Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Tételesen cáfolták a David Pressman hazug propagandavideójában elhangzottakat

2024. március 26. 20:23

Tóth Máté energiajogász szerint Magyarország valójában diverzifikálja a gázbeszerzését, és a saját kitermelésnövelése mellett több irányból is vásárol földgázt.

2024. március 26. 20:23
Special session of the Hungarian parliament

Nyitókép: Marton Monus/picture alliance via Getty Images

 

A Magyar Nemzeten megjelent cikkben Tóth Máté energiajogász ízekre szedte az amerikai nagykövetség hazug állításaitól hemzsegő propagandavideóját, amelyben a hazai és európai energiapolitikát „elemezték”. Gyenge minőségű és a tényektől elrugaszkodott propagandavideónak minősítette a szakértő a látottakat.  

Tóth Máté szerint Magyarország valójában diverzifikálja a gázbeszerzését, és a saját kitermelésnövelése mellett több irányból is vásárol földgázt az ország.

Magyarország részt vesz a régióban elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz)-aukciókon is, amilyen például a Gdansk is

– hangsúlyozta az energiajogász. Hozzátette: „Ez a folyamat azonban nem megy egyik pillanatról a másikra, tehát minden ezzel kapcsolatos szemrehányás indokolatlan és sértő”.

Ugyanazt sokszoros áron, de az Egyesült Államoktól

Az említett videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állításával indítanak, miszerint az orosz gáz nélkül nem lehetne biztosítani Magyarország energiaellátását, majd külföldi ellenpéldákat sorol: Csehországot, Lengyelországot és Bulgáriát, amelyek szerintük „jelentősen csökkentették” az orosz gáz importját 2023-ban. Tóth Máté azonban rávilágított arra is, hogy a videóból valami kimaradt: 

közvetlen szomszédunk, Ausztria 98 százalékban vásárol orosz földgázt

A nagykövet videójában említett országok egyoldalúan átálltak orosz földgázról amerikai gázra.

Az elmúlt másfél évben lényegében ugyanolyan mértékű gázvásárlási szerződéseket kötöttek az Egyesült Államokkal, mint korábban Oroszországgal, csak sokszoros áron

– emelte ki Tóth Máté.

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2024. március 27. 08:43
Ez a Tommaso nevű fafejű csak nyomatja a DK-s ostobaságot, amit feladatul kapott. Ennyire buta nem lehet ember. Célt biztosan nem ér az ostoba trollkodásával. A következő mondatot is tartalmazó hazugságot már napok óta nyomatja: "A JOBBOLDAl - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE NEMZETÉRE. is." Komikus egy "se Istene se hazája" alaktól a nemzet szót olvasni.
Patika
2024. március 27. 06:37
Az hogy ki kitől és mit vesz az saját ügy... Nincs vásárlási kényszer ott ahol nics kényszerítő... (press-man féle) nyomásember.
Pelso j.
2024. március 27. 06:06
Nem szedett ízekre az "energiajogász " semmit. Egy tételes cáfolatot tényekkel kell alátámasztani, de hát a MN nem az a hely. Mindent, bármit a mutyiért, mint mindig.
I feel the earth move under my feet
2024. március 27. 06:03
Emberek! Ne higgyetek a tényeknek, ne higgyetek senkinek! Tommasso az igazság egyedüli tudója. Konkrét számai ugyan nincsenek, de tudja, hogy mi mindig többért vesszük a gázt, mint amennyiért kellene.. pedig az amerikai palagáz mindenpénzt megér! Bárki bármi mást mond, az hazudik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!