Kuncze Gábor a rezsicsökkentésről: Eszement intézkedés a népszerűség kedvéért (VIDEÓ)

2024. január 22. 12:11

A volt belügyminiszter a Heti Egyenleg vendégeként mondta el véleményét a kormány energiagazdasági intézkedéseiről.

2024. január 22. 12:11

A KlikkTV heti elemző műsorának, a Heti Egyenlegnek nemrég Kuncze Gábor volt belügyminiszter és Somogyi Zoltán politológus volt a vendége.

Kuncze szerint

nagy humbug a rezsicsökkentés.

Miután a rezsicsökkentésnek hazudott ár rögzítve lett, az emberek kontroll nélkül el kezdték fogyasztani az energiát. Ha ennek a pénznek csak egy részét arra fordítottuk volna, hogy szigeteljék a házakat, cseréljék a nyílászárókat, energiatakarékos intézkedéseket tegyenek, akkor ma Magyarországon 30 százalékkal kevesebb gázt fogyasztanánk” – jelentette ki az egykori belügyminiszter. 

„Mindennek következtében ezek a cégek nem végeznek felújításokat, fejlesztéseket. Ezért van az, hogy elszakadnak a vezetékek, áramkimaradások vannak. (...)

Eszement intézkedés a népszerűség kedvéért” 

– jelentette ki Kuncze Gábor.

Bánó az elhangzottakra úgy reagált, hogy „erre mondják pestiesen szólva, hogy ez disznóság.”

„A közszolgáltatások ettől nem lesznek jobbak”

Somogyi Zoltán elemző egyetértett mindazzal, amit Kuncze Gábor elmondott, „ha ez kimondanánk vagy egyszerűsítenénk, akkor azt mondhatnánk, hogy nem szabad a piactól eltérni. A piac nagyon sokban segít nekünk abban, hogy értsük, minek mennyi az ára, mennyi az értéke, hogy tudjon tervezni a lakosság.

De ahhoz is piac kell, nem ez az államilag meghatározott, beárazom, és majd biztosan jó lesz”

Somogyi hozzátette, hogy „mindig izgalmasan nézi, hogy az a kormány, amely a folyamatos árstopot műveli, hogyan baloldalizza le az ellenfeleit, miközben mi más lenne ez, mint egy baloldali elképzelés, ami rossz, nem működik. A közszolgáltatások ettől nem lesznek jobbak” – hangzott el.

A teljes beszélgetést alább nézheti vissza:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gasztronauta
2024. február 19. 18:57
A piac mindent megold , a politikai piac beárazta Kuncilit.
falcatus-2
2024. január 22. 18:36
I feel the earth move under my feetOneiroNauta 2024. január 22. 17:22 Te sem érted.. NEM ez a lényeg.,. hanem a rezsicsöki piactorzító mivolta..." Tökfej! Milyen piacot torzított el és hogyan?
Szvidrigajlov
2024. január 22. 17:48
Na, akkor kezdjük a bolsi "szakértelem" kivesézését. 1. A rezsicsökkentés anno rengeteg pénzt szabadított föl a háztartásokban. A magyarok a kis jövedelmük cca. 20-25%-át rezsire költötték, a másik 20-25%-át a bankokra. Az adókról, bírságokról, üzemanyagok áremelkedéséről stb. nem beszélek. Azzal, hogy a rezsit csökkentették az adott pillanatban, felszabadult - nemzetgazdasági szinten - egy óriási fizetőképes kereslet, ami a boltokba, a vendéglőkbe, szállodákba stb. áramlott át és ÁFA-t termelt, meg vállalkozásoknak bevételt, így TAO-t is. 2. A rezsicsökkentés árszintje egy zsinór, ami alatt és felett is voltak a piaci árak. Az idő nagy százalékában a rezsicsökkentés állami és közmű szolgáltatói veszteségei és nyereségei nagyjából kompenzálták egymást, igaz, az amortizációra nem nyújtott forrást, de viszont a családi kasszák tudtak számolni és tervezni. 3. 4.200 ezer lakás van MO.-n. Ebből 3.2 milliót kell szigetelni. Évente 30 ezerre van kapacitás. 100 év. Kérdés? Ildikó?
hátakkor
2024. január 22. 17:15
Szocionista Ildikó :nem lesz gázáremelés!" Rögtön 30% lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!