Akár Gyurcsány Ferenc otthonát is megáldaná, ha érkezne hozzá ilyen kérés – Bese Gergő atya a „megafonos botrányról” a Mandinernek

2024. január 19. 19:32

Bármilyen meghívásnak eleget tesz Bese Gergő plébános, ennek ellenére most mégis a baloldal célkeresztjébe került. A Mandiner megkeresése ugyanakkor kiemelte, neki nem az a feladata, hogy ítélkezzen.

2024. január 19. 19:32
Nagy Kristóf

Össztüzet zúdított a baloldali sajtó Bese Gergő dunavecsei plébánosra, amiért vízkereszt alkalmából megáldotta a Megafon irodáját, korábban pedig Orbán Viktor miniszterelnök irodáját. A Média1 a házszentelésről írt cikkében azt kívánja sugallni, hogy

a Megafon annak ellenére részesült az atya áldásában, hogy a csapat sok esetben Jézus tanításával ellentétesen cselekszik.

A baloldali portál cikke végig azt sugalmazza, hogy Bese Gergő atya nem kiérdemelt kiváltságban részesítette a megafonosokat, politikai alapon.

Én nem ítélkezem, nem az én dolgom ítélkezni. Nem tudhatom, hogy abban a házban, abban az irodában, ahova meghívnak, bűnös emberek élnek-e, dolgoznak-e. Az én feladatom az isteni szeretet és az Ige közvetítése 

– mondta a Mandiner megkeresésére Bese Gergő plébános.

Az atya kiemelte: misszióként, fontos közösségépítési lehetőségként tekint minden meghívásra, felkérésre. Felidézte, hogy a tévhitekkel ellentétben az egyház nem négy fal közé zárt, a templomokban burokban létező dolog, hanem rendkívül nyitott, hús-vér emberek közössége.

Bese Gergő arra a kérdésünkre, hogy mi alapján dönt arról, eleget tesz-e egy-egy hasonló felkérésnek, azt válaszolta: „Minden meghívásnak eleget teszek, misszióként tekintek ezekre az alkalmakra, nem teszek különbséget ember és ember között, hiszen nekem nem ez a feladatom, küldetésem. Ha házat szentelünk, magunkkal visszük Isten áldását. Az esemény nemcsak az imádságnak, de a találkozásnak is az ideje. Közösségbe megyünk, közösségszervező küldetést is teljesítünk.”

Az atya ezzel arra utalt, hogy a házszentelés hagyománya kiemelten fontos esemény a közösség szempontjából. A szertartás során a pap szenteltvízzel, majd füstölő tömjénnel meghinti a helységet, közben imádkozik, kérve Isten oltalmát a helységre és a benne élőkre, dolgozókra, vagyis a közösségre. A helységbe beköltözik a békesség és az angyali szeretetet. 

A lakásszenteléskor a pap az ajtófélfára szokta írni az évszámot és három betűt, amely most, 2024-ben az alábbi módon néz ki: 20+C+M+B+24

A három betű jelentése: Christus Mensionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e hajlékot.

Bese Gergő hangsúlyozta, hogy a házszentelés hagyománya nagyon jó lehetőség napjainkban is arra, hogy összehozza az ott élő dolgozó közösséget. Nem csak a szertartásból áll egy házszentelő, annak része a közös ima, beszélgetés, az áldás megünneplése. A vágy, hogy  Istennel találkozzunk, megtegyük az első lépést az úton. 

Nyitóképünkön Bese Gergő atya Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. január 20. 13:38
Gyurcsány Ferenc otthona NEM GYF otthona, ő csak benősült oda, az Dobrev Klára és a régóta eltűnt Apró Pirike otthona!
Mandiner444hu
2024. január 20. 11:59
Alkeszékhez először ördögűző menjen.
Finale
2024. január 20. 11:39
A kerulet ahol lakik Pesten pedig penzbuntetest szabott ki ra es amikor bement megkerdezni,hogy megis mi ez amit ki kell fizetnie az illetekes elvtars nem rejtette veka ala es a fejehez vagta,hogy talan nem kellene a jobb oldalnak hazat szentelnie es akkor o sem kapna penzbuntetetst. Annyira undorito tipikusan baloldali tempo ez es nem fognak valtozni soha.Mindig azt az alattomos, hatulrol jovo viselkedest adjak barmirol legyen szo. Ez a baloldal lekulete.
Ehetős Odó
2024. január 20. 10:56
Áldja meg az Apró-házat is. Egy alapos ördögűzés után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!