Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Így alakulhatnak a mandátumok az EP-választáson

2024. május 30. 13:39

Kiderült: a Momentum, a Jobbik és az LMP nem jutna egy helyhez sem, ha most vasárnap lenne az EP-választás.

2024. május 30. 13:39
null

Nyitókép: Nézőpont Intézet

„Merre tovább Európa? Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról” címmel közös kutatói kerekasztal-beszélgetést rendezett az Alapjogokért Központ, a Nézőpont Intézet, a Real-PR 93., a Századvég Alapítvány és a Magyar Társadalomkutató, ahol legfrissebb felméréseik eredményeit mutatták be.

Közvélemény-kutatói szakma iránti közbizalom

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a tegnapi napon elindult a partpreferencia.hu, amely közérthetően és szakmailag megalapozottan mutatja be az egyes közvélemény-kutató intézetek „legvalószínűbb listás választási eredményre” vonatkozó pártpreferencia-adatait. 

A közvélemény-kutatói együttműködés keretében létrejött weboldal célja a magyarországi közvélemény-kutatói szakma iránti közbizalom erősítése és a minőségi közvélemény-kutatások védelme is.

Ezt követően Mráz Ágoston Sámuel, Dr. Stefkovics Ádám, a Századvég Alapítvány kutatóintézeti igazgatója, Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Bánki András, a Real-PR 93. vezetője, valamint Juhász Gyula, a Magyar Társadalomkutató kutatási igazgatója rövid körképet adott a pártok jelenlegi támogatottságáról egy héttel az EP-választások előtt.

Továbbra is toronymagasan vezet a Fidesz

A Fidesz továbbra is megőrizte vezető pozícióját, 45-51 százalék körül alakul a támogatottságuk. A baloldalon már nem a Demokratikus Koalíció a legerősebb párt, mivel annak ellenére, hogy közös listán indulnak a Párbeszéddel és az MSZP-vel, támogatottságuk visszaesett 8-10 százalékra. 

Jelenleg a második legerősebb párt a baloldalon a Tisza Párt, mely a számítások szerint 23-28 százalék közötti eredményt érhet el. 

Az ellenzékváltó hangulat jele, hogy a többi ellenzéki párt is veszített támogatottságából: az MKKP várható eredménye 7-9 százalék körül várható, a Mi Hazánk pedig 4-7 százalék körül mozog, ami azért még mindig mandátumot jelenthet számukra. 

A Momentum, a Jobbik és az LMP viszont nem jutna egy mandátumhoz sem egy most vasárnap tartott EP-választás során.

 

 

 

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. május 30. 22:25
Ez a lényeg, a nép szava, nem a moslékok hazudozása!
sine-nomine
2024. május 30. 18:17
A Tisza-párt képviselőjelöltjei egy az egyben kompatibilisnek tűnnek a két momentumos cédával, ugyan azt fogják művelni. Az ország semmit se nyer velük, mind emellett legalább a két ribanc - a kieséssel - elnyerné méltó büntetését.
nempolitizalok-0
2024. május 30. 18:03 Szerkesztve
Azzal együtt, ha valaki nem szavaz a Momentumra, hogy a faszba jut eszébe, hogy mondjuk Gyurcsányra, vagy akár Vargánéra szavazzon? Végül is gombnyomogatásról van szó, ezek pontosan úgy fognak szavazni ahogy a Momentum, mert támogatóik is ugyanazok. Klára, Újhülye pontosan ugyanolyan hazaáruló mint Botmixer és Műhús. Soha nem arcokra kell szavazni, hanem arra, hogy mire nyomja meg a gombot.
2024. május 30. 18:03 Szerkesztve
greg 2024. május 30. 17:55 "Nagy meglepetés lesz a fidesznek, 40et se kapnak. "- Ne reménykedj, már ezek szerint is meglesz a Fidesznek az 50 %: "MÉGIS ELVIHETIK AZ EP-MANDÁTUMOK TÖBBSÉGÉT A KORMÁNYPÁRTOK A Europe Elects azóta korrigálta a Magyarországra vonatkozó EP-mandátumbecslését – írta meg a hvg.hu. " Ahogy közeledik a választás napja, úgy emelkedik a Fidesz mandátumainak száma a libsi közvéleménykutatók szerint...XDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!