Koronánk honi kalandjai

2024. január 24. 22:18

2024. január 24. 22:18
Gali Máté
Gali Máté

A magyar nemzeti emlékezet szempontjából igen fontos és hiánypótlónak bátran nevezhető kötet jelent meg késő ősszel a Szent Koronáról, ezeréves államiságunk egyik jelképéről. A Szent Korona magyarországi kalandjai (1301–2001) címmel. A szerkesztő, Pálffy Géza történész, a Hun-Ren BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, a Lendület Szent Korona Kutatócsoport vezetője nyolc jeles kollégájával azt mutatja be, hogy e nemzeti ereklyénk hosszú és fordulatos történelme során milyen kalandokat élt át belföldön. A meglehetősen vaskos, közel nyolcszáz oldal terjedelmű, gazdagon illusztrált munka arra hívja fel a figyelmet, hogy bár 1205 és 1978 között tizenegy alkalommal került külföldre a Szent Korona, és 135 esztendőt töltött hazánk határain kívül, a polgárháborúk, hódítók elleni harcok vagy éppenséggel közszemlék révén Magyarország területén is bő kilencven esetben vándorolt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!