szembeötlőbb.
Valodi
2024. június 24. 00:12
Dorset Naga 10:48 (Kishantos) "Az egy fekély volt, ki kellett vágni." .... höhöhö ... hülyegyerek! Lett helyette porvihar, ha eljutott a bamba tudatodig... Még ennyi értelmetlen marhát, mint Te is vagy!
Valodi
2024. június 24. 00:05
Dorset Naga 10:46 "Te is azt hiszed, hogy ez a kis pöcs majd lebontja a NER-t, de karcolni sem tudja." - höhöhöhö ... nyilván tudod, mit jelent az inicializálás... MP az első igazi repedés a NER hazugságvárban ... Egyébként én az igazi fidesz legnagyobb híve vagyok, töretlenül: 2007.03.10. „Erős vidékre van szükség, amely képes biológiailag és gazdaságilag fenntartani az országot. A politikai, demográfiai, gazdasági biztonság és stabilitás feltétele a vidék megerősítése - jelentette ki Orbán Viktor szombaton." Csak ez a hazug geci takarodna már el előle ...
Valodi
2024. június 23. 23:53
ThunderDan 09:41 ... höhöhö ... "MAGÁN HORDOZTA AZOKAT A JEGYEKET, AMIVEL ORBÁNT VÁDOLTÁK!" Ha Orbán Cipolla Viktor hirtelen elpusztulna, ki is tudna hitelesen a helyére állni? Kolompár Orbán? Vagy Lázár Utód János? Megannyi nyitott kérdés ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!