Németh Lajos elárulta, hova kell menni, ha fehér karácsonyt akarunk

2023. december 19. 11:13

A meteorológus lapunknak elmondta, merre marad meg a hó és hol lesz fehér karácsony.

2023. december 19. 11:13
Snow-covered Christmas tree
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Mint az már látható az előrejelzéseken, az ország legnagyobb részében nemhogy nem lesz fehér a karácsony, de igazán tavaszi időjárás várható. Szombaton érkezik egy komolyabb adag csapadék, vele együtt pedig az enyhülés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint 24-én vasárnap többnyire erősen felhős, borult lesz felettünk az ég, csapadék csak eső formájában valószínű. 

Több helyen lesz erős, néhol viharos a nyugatias szél. A hajnali -2, +6 fokról délutánra általában 7 és 12 fok közé melegszik fel a levegő”

– közölték.

Az időjárási jelenségekkel kapcsolatban megkerestük Németh Lajost, Magyarország egyik legismertebb meteorológusát, aki a Mandinernek megindokolta, miért van az, hogy míg két hete gyönyörű téli idő volt, most pedig jön a tavasz.

„Nagyot változott az áramlás iránya az elmúlt napokban, erőteljes nyugati, tehát az Atlanti-óceán térségéből nyugati áramlás van most jelen pillanatban Európa középső részén, és ez az erős nyugati áramlás enyhe levegőt sodor ide fölénk” – fogalmazott Németh Lajos, majd azzal folytatta, ezzel magyarázható az az időjárási jelenség, hogy a Kárpát-medencében a sík tájakon ezt a meleg levegőt nem igazán érezni, csak a hegyekben, ahol a legmelegebb pontokon 10 fok feletti a levegő hőmérséklete.

A cikk írásának pillanatában is látható, amint a sík tájakon fagypont körüli a hőmérséklet, míg a Mecsekben, a Mátrában és a Bakonyban tíz fokkal melegebb van. 

Németh Lajos szerint az ünnepi hétvégén továbbra is enyhe léghullámok érkeznek, nem várható erős lehűlés és havazás

„viszont lesz bőven front és az is lehet, hogy csapadék is”. 

Arra a kérdésünkre, hova kell mennie annak, aki Magyarországon belül szeretne igazi, téli hangulatban karácsonyozni, Németh Lajos elmondta, legfeljebb az ország északi részén, az Északi-középhegységben marad meg a hó, ott is 200 méter felett.

A meteorológus szerint a Kékestetőn, Bánkúton és a Bükkben maradt meg az előző havazásokból a hó, ott lehet még téli örömök után nézni. A hosszútávú előrejelzés szerint a karácsonyi ünnepek után visszatér a tél és az év utolsó napjaira újra fagypont körüli időre számíthatunk a leghidegebb órákban. 

Nyitókép: JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2023. december 19. 13:45
Megint kurva meleg lesz a tél. Lesz januárban 1-5 fok, majd február végén jön egy komolyabb hidegfront 3 napig oszt csók.
guriga-47
2023. december 19. 13:24
Grönlandra waze.
h040183
2023. december 19. 13:00
Naponta 3 cikk a fehér karácsonyról... Megéri, kattintanak rá ennyien? Nem baj, ha igen, csak egy kicsit újfent csalódok az emberiségben...
Obsitos Technikus
2023. december 19. 12:29
Antarktisz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!