Pszichológus-nyelvész professzor: Gyurcsány és Orbán akkor is mutatja a gőgszindrómát, ha nincs hatalmon

2024. április 21. 22:50

Pléh Csaba szerint ugyanakkor Magyar Péter még „spontánul reagáló, szabad ember. Egy friss hang”.

2024. április 21. 22:50

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Interjút adott Pléh Csaba a HVG-nek. A 78 éves professzornak nemrég Árnyak címen jelent meg új kötete, amely egyszerre memoár, olvasmányos család- és tudománytörténet.

A beszélgetés során felidézték, hogy szülei elváltak, tízéves koráig az anyai nagyanyja nevelte. Pléh arra a kérdésre, hogy a szülők távolléte miatti hiányérzet vezethette-e a pszichológia tudományához, azt felelte, hogy valamennyire belejátszott ez, de nem volt traumatizált gyermek.

De kérdezték a kognitív szemléletről is, melyet ő dolgozott ki. Többek között erről a szemléletről azt írta: „a felvilágosodás kori optimista emberképet újraértelmezi és visszahozza”. Arra a kérdésre. hogy mi módon, a professzor azt felelte:

Ma a közélet világára és a köznapokra is az azonnali, gyors reakció és az érzelmi túlfűtöttség a jellemző.”

Majd azzal folytatta, hogy „az emberi érzelmekre hatás nyertes stratégia a politikusoknál”.

Felidézte, hogy a racionalitást nélkülözték például a Brexithez vezető kampányok is. 

Úgy véli, hogy ezzel ellentétben a felvilágosodott ember Horatiussal és Kanttal úgy gondolja, hogy „merjük a világot megismerni” olyannak, amilyen. 

Magyar Péter még spontánul reagáló, „friss hang”

A lap arra is kíváncsi volt, hogy lehet-e egy-egy politikusi megszólalásból az illető személyiségére vagy rejtett szándékára következtetni. Mennyire árulkodóak a szavak. 

Elhangzott, hogy „nehéz eldönteni, mi az, ami a politikus spontán személyisége, és mi az, ami a különböző guruk által megtervezett PR-arculat”. Ezután Pléh azt mondta, hogy magyar politikusoknál végezték el ugyanezt a vizsgálatot, és arra jutottak, hogy

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor akkor is mutatja a gőgszindrómát, ha nincsen hatalmon”.

A HVG itt ragadta meg az alkalmat, hogy Magyar Péter megnyilvánulásaira is rákérdezzen. Kiderült, hogy Pléh Csaba nem végzett gyorselemzést Magyar kapcsán, de mint olvasó és médiafogyasztó azt hallja ki a beszédeiből és az interjúiból, hogy „ő még spontánul reagáló, szabad ember. 

Nem azt mondja, amit a párt vagy a guruk elvárnak,

 hanem azt, amit gondol. Klisék nélküli beszéd, friss hang”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­­g­ö­­­s­­ ­l­­á­­­n­­y­­o­­­k­ ­­­v­á­r­­n­­a­­k­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
kalhana
2024. április 23. 13:06
"Gőgszindróma". Pléh Csaba kb. ennyire tekinthető tudósnak.
bubajbela
2024. április 23. 03:55
Szörnyű ez az időskori demencia! "Nem azt mondja, amit a párt vagy a guruk elvárnak, hanem azt, amit gondol. Klisék nélküli beszéd, friss hang”. Nos ilyesmit csak az mondhat aki: 1.) Soha életében még egyetlen M. P. beszédet sem hallott, vagy : 2.)Aki agyilag teljesen rottyon van!
Patika
2024. április 22. 15:45
a gőgszindrómát? --- mi a pillanat Se a BNO . se a DSM V. nem ismer ilyen kórképet Bádog uram ezt melik pszich.történeti könyvben olvasta? Jarosevszkij? Na ez akkor most bukta...akademika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!