Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Veszélyes információ derült ki az egyik covid-oltásról, megnéztük, mit tehet, akit azzal oltottak

2024. május 22. 20:51

Halálos mellékhatásai lehettek az AstraZeneca vakcinájának, ki is vonták a forgalomból.

2024. május 22. 20:51
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Májusban kivonta a forgalomból a Vaxzeveria névre keresztelt koronavírus-vakcináját az AstraZeneca, az oltóanyag gyártását és eladását is teljesen leállították. Az angol-svéd gyógyszeripari vállalat megjegyezte, a piacon már vannak újabb vakcinák, amelyeket már az újabb variánsokra fejlesztettek ki, hogy azok ellen nyújtsanak kellő védelmet.

Az AstraZeneca adatai szerint világszerte hárommilliárd dózist adtak be a vakcinájukból, a forgalmazás első évében 6,5 millió emberéletet mentettek meg vele. Mint ismert, a Vaxzeveria forgalmazásának leállításának bejelentését megelőző napon az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) visszavonta a vállalat által gyártott vakcina engedélyét. 

A vakcinával kapcsolatban számos baljós hír került már nyilvánosságra, a Daily Mail például emlékeztetett rá, hogy az AstraZeneca bírósági dokumentumokban is elismerte: az oltóanyag olyan mellékhatásokat okozhat, mint a például vérrögképződés és alacsony vérlemezkeszám. Már az oltások terjedésekor hangos volt a sajtó attól, hogy az AstraZeneca vakcinája vérrögöket okozhat. 2021 márciusában a nyilvánosság nyomásának hatására több országban is korlátozták, hogy az AstraZeneca vakcináját mely korcsoportok kaphatják csak meg. A statisztikák szerint 81 brit állampolgár halálát okozták a Vaxzeveria okozta vérrögök. 

AstraZeneca oltást kaptam, mit tegyek?

Ha hozzám hasonlóan ön is két, de legalább egy AstraZenecát kapott és a hírek hallatán megijedt, nem kell aggódni. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a Mandiner megkeresésére elárulta, nincs mitől félni. 

A lakosságot megnyugtatása érdekében mindenekelőtt hangsúlyozzuk, hogy több évvel a vakcinációt követően a Vaxzevriával oltottaknak nem kell tartaniuk a Trombocitopénia szindróma (TTS) kialakulásától”

– fogalmazott a szervezet. 

Covid-19 Vaccines Stock Pictures
Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az egészségügyi szervezet lapunknak elárulta, hogy az első oltóanyagok, beleértve AstraZeneca oltóanyagát is a COVID-19 pandémia során a SARS-CoV-2 ún. wuhani variánsa ellen alakítottak ki védettséget. 

Mivel a SARS-CoV-2 folyamatos változik (mutálódik), újabb és újabb variánsok alakultak ki, melyek újabb járványhullámokat okoztak”

– tették hozzá.

Hazánkban közel 650 ezren kaptak Vaxzevria védőoltást. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ sajtóosztálya lapunk megkeresésére elárulta, 2022-re világossá vált, hogy a hatékony védőoltás feltétele az, hogy a vakcina az aktuális variáns ellen alakítson ki védettséget a lakosság körében, emiatt 2022 őszétől elérhetővé váltak az újabb és újabb variánsok ellen ható mRNS vakcinák. Miután az új variánsokkal szemben a vektorvakcinák - amilyen a Vaxzevria is - már nem lennének hatékonyak, ezért a vektorvakcinák gyártása és alkalmazása gyakorlatilag megszűnt. Mint elmondták, az AstraZeneca gyógyszergyártó cég is erre hivatkozva vonatta vissza a Vaxzevria készítmény centrális forgalomba hozatali engedélyét. 

Az AstraZeneca vakcinára vonatkozó feltételezett mellékhatás-bejelentések alapján 3 esetben volt lehetséges összefüggés az oltással”

– közölték a Mandinerrel.

Mint írták, a TTS előfordulásának aránya az Európai Unióban is egy ezrelék alatti volt, és a vakcináció utáni első három héten belül fordult elő. „A jelentett esetek száma a második adag után tovább csökkent. Így több évvel a vakcinációt követően nem számíthatnak a Vaxzevriával oltottak TTS kialakulására” – fogalmazott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ sajtóosztálya. 

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:19
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­­e­l­­­d­­ ­­­a­­ ­s­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
salmonella
2024. június 08. 06:50
Nem kell ide atomháború, elég 1 szuri mindenkinek. Az atom évezredekre összemocskolja a földet, ez jobb megoldás a gójok kiirtására.
Zsolakomarom
2024. május 23. 21:04
nem kaptam semmi oltast, nem is lettem kovidos, mig egy duplaoltottol el nem kaptam akkor osztan 3 napot szedelegtem, meg 1 napig volt lazam is, ittam ra citromos teat baj?
savrena
2024. május 23. 16:36
Fiam óvónőjét ezzel oltották. A harmincas évei elején volt, egy hét magas láz, influenza szerű tünetek, gyulladás. De túlélte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!