Megszólalt a honvédelmi miniszter az újabb Gripenek kapcsán

2024. február 23. 14:00

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy az új beszerzések által erősödik Magyarország légierejének képessége.

2024. február 23. 14:00

Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. Idézték a honvédelmi minisztert, aki bejelentette, hogy a meglévő 14 JAS-39 Gripen többcélú harcászati repülőgép mellé ezért a magyar kormány további négy JAS-39C beszerzéséről döntött.

A miniszter szerint az új beszerzések által erősödik Magyarország légierejének képessége

az ország légterének nemzeti- és NATO-elvárások szerinti védelmére. A tárca közleményében azt írta: Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a csúcstechnológiás többfunkciós harcászati repülőgép „kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, mind légiharc, mind földi célpontok elleni hatékonyság, mind üzemeltetés tekintetében”.

A miniszter emlékeztetett arra: a Magyar Légierő gerincének számító Gripen-flottát nemzetközi szinten is ismerik és elismerik,

a magyar JAS-39-esek három alkalommal védték a balti országok légterét a NATO missziójának (BAP) keretében, 2025-ben pedig újra ellátják ezt a feladatot. Mindemellett szintén a magyar Gripenek látják el – Olaszországgal közösen – Szlovénia, valamint a V4 tagállamokkal együttműködésben Szlovákia légterének védelmét is.

A tárca tájékoztatása szerint a felek a flotta bővítése mellett a svédek által nyújtott logisztikai szolgáltatások hosszú távú, tíz éves meghosszabbításáról, valamint kiképzési együttműködésről is megállapodtak.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. február 24. 06:54 Szerkesztve
Megazanyádpicsaja máriateriziás csádi barom! Hálából, hogy sunyi balfasz csicskákként megszavazhattátok a minket szakmányban fikàzó finn + svéd buzik nato csatlakozàsát, még fizettek is nem kevés kárpótlást a svédországi zsidö gazdáitoknak a magyarok pénzéből. Aljas gecik vagytok, akik úgy táncolnak, ahogy brüsszel fütyül! Rohadjatok meg!
Forgalmazó
2024. február 23. 18:29
A gripenek jó döntés! Jó gépek, olcsó fenntartás. Vetélytársa az amerikai drága elavult F16 hulladékoknak és a gyenge Mirage nak, de ezektől sokkal-sokkal jobbak és olcsóbbak.
llnnhegyi
2024. február 23. 17:15
Közpolitikai veszély Szalay Bobri Kristóf honvédelmi miniszter!! Mária Terézia osztrák qrva seggnyalója... Petőfit pedig dobta.
llnnhegyi
2024. február 23. 17:10
Még mindig a poszton?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!