A baloldalon folyamatosan a fasizmus reneszánszát vizionálják

2024. március 06. 11:37

A hazafi-globalista ellentétet náci-komcsi szembenállásra fordítjuk le, ha nem akarunk hosszasan belemélyedni, ki hová is tartozik.

2024. március 06. 11:37
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

Fotó: illusztráció, MTI/Marjai János

***

„A két tömeggyilkos diktatúra, a kétféle szocializmus (a nemzeti, amit az áthallások elkerülése érdekében tévesen gyakran fasizmusnak neveznek), valamint a nemzetközi (amit leegyszerűsítve kommunizmusként szoktak definiálni) birodalmi szinten való elbukása után 79, illetve 35 esztendővel a hazai közélet még mindig ezt a két fogalmat hívja segítségül, ha le akarja írni a legfőbb politikai folyamatokat.

A hazafi-globalista ellentétet náci-komcsi szembenállásra fordítjuk le, ha nem akarunk hosszasan belemélyedni, ki hová is tartozik. Normális magyarok jószerivel e felállás szerint nincsenek is, aki nem sorolható be valamelyik oldalra, az nem létezik.

Azért azzal a nem kicsiny különbséggel, hogy egy-egy vállaltan kommunista figura itt-ott felüti a fejét Vajnai Attilától Jámbor Andrásig, de deklaráltan náci pártok vagy pláne parlamenti politikusok nincsenek.

(Márki-Zay Péter elszólása kapcsán, miszerint a szövetségük a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli, azóta sem jelentkezett senki, hogy ő lenne a fasiszta.)

A jobboldalon nincs magát náciként meghatározó erő, sőt, akit ezzel vádolnak, az is tiltakozni szokott. Nem is annyira a megbélyegzéstől tartva, hanem mert valóban az NSDAP programja és a magyar nemzeti oldalé lényeges kérdésekben markánsan eltér. Külföldön is hasonló egyébként a helyzet, mert míg az egyik oroszországi kommunista párt funkcionáriusa közölte, hogy a generalisszimusz halálának évfordulóján virágokat helyeznek el Sztálin mellszobránál, addig sosem olvasunk olyasmit, hogy Hitler mellszobránál koszorúznának. Leginkább azért sem, mert nincs is neki olyan.

S miközben pártokat, politikusokat, újságokat és szerzőket előszeretettel fasisztáznak odaátról, és eljátsszák, mintha hetvenkilenc évnyi kíméletlen elnyomattatás után a fő veszedelem még mindig a szélsőjobb lenne, addig a kommunisták szóval és tettel is akcióba lendülnek.

Olaszországban könyvbemutatót vernek szét , idehaza szerkesztőségeket félemlítenek meg (Fekete-Győr látogatása az Origónál, szerencsére akkor nem volt nála füstbomba), az antifák nyílt utcán vernek járókelőket, balos aktivisták fideszes pártirodákat rongálnak meg. Ha pedig kormányon vannak, felhasználják erre a rendfenntartókat is (mint Gyurcsány 2006-ban, vagy Tusk 2024-ben).

És ha hiányolnánk az ideológia megalapozást, a cenzúrától sújtott, a médiaszabadságtól megfosztott orbáni Magyarországon a merce.hu-n Lehoczki Noémi segít eligazodni az osztályharc aktuális állásáról. A valóságtól kevéssé sem elrugaszkodott szerző szerint a fasizmus Olaszországban és Németországban is reneszánszát éli (megint egy anakronizmus, fasizmus ugyanis sosem volt Németországban, így logikusan reneszánsza sem lehet), és a »liberális kormányok eldönthetik, hogy fasizálódnak, vagy fasisztákra váltják őket.« Kétségkívül egy másik filmet nézünk, mert a mi szemüvegünkkel mintha az elvben jobboldali erők (ld. Európai Néppárt) is inkább tűnnének liberálisnak, míg hazánkon és a valóban talán jobboldali fordulatot vett Itálián kívül sehol nem látni keresztény-konzervatív kormányokat (amelyek az ő szóhasználatukban a fasizálódás letéteményesei).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­s­ ­­­l­­á­n­y­o­k­­­ ­­v­­­á­­r­n­­­a­­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Zokni
2024. március 08. 09:12
“…fasiszta erőszak annak idején is válaszreakció volt a világot leigázni induló kommunista erőszakra…” - írja efszabó. Azt hiszem kis hiányossággal küzd. (Nem mindig elég a képregény nézegetés…) A történelem során mióta ember él a földön - a túlzott dominancia, hatalom, anyagi előny, érvénysülési lehetőség mindig konfliktusokat okozott, különösen, ha egy kisebbség élvezte ezeket a többséggel szemben. Illetve, ha a hátrányos helyzet túl nagy mértékben sújtott egy kisebbséget. Ami előbb-utóbb forradalmi változásokat generált, melyek átalakították, vagy módosították az erőviszonyokat. Hogy most ezeket a szerveződéseket, mozgalmakat, pártokat Maga hogy hívja, az mindegy, de sztem a legjobban illik hozzá napjaink lángelméje neve: legyen méaszároslőrincizmus.
Zokni
2024. március 06. 21:42
“Az öndefiníciöja szerint érdek-, és nem értékalapon politizáló Orbán-kormány…” - írja Aegopolis. Sztem ilyen öndefiníciót nem vállal fel a Fidesz. Illetve áthidalja azzal, h a magyar érdek a keresztény-konzervatív értékkel azonos. De persze igaza van: ezeknek semmi sem számít, CSAK az érdek. És nem a “magyar érdek” hanem az Orbán maffia érdeke. A kereszténység meg le van szarva, a konzervatív fogalma pedig a magyar történelemből nem vezethető le, mert sajnos mindig az elnyomatás, a gyarmati sors, a török vagy osztrák dominancia volt a jellemző.
bodrigyuri
2024. március 06. 21:16
A zsidesz nem hazaffy, hanem cionista. És egyébként a globális nagytőkét kiszolgálja. A magángazdaság arcra történő kormányzati irányítása meg mint tudjuk, olasz találmány Mussolini idejéből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!