Tetőzik a Tisza

2024. május 28. 13:09

Magyar Péter egyre messzebb kerül az egyedül „győzni” opciótól, ami legkésőbb 2026-ra őt és pártját is a Gyurcsány Ferenccel való összefogás opciójára kényszeríti.

2024. május 28. 13:09
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

„Azért »áradhatott« a Tisza, mert rengeteg csalódott szavazói csoport érezte azt az erőt, amit »régi« pártjánál már régen nem éreznek és csak jobb híján maradtak korábbi pártjuknál, mert onnan kaptak megértést és politikai képviseletet. Az oltáskárosultak a Mi Hazánktól, a devizakárosultak a Jobbiktól, az O1G-szekció a DK-tól. Az ellenzékváltó szavazók korábban a Momentumtól, utóbb a Kutyapárttól várták egy új ellenzéki pólus kialakítását. Ezek a csoportok most átmentek Magyar Péter pártjához, azt remélve, hogy minimum a korábbinál erősebb politikai képviseletet és maximum sérelmeik varázsütésszerű orvoslását kapják. Nem véletlen, hogy Magyar Péter csak közhelyeket és általános iskolai irodalomkönyvekből ismert versrészleteket puffogtat és nem akar vitázni: minél konkrétabban fogalmaz, annál több csodaváró szavazói csoportot veszít el.

A tetőzés másik jeleként Magyar kommunikációja körbeért és nem tud újat mondani,

így a fő politikai divatcikkének számító csodavárás kezd elinflálódni. Magyar Péter addig szárnyal(t), amíg azonnali radikális változással tud(ta) csalódott és türelmetlen ellenzéki és ellenzékváltó szavazókat ámítani.

Ezt is ajánljuk a témában

Kezdetben egy olyan hangfelvételt ígért, aminek nyilvánosságra kerülése után a kormány »24 órán belül lemond«. Aztán nem így lett. Ezt követően újabb hangfelvételek nyilvánosságra hozását lebegtette meg politikai atombombát ígérve, majd kiderült, hogy »Ti vagytok az atombomba!«. Mivel az azonnali kormányváltás ismét elmaradt, azt vizionálta, hogy Ferihegyen »járó motorral várják« a menekülő minisztereket a magángépek, ami szintén nem volt igaz. Az azonnali kormányváltást Magyar most a Fidesz 40 százalék alatti eredményétől várja, ezzel próbálja híveiben a lelkesedést és reményt fenntartani. Mivel a június 9-i választás a 21 magyar EP-mandátumról szól és a Fidesz a legtöbb közvélemény-kutatás alapján messze a legerősebb párt marad, a csoda érdeklődés hiányában ismét elmarad.

Az azonnali radikális változás ígérete tehát körbeért, ezt már nem tudja tovább fokozni.

A kiüresedő kommunikáció mellett megjelennek az első olyan hibák, amiket Magyar saját szavazóinak sem tud megmagyarázni: Ő követelte a főműsoridőben és élőben közvetített listavezetői vitát a köztévén, amit azonnal megkapott. Mint azt fent láttuk, Magyar Péter retteg attól, hogy a közhelyeken túl bármi konkrétat mondjon, vagy felkészült riválisaival szemtől szembe kerüljön. Eddig is kerülte az éles vitahelyzeteket, mert biztosan emlékszik arra, ahogy Márki-Zay Péter az előválasztási tv-vitában arról kérdezte Karácsony Gergelyt, hogy honnan van az az 500 millió forint, amit jelölti kampányára költött? Hasonlót Magyar Pétertől is lehetne kérdezni, amire a »nagyvonalú adományozók« válasz biztosan kevés lesz. Ha a köztévé vitájára nem megy el, akkor miért nem volt ott a Partizán vitáján, vagy miért keres újabb kifogásokat az ATV és az RTL vitájától való távolmaradásra?

Magyar Péter a választás előtt három hónappal lépett a politika porondjára, kimaxolta a csodavárást és az ellenzékváltó hangulatot, június 9-én learatja politikai munkája gyümölcseit. Mivel az általa ígért azonnali kormányváltás és radikális változás elmarad, az első szavazói csoportok előretudhatóan lepotyognak pártjáról, így elődeihez hasonlóan ő is egyre messzebb kerül az egyedül »győzni« opciótól, ami legkésőbb 2026-ra őt és pártját is a Gyurcsány Ferenccel való összefogás opciójára kényszeríti. Addig száma minden nap ajándék.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. május 31. 14:31
Mapettó elviszi a pénzt, mint mzp, aztán marad utána egy csomó zavaros gondolt-hordalék. Megcsináljátok. Egymást.
Hangillat
2024. május 29. 10:55
Hahó! Hahó! Itt van már a teherautó! A tahó a platón, no nem egy Platón! Három a magyar (i)gazság- 3 alom, 6 a duplája- minden hatalom a hataloméhesnek! Minden rá szavazó szavazata számít, lehet képzet képezte okos, naiv, hatökör, ötökör, 4ökör, 3ökör, 2ökör vagy egy ökör-mind egynek számít. a hangember ámít és számít, mindenki megkapja itt a hang szalámit 'deci bélben'! Dó-re-mi-fá. Sza-lá-ti- dó.
konfucius
2024. május 29. 08:41
A közvéleménykutatások 40% körülre várják a Fideszt? Mármint országosan? Vagy az EU választás szempontjából? Nocsak. Majd kiderül nyilván.
vattai-0
2024. május 29. 02:12
Ez az ember még az ördöggel is.Csak neki legyen jò.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!