Ha nem szült-nemzett volna minden felmenőnk gyereket, ma nem volnánk

2024. január 02. 05:51

Akinek nincs gyermeke, talán nem is értheti meg sohasem, mit jelent a feltétlen, valóban önzetlen szeretet.

2024. január 02. 05:51
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

A katolikus esketési szertartásnak van egy áldása, amire mások esküvőjén figyeltem fel, és csak jóval később, a miénkről készült videót újra nézve fedeztem fel, hogy nekünk is mondták. Így hangzik, az ifjú párra vonatkoztatva: „Fiaiknak fiait mindketten láthassák”.

Ebben benne van, hogy legyenek fiak, mert végtére is ennek az egésznek ez az elsődleges célja – ezért is értelmezhetetlen, ha a reprodukcióra képtelen azonos neműek fura kapcsolatukat házasságnak nevezik. Sőt, a cél az, hogy lehetőleg több legyen, hiszen ha csak egy volna, akkor hosszú (nem is olyan hosszú…) távon elfogynánk. Fontos megjegyezni, hogy a nyelvünkben a fia leányt is jelenthet; a fióka egyszerűen utód, gendertől függetlenül.

„Nézz ki, fiam Sára”, írja Arany János, ő pedig elég jól tudott magyarul.

Továbbá a fiaknak is legyenek fiaik (tehát unokák), és ezt mindketten érjék meg. Messzebbre nem tekint a kérés, az unoka diplomaszerzése, házassága, pláne a dédunoka már olyan ajándék, amely az alapszolgáltatáson felül van.

Házasságom elmúlt huszonkilenc évében ezért – ha nem is vakon, de – bizakodtam, hogy még maradhatok, mert a kérés nem teljesedett be.

Az év utolsó péntekjén megszületett az unokánk. Mindketten láthattuk. Egyszerre megható és ijesztő, hogyan fut el az idő, hogyan ismétlődnek generációk élményei;

unokaként, fiúként, majd apaként és nagyapaként nyert újabb és újabb funkciót a létezésem.

Annyi minden történik velünk az életben, de ha nincs élet (vagyis ember), akkor nincs semmi. 

Felelősség és hatalom; büszkeség és teher: immár öt ember van, akik nem lennének, ha én nem vagyok. Édesapám ravatalánál mondtam: tizenketten álljuk körül a sírt, akik közül senki sem létezne, ha ő nincs. Ez mára már tizenötre bővült. Déd- és ükszüleim, és azok ük-ükszülei, régen elporlott csontú parasztok, iparosok és kisnemesek, férfiak és asszonyok létezése nyer újra értelmet minden születésben.

Ahhoz, hogy létezzünk Ádám és Éva óta – ez a hívő verzió, de az evolucionista megoldás az egysejtűtől számítva még ennél is döbbenetesebben igaz –,

minden felmenőnknek gyermeket kellett szülnie-nemzenie, különben nem volnánk.

Ha csak egy kimaradt volna az ókorban, mert tévedésből kiteszik a Taigetoszra, vagy a középkorban a tatárok lemészárolják, mielőtt lemenőkről gondoskodna, de akár a pestis viszi el fiatalon vagy a torokgyík: már nem lennénk.

Akinek nincs gyermeke, talán nem is értheti meg sohasem, mit jelent a feltétlen, valóban önzetlen szeretet. Szerelmesek vagyunk, szeretjük a szüleinket, testvéreinket, barátainkat,

de azt, hogy saját fizikai és lelki jólétünknél előbbre valónak érezzük másét, csak a gyerekeinkben tudjuk teljesen átélni.

Nagyobb öröm számunkra, ha ő eszi meg a csokit, mintha mi, és ha beteg, azt kívánjuk, bár cserélhetnénk vele.

