Egy kommentelő azzal kellemetlenkedett, hogy azért hordok keresztet, mert bujkál bennem némi antiszemitizmus!

2024. január 17. 14:30

Kénytelen vagyok védekezni.

2024. január 17. 14:30
null
Havas Henrik
Havas Henrik
Facebook

„Néhány napja szóba került, hogy a ’70-es években Havasné a Rumbach Sebestyén utcában dolgozott, és néha értementem kocsival. Sőt, egy kommentelő azzal kellemetlenkedett, hogy azért hordok keresztet, mert esetleg, netalántán, ne adj’ isten bujkál bennem némi antiszemitizmus! Kénytelen vagyok védekezni. Hogy csak egy példát mondjak: akkortájt, a ’70-es években egyszer valamiért hosszan várakoznom kellett a Havasnéra, és hogy tágítsam a látókörömet, úgy döntöttem, hogy a Dohány utcai Zsinagógában megnézem a Zsidó Múzeumot. 

Megvettem a jegyet, de kiderült, hogy egyedül egy lépést se tehetek, csak egy csoport tagjaként, addig várjak, amíg a csoport összejön. Ültem az előtérben úgy tíz percig, amikor megjött egy látogató. Neki is mondták, hogy várjon, amíg összejön egy csoport, de váratlan fordulattal a teremőr megölelte az új látogatót miután kiderült, hogy mind a ketten Pápáról vannak. Sőt, a teremőr még emlékezett a látogató papájára, aki sakter volt, mondhatni, családi barát. Azonnali hatállyal megalakult a csoport, és elindultunk. Elég gyorsan kiderült, hogy engem egy idióta, műveletlen senkiházinak néznek. Mindent elmagyaráztak nekem.

»Látja? Ez egy Tóra. Maga nyilván nem tudja, hogy a ’48-as szabadságharcban zsidó honvédek is harcoltak. Na látja, a millenniumi ünnepségen ilyen szép díjakat nyertek a zsidó iparosok! Na most nyilván megdöbbent, hogy még a párizsi világkiállításon is rengeteg elismerést söpörtek be a magyar zsidó iparosok.« Oly mértékben lenéztek, hogy felforrt a vérem. Megálltunk egy bekeretezett fotó előtt, alá volt írva, hogy »Herczl Tivadar szülőháza«. A csoportból a másik kettő szinte egyszerre kérdezte meg tőlem, hogy: »Na mit gondol, ki volt a Herczl Tivadar?« Rávágtam, hogy feltaláló. »Mi?« – hördültek fel ők, ketten. »Miért?«  – kérdeztem ártatlan arccal. »Nem a Herc meg a Pick találták fel a téliszalámit?« Szegények, nem tudták, hogy sírjanak vagy nevessenek, én viszont egy percig nagyon jól éreztem magam.”

Nyitókép: YouTube / Képmetszet

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. január 17. 22:58
"Elég gyorsan kiderült, hogy engem egy idióta, műveletlen senkiházinak néznek." Jó volt a szaglásuk.
zakar zoltán béla
2024. január 17. 20:07
Jól jött ennek a HH-nek és Heti avasnak, hogy valaki firkantott neki, s így bunyózhat magával...
Akitlosz
2024. január 17. 18:15
Magánügy, hogy ki miért (nem) hord keresztet vagy mást. Tehát nem közügy. Nem vita tárgya.
Akitlosz
2024. január 17. 18:10
Ő, ő, ő. A világ meg csak forogjon! Körülötte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!