Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Este csapnak össze az EP-listavezetők a köztévén

2024. május 30. 08:28

Humoristától a tüntetésig – mutatjuk, mi minden történt a bejelentés óta!

2024. május 30. 08:28
null

Nyitókép: képernyőmentés / RTL Híradó 

Mint ismert: május 30-án (azaz ma), este 8 órától a Várkert Bazárban rendezik meg az európai parlamenti választás vitáját a listavezetők között. A százpercesre tervezett vitát a helyszínen nézők nélkül rendezik, a két moderátor pedig Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz. 

A listavezetők 8 perc időtartamban, 5 hozzászólás formájában szólhatnak hozzá a vitához. Első körben mindenkinek módja lesz egy percben bemutatkozni, majd három témakörben fejthetik ki véleményüket.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás, és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.

A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a felvétel helyszínén: 

Megoldás Mozgalom, 

LMP – Zöldek, 

DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek, 

Második Reformkor Párt, 

Mindenki Magyarországa, 

Momentum, 

Fidesz–KDNP, 

Jobbik – Konzervatívok, 

Tisza Párt, 

Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 

Mi Hazánk.

Ezt is ajánljuk a témában

Az MTVA a vitában érdekelt szervezeteknek küldött levelében előre jelezte, ha valaki túllépi az időkeretet, akkor a megszólaló hangját lekeverik. A vita témakörei: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, illetve mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam  – a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló.

Toroczkai László X-oldalán reagált a felkérésre: „Mi természetesen azonnal válaszoltunk a köztelevízió megkeresésére, és jeleztük, hogy a Mi Hazánk ott lesz az EP-listavezetők vitáján. 

Az is egyértelmű, hogy élőben, főműsoridőben kell megrendezni egy ilyen vitát

– szögezte le.

Ezt is ajánljuk a témában

Végül kiderült, a választási vitát főműsoridőben, élőben közvetíti a köztelevízió, ennek ellenére eleinte úgy tűnt, az ezt szorgalmazó Magyar Péter kihátrál a vitából. Magyar ugyanis korábban jelezte, „az adott feltételekkel nem lehet vitát tartani”. A bejegyzésében azt is kifogásolta, hogy a „nulla százalékos pártok” társaságában kell vitáznia,

majd kifejtette, hogy ő nem azokról a témákról akar vitázni, amelyeket megadott a köztelevízió. 

A bejegyzésben Magyar Péter felszólította a vitára meghívott pártok képviselőit, hogy csatlakozzanak a Tisza Párt felhívásához, amely valódi politikai vitát akar. 

Ezután kiderült: végül mégis részt vesz majd a vitán. „Ott leszek a vitán” – jelentette ki Felcsúton, hozzátéve, hogy arról fog majd beszélni, ami a magyar embereket érdekli,

függetlenül attól, hogy mit mondanak majd erre a vita vezetői.

Ha belém fojtják a szót vagy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét kizárják a nyilvános vitából, lelkük rajta. Mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia” – fogalmazott.

Magyar nem először hátrált volna ki a vitából

Korábban úgy volt, hogy Vona Gáborral, a Második Reformkor elnökével ül le vitázni, ám később kihátrált belőle. Ugyanígy tett, mikor a Partizán választási vitájáról maradt távol látványosan.

Magyar menekül, gyáva nyúlként fut a vita elől, ami mindent elmond róla.

Egy nevetséges bohóc, aki a gátlástalansága és a kegyetlensége miatt rendkívül veszélyes ember. Magyart provokálni kell, ezt tudja a Fidesz, a köztévés vita ezt jelenti, amit Magyar szintén elkerül” – fogalmazott Bartus László ennek kapcsán.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bartus László

Amerikai Népszava

Idézőjel

Ha megmutatja valódi önmagát, attól elborzad minden normális ember. // Magyar ugyanígy hazudik, jelszavakat, közhelyeket puffogtat, de soha nem fog leváltani senkit.

Donáth Annának sem tetszettek a feltételek

Alá kellett volna írnom egy nyilatkozatot, amiben egyrészt vállalom, hogy kizárólag a köztévé által szabott témákban szólalok meg. Másrészt azt is vállalnom kellett volna, hogy ha a köztévé valamelyik szerkesztője úgy ítéli meg, hogy számukra nem komfortos a véleményem, akkor lekeverhetnek és a vitából kizárhatnak” – panaszkodott a vita kapcsán Donáth Anna, aki szerint ezt a beleegyezésétől függetlenül „egyébként is megtehetik, hiszen a kormány propagandatévéjéről van szó”. 

