Hamarosan itthon is zenészek döntik majd el, ki kerül kormányra?

2024. február 26. 21:04

Szép új világ: a youtuberpolitika.

2024. február 26. 21:04
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Index

„Bevallom, nagy bulvárrajongó vagyok. A bulvársajtóban jövök rá, mi érdekes és fontos a hétköznapi ember számára. Ott olvastam először arról, hogy »youtuberek«, illetve »influencerek« és egy Azariah nevű énekes tüntetésre hívják az embereket, mert »elegük van«. 

Korábban nem volt elegük, de most már igen.  

Azariah-t onnan ismerem, hogy miatta egyszer nem tudtam Blikket venni. Egy csomó 15 éves gyerkőc ostromolta a kioszkot, mert valami újságnak a címlapján volt ő, Azariah. Meghallgattam utána egy számát. Hát, mit mondjak? Ilyen is van ezek szerint. Úgy hallom, eladományozta egy koncértjének a bevételét. Jó embernek képzelem.

Na, ez érdekes lesz, gondoltam. Ha ők tüntetésre hívnak, az biztos jobban fog működni, mintha Magyarország ragyogó ellenzéki pártjai próbálnának utcára csábitani embereket. Talán itthon is jön majd olyan világ, mint Amerikában, ahol jól lehet, hogy Taylor Swift énekesnő fogja eldönteni, ki lesz a következő államfő.

Imádom egyébként. Micsoda nő! Micsoda alkotó! És ha ő Bident támogatja, Bidennek jobb esélye lesz megnyerni a választásokat (ezt olvastam az ottani sajtóban). Vajon mennyi szavazatot tudna hozni Azariah?

Németországban már ott van Amerika.  A Rezo nevű »youtuber« sokáig csak zenéről posztolt, meg pólókat árusított. Aztán neki is »elege lett«, és egy politikai videót tett ki. »A CDU tönkretétele« volt a címe, és a mondanivalója az volt, hogy a CDU-t (a német kereszténydemokrata akkori kormánypártot) tönkre kell tenni. Gőze sem volt semmiről, de 20 millió ember klikkelt rá.

Érdekes módon röviddel a 2019-es európai választások előtt »lett elege« Rezónak, és részben ennek köszönhetően a CDU nagyot vesztett. Aztán meg az országos választásokat is bukta a CDU, és most zöldek, szocik és liberálisok próbálnak kormányozni. Végül, a szavazónak mindig igaza van. Talán csak magamat minősítem azzal, hogy ha Rezóra gondolok, valahogy ugyanaz jut eszembe, mint a rágógumizásról: hanyatlik a civilizáció.

De lehet, hogy tévedek, és tényleg zenészek, művészek és »youtuberek« tudnak valamit a világról, amit mások, butább, kevésbé jólelkű emberek nem tudnak. Nemrég több mint 1000 svéd zenész követelte Izrael kizárását a Eurovision zeneversenyből, mert a zsidó állam vagy legalábbis annak kormánya gonosz. Bár az október 7-i gázai terrortámadásokat sok mindenki elítélte, de 1000 svéd zenész nem.

De vissza a budapesti tüntetéshez. A véletlen úgy hozta, hogy ez is, mint Rezó fellépése, röviddel az európai választások előtt történt, és a véletlen úgy hozta, hogy bár független influenszerek voltak a szervezők, a hangnem nagyon hasonlított egy ellenzéki tüntetéshez. És ezért több jól ismert alkotó mégsem akart részt venni az eseményen. Ők szívesen támogatták volna a tüntetés apropóját (nincs kegyelem pedofíliáért, valamit tenni kell), de úgy érezték, itt már politizálás lesz.

A sajtóban követtem, hogy utána mi történt. Egyes szervezők, civil életben alkotók hirtelen olyan hangnemben kezdtek beszélni, mintha valami népbíróságnak a tagjai lennének. Azokat vádolták, akik nem csalatkoztak a kezdeményezésükhöz, és ráadásul meg is mondtak, hogy miért. Ha legalább befogták volna a szájukat! Hogy merészelik ezek? Ők rossz emberek!

Lenne egy javaslatom. Legyen mindenkinek a véleménye szabad, és tartsuk ezt tiszteletben!”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. március 01. 10:41
Ki ez a fasz? 🤷‍♂️
catalina11
2024. február 28. 13:50
persze úgy, hogy ellenzéki zenész alig van..." Szuperszigcatalina11 2024. február 28. 11:09 Ezt röhögés nélkül le tudtad írni? " Nyugatra értettem...
catalina11
2024. február 27. 17:11
A zenészek az égvilágon semmit nem döntenek el, a választásokat ugyanis a választók döntik el. " persze úgy, hogy ellenzéki zenész alig van...
Finale
2024. február 27. 17:11
Igy van! A felelosseget pedig NEM OK vallaljak azert amit tesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!