Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Csak a leadott szavazat számít

2024. május 31. 06:19

Részt kell venni a szavazáson, mert azt önmagától nem lehet megnyerni.

2024. május 31. 06:19
Deák Dániel
Deák Dániel
Magyar Nemzet

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

„A kampányhajrába értünk, kezdődik a mozgósítási verseny. Az elmúlt napokban a balliberális sajtóban sokan meglepődtek azon, hogy Orbán Viktor több kampányeseményén is arról beszélt: a Fidesznek a mostani választáson nincsen szükség a bizonytalanok megszólítására, elég csupán a jobboldali tábor mozgósítása a választási győzelemhez. Voltak olyan internetes portálok, amelyek arról írtak, hogy stratégiát váltott a Fidesz. De vajon tényleg ez történt? Miről van szó valójában? Ki lesz sikeresebb a mozgósítási versenyben?

Nézzük!

Június 9-én először fordul elő, hogy az euró­pai választást és az önkormányzati választást egy napon tartják Magyarországon. Ez értelemszerűen új helyzetet teremt, és a pártoknak is ehhez kell alkalmazkodniuk. Eddig a legmagasabb részvételi arány az önkormányzati választáson a Gyurcsány-féle őszödi beszéd és a rendőrterror után, egy igen felhevült politikai időszakban, 2006-ban volt. De ekkor is csupán a választópolgárok 53,1 százaléka járult az urnákhoz. Még ennél is alacsonyabb a részvételi hajlandóság az európai parlamenti választásokon, itt a legmagasabb 2019-ben volt a részvétel, összesen 43,6 százalék. Összehasonlításképpen: a 2022-es parlamenti választáson – amelyen a Fidesz–KDNP megszerezte a negyedik kétharmadát – 69,6 százalékos volt a részvételi arány.

Összefoglalva: mind az önkormányzati, mind az EP-választáson lényegesen alacsonyabb a részvételi hajlandóság, mint egy országgyűlési választáson. Hogy mi következik ebből? Az, amiről Orbán Viktor is beszélt több kampányeseményen: ezúttal nem kell a bizonytalanokat vagy a másik oldalra szavazókat meggyőzni, elég, ha azokat a szavazókat sikeresen mozgósítják, akik a Fidesz–KDNP biztos bázisához tartoznak. És ez nem kampánystratégia-változtatás, mint ahogyan azt a balliberális sajtó írja, hanem a bevett forgatókönyv. Minden EP-választáson és minden önkormányzati választáson ez szokott lenni a kampánystratégia.

Mindez azt is eredményezi, hogy június 9-én az a politikai erő tud sikeresen szerepelni, amelyiknek szervezett országos hálózata van és rendelkezik aktivistákkal. Ezt láttuk a 2019-es EP-választás esetében is, ahol azok a pártok szerepeltek jobban a közvélemény-kutatásokban mért támogatottsági szintnél, amelyek rendelkeztek országos hálózattal. A mostani választással kapcsolatban emellett azt is érdemes kiemelni, hogy míg az EP-választáson főként a nagyvárosokban szokott az átlagnál többen elmenni szavazni, az önkormányzati választáson a kisebb településeken is megugrik a részvétel, így ezúttal az EP-választáson annak kedvezhet a nagyobb részvétel, amelyik párt kiterjedt vidéki bázissal rendelkezik.”

Békemenet After Kibeszélő június elsején 18 órakor a Scruton V.P.-ben!

Hallgassa meg Ön is a Mandiner All Stars beszélgetését, mely során Bayer Zsolt, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth József elemzi a Békemenet történéseit a Mandiner munkatársaival, Kacsoh Dániellel és Pócza Istvánnal. Regisztráljon most az alábbi linken:

https://forms.gle/5nJsK1aRNgGX4MHdA

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2istvsn
2024. június 01. 00:24
vajh eljut ez legalább a kétkedő messiásimádóhoz is?
Akitlosz
2024. május 31. 19:57
"Csak a leadott szavazat számít" kivéve, ha érvénytelen.
2024. május 31. 17:17 Szerkesztve
Csak a leadott szavazat számít --- na ez az amiért elmegyek és n e m a d o m l e, hanem a lapot kitöltetlenül elhozom magammal bizonyítékként emlékbe.
Lajoss
2024. május 31. 16:34
Danika,a szemöldököd azután gyönyörű legyen! Sok kamera lesz az aktuális birka-seregszemlén…No,meg Bástya elvtárs…már potyognak a könnyeim a megtiszteltetéstől….😉
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!