A szamáriai asszony azt kéri Jézustól, merítsen neki a kútból, mire az Üdvözítő inkább azt javasolja: kérje azt a vizet, amit csak ő adhat, s ami után nem szomjazik meg többé. Semmilyen földi kincs, semmilyen tárgy vagy érzelem egy idő után nem tudja betölteni a bennünk lévő űrt, a mindenség utáni vágyódást.

Akármit is birtoklunk, akármit is érünk el, egy idő után „megszomjazunk”.

Majd a mennyben megtapasztaljuk és színről-színre látjuk vágyaink beteljesítését, a feltétlen szeretetet, amely csak a transzcendensben létezhet. Ebből ad ízelítőt az a lelkünket betöltő, óvó-féltő-önfeláldozó szeretet, amit a gyermekeink iránt érzünk, akik a biológiai halhatatlanságunkat hordozzák, és segítenek megsejteni a lelki halhatatlanság lényegét.

A harminc éve ígért (kért) áldás beteljesült, kissé megszeppenten az agg Simeonra gondolok, aki meglátva a templomban a kisded Jézust, úgy érzi, már meghalhat. („Bocsásd el most, Uram, szolgádat szavaid szerint békességben!”)

Én azonban még kérnék egy kis időt. Az eredeti szövegben ugyanis fiak fiairól van szó, többes számban. Még megvárnám a másodikat, harmadikat, negyediket is…

Nyitókép: Getty Images

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 26. 14:55
"ha nincs élet (vagyis ember), akkor nincs semmi. " Igen, de akkor nem is hiányzik az élet a semminek.
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 02. 20:19 Szerkesztve
"Szerintem ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 02. 09:14 & Dzsé Tyéné ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 02. 09:01" Konkrét példát írtam le. Egy házaspár, a férj két diplomás tanár, a feleség adminisztratív dolgozó volt, jelenleg gyeden van, kettejük összjövedelme nem éri el a bruttó 500000 Ft-ot. Albérletben élnek, lakást vásárolnak, a legolcsóbb panel 40 millió, jövedelmük alapján max. 20 millió hitelt kaphatnak és még csak CSOK-ra sem jogosultak, mivel januártól már megszületett gyerek után nem jár állami támogatás. Több hasonló példát is le tudnék írni a környezetemben. Ti hogyan oldanátok meg egy ilyen élethelyzetet? Megnézném bármelyik meszes agyú, orbánhitű harcinyuggert, hogyan szarta volna magát össze, ha anno neki ilyen kondíciókkal kellett volna kezdenie az életét!
bunko-jobbos
2024. január 02. 11:16
Mekkora egy idióta ez a nyugati gazdasági rendszer. Ahelyett hogy a nőket arra használná, amire valók, azt hiszi, hogy felülírhatja a természeti törvényeket, és arra használja, mint a férfiakat. bazdmeg, repülőt vezetni mindenki képes lehet, de szülni nem. Dolgoztatjuk a nőket, hogy nőjön a GDP, közben meg kihalunmk. Mint a dzsentrik, akik addig kártyáztak, míg el nem fogyott a föld. Csak most az ember fog elfogyni.
2024. január 02. 09:43 Szerkesztve
Z. "antal-jozsef-2 2024. január 02. 07:29 Orbán azért kurva nagyot alkotott. 2010 óta 1 millió magyarral kevesebb van de 1 millióval több dolgozik! Na, erre mondják: nem semmi!" KSH adat: 2010-ben 10.324.014 népesség 2019-ben 9.772.756 Különbség 241.568 Ez neked 1 millióval kevesebb??? 🤭 Egy millió emberrel több meg azért tud dolgozni, mert munkahelyek jöttek létre és nincs támogatva a munkanélküli lét, ellenben aki hajlandó dolgozni, ott a gyemekek utáni adó kedvezmények járnak!!! Ezért is dokgozik több cigány is!!!😉😁 Ne vergődj🖕, megvan az az 1 milló plusz... De nektek, a fajtádnak tilos önállóan gondolkodni!!! 💯🤭💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!