Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Még mindig a földgáz a nyerő energiaforrás a szakértő szerint

2024. május 31. 10:00

A geotermikus fúrásokban sok a kockázat, de a távfűtésben nagyon hasznos kiegészítő lehet ez az energiatípus – mondta Birkner Zoltán közgazdász.

2024. május 31. 10:00

Nyitókép: geotermikus energia-állomás Izlandon (Fotó: GettyImages)

Békemenet After Kibeszélő június elsején 18 órakor a Scruton V.P.-ben!

Hallgassa meg Ön is a Mandiner All Stars beszélgetését, mely során Bayer Zsolt, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth József elemzi a Békemenet történéseit a Mandiner munkatársaival, Kacsoh Dániellel és Pócza Istvánnal. Regisztráljon most az alábbi linken:

https://forms.gle/5nJsK1aRNgGX4MHdA

A számok egyelőre nem igazolják, hogy megérné a földgázt geotermiával kiváltani – erről beszélt a Világgazdaságnak Birkner Zoltán közgazdász, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia 21 alapítója.

Mint mondta, a földgáz még most is megfizethető, a kockázata jóval kisebb, mint amennyibe a kiváltása kerülne.

Minél mélyebbre megyünk, annál nagyobb a félrelövés esélye. Kétezer méter alatt tízből már hat esetben nem a terv szerint sikerül a fúrás 

– mondta Birkner Zoltán

Ezzel együtt már korábban is látszott, hogy jók az adottságaink ezen a téren. Az olaj- és gázkutatásnak köszönhetően az országot feltérképezték az elődök, illetve sok száz kimerült szénhidrogénkút alkalmas lehet geotermikus hasznosításra, ezeket érdemes újra megvizsgálni, feltárni, megnyitni – hívta fel a figyelmet.

A másik lehetőségünk szerinte a meleg vizű fürdők közelében történő kutatás. A fürdők miatt is bőségesen vannak fúrt kútjaink, amelyeknek ismerjük a hozamát és a hőmérsékletét, továbbá megvan a kapcsolódó infrastruktúra is. Ezt a két lehetőséget lehet összekötni a távfűtéssel rendelkező városok fejlesztésével.

A távfűtő hálózatokon keresztül különösebb többletráfordítás nélkül viszonylag sok háztartás fűtése kiváltható földhővel.

Birkner kifejtette: örömteli az állam geotermikus programja, amely az ilyen típusú fejlesztések megindításával foglalkozik. Érdemes a mélységi geotermia kaszkád rendszerű, vagyis a forró víz egymásra épülő – mezőgazdasági, ipari, távfűtési, energiatermelő célú – hasznosítására törekedni. 

Egy háztartásnak (társasháznak) a földhővel történő fűtése nem sokkal drágább, mint a napenergia használata, ez tehát olyan terület, amelyen érdemes mérlegelni az állami beavatkozás (támogatás) lehetőségét – húzta alá a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:07
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­­k­­­e­l­­­d­ ­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­x­­i­­ ­­­p­­u­n­­­c­­­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
RasPutin
2024. május 31. 10:33
nempolitizalok-0 2024. május 31. 10:24 Ehhez nem kell szakértőnek lenni. Amúgy Magyarországon pláne, hiszen itt a fűtés is javarészt földgázzal megy. Ezért sem értem a szankciókért esdeklő libsiket, ha sikerülne áterőltetni a szankciókat és Orbán megbukna a kedvencük is belebukna ugyanabba. Paks II, A Dunába közvetlenül visszaengedett paksi üzemvízcsatorna melegvize hány települést, hány fólia sátrat lenne képes felfűteni?
nempolitizalok-0
2024. május 31. 10:24
Ehhez nem kell szakértőnek lenni. Amúgy Magyarországon pláne, hiszen itt a fűtés is javarészt földgázzal megy. Ezért sem értem a szankciókért esdeklő libsiket, ha sikerülne áterőltetni a szankciókat és Orbán megbukna a kedvencük is belebukna ugyanabba. Paks II, az autógyárak, az akkugyárak a ballibsi kormánynak pontosan ugyanolyan fontos, mint Orbánéknak, mert a legdrágább dolog a munkanélküli, energiában pedig az import.
RasPutin
2024. május 31. 10:11
Birkner kifejtette: örömteli az állam geotermikus programja, Megtaláltam! https://kormany.hu/hirek/nemzeti-foldho-strategia-2030-ig-megketszerezzuk-a-geotermikus-energia-hazai-felhasznalasat """". Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására.""" :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!