A Momentum elnöke úgy vélte, a képviselői esküje és a saját lelkiismerete elárulása lett volna, ha aláírását adja a cenzúrához. 

Ezt követően megírta az MTVA-nak, hogy a vitán ott lesz, de a nyilatkozatot lelkiismereti okokból nem tudja aláírni.

Most megérkezett a köztévé válasza. Meghátráltak. Szeretettel várnak. Én továbbra is abban hiszek, hogy érték alapon kell politizálni. És nem játszom a játékszabályaik szerint”  – tette hozzá ezután.

Dobrev Klára is kifejezte nemtetszését

 „Sem a vitán, sem a vita előtt nem fogok a »köztévé« szabályai szerint játszani” – közölte Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció és az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője korábban.

Az ellenzéki politikus arról értekezett egy bejegyzésben, hogy az MTVA a vitával kapcsolatban a következőket írta: „Bejutás a Várkert Bazár épületébe: kizárólag a Várkert Bazár mélygarázsán keresztül lehetséges lift használatával, hostessek kíséretében.” Dobrev Klára erre leszögezte: nem fog „egy lesötétített autóban begurulni egy mélygarázsba, ahonnan majd külön személyzet kíséri titkos folyosókon át.”

Az MTVA így szeretné. Tudom, hogy ott ehhez vannak szokva, tudom, hogy Orbánt így kell fogadni. Tudom, hogy ő kampányolni is csak titokban jár. 

De én gyalog fogok érkezni, nem a garázsból, hanem az utcáról fogok besétálni, az emberek között. 

És megpróbálnék mégis az épület rendes bejáratán bemenni. Tényleg ne bohóckodjunk már!” – tette hozzá.

Humorista is vitázik majd

Az MKKP közölte, az MTVA előrehozta a szilveszteri adásból a kabaréműsort, így ehhez alkalmazkodik. Kiderült, hogy a Kutyapártot Tóth Imre Bruti humorista képviseli majd a köztévé vitáján.

A legutóbbi köztévés öt percünkön már bizonyított Tóth Imre Bruti vállalja a köztévé felkérését a bohózatba” 

– közölték.

S ha ez nem volna elég: tüntetés is lesz

Időközben az is kiderült, hogy Magyar Péterék és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a köztévé választási vitájával egy időben tart majd demonstrációt a Várkert Bazárnál.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 30. 18:06
Németh Balázs a híres riporter… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Dixtroy
2024. május 30. 11:27
MIndegyik faszarc szerepelni akar és elhápogni ugyanazt, amit eddig fújtak. Ez aztán "vita" lesz. A "vita" libernyákéknál azt jelenti, hogy szabadon elmondhatod ugyanazt, amit én, ha pedig eltérne, akkor a szavadba vágok és leugatlak valamivel.
barbax
2024. május 30. 10:33
Ez nem listavezetői vita? Ki a kutyák listavezetője? Ez a sztendapos is már politikus lett? Mindenki mindenhez ért? Hová lett Lé Marietta? Én meg szertnék a Dojcs Tamás helyett bemenni vitázni. Majd hívom a Tónit aki elintézi nekem. Ám leszögezem, hogy se a főbejáraton, se a garázson keresztül nem megyek be! Engem csúzlival lőjenek be a vita helyszínére. Követelem!!! Vita bent, tüntetés kint. Ez így demokratikus. Semmi nyomásgyakorlás. Éljen az éljen! Éljen a megbonthatatlan magyar konzerv! Éljen amíg meg nem hal! Ki fogad velem? MP előveszi-e bűbáj énjét, vagy provokál? Seregeim harcban várnak.A parókás bírók isszák szavam. 2000 ügynök figyeli minden lépésem. Milliónan leszünk a Hősök terén. A tömeget senki nem állithatja meg. (kapát, kaszát átvetetitek a megbeszélt helyen.) Na ki fogad velem? Sztem bűbáj lesz.
blanconegro
2024. május 30. 10:29
Nem nézem. Pihenni akarok. Majd elolvasom holnap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!