Magas a Duna Budapestnél, készülhetünk az árvízre?

2023. december 16. 15:28

Vasárnap hajnalban fog a folyó tetőzni a fővárosban.

2023. december 16. 15:28
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Aki az elmúlt napokban látta a Dunát, olyat láthatott, amit már rég, mégpedig azt, hogy a folyó a korábbiakhoz képest jóval magasabban áll, így egyre többen tartottak attól, hogy esetleg árvízvédelmi intézkedések miatt le kell zárni a rakpartokat. 

A most látható árhullám oka, hogy az utóbbi hetekben-napokban rengeteg csapadék esett a vízgyűjtőn, az Alpok környékén 500 méter alatt olvadt is. Mint a Mandiner megtudta, az elmúlt három napokban az érintett szakaszokon az előrejelzettnél minden nap kicsivel több csapadék esett, aminek köszönhető a mostani állapot. 

Aggodalomra semmi ok

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Mandinernek elmondta, tetőzés vasárnap hajnalban várható, akkor úgy számolnak, hogy 580 centiméter lesz a vízállás. Hogy mennyire nincs még ok aggodalomra, jól mutatja, hogy az első riasztási fok 620 centiméternél van és 645 centinél kell lezárni a rakpartot.

Szinte biztosan kijelenthetjük, hogy egyikre sem lesz szükség, de nagyon-nagyon látványos lesz, az biztos”

– mondta lapunknak a szóvivő. 

Siklós Gabriella a Mandinernek kijelentette, hogy nem kell a mostani árhullám során árvízvédelmi intézkedéseket végrehajtani. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra a kérdésünkre, kell-e még számítani árhullámra az idén, úgy fogalmazott, mostanra nincsenek törvényszerűségek, elmondta, ha visszaemlékszünk, volt tavaszi és őszi árvíz, ez mostanra elmúlt. 

Szélsőségekre készülnek

Most már bármikor bármi lehet”

– jegyezte meg és leszögezte, az OVF-nek mindenre is fel kell készülnie, hiszen a jövő nyár minden idők legaszályosabbja is lehet akár, de az sem kizárt, hogy rekord árvíz jön. 

Mi folyamatosan szélsőségekben gondolkozunk”

– fűzte hozzá.

Siklós Gabriella szerint pont ezek miatt a szélsőségek miatt fontos az, hogy folyamatosan készüljön az ember, ilyen például a víz megtartása, amikor csak lehet, azokat kint hagyják a területen, hogy a talajba szivárogjon, ugyanakkor nyilván az árvízvédelmi intézkedéseket is ahol kell, ott azonnal megteszik. 

A nyitókép illusztráció, a nagy 2013-as árvíz idején készült. Fotó: MTI/Földi Imre

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ubulka57-2
2023. december 16. 21:36
Mi van a gáttal ? Megépült közkívánatra a mobil gát helyett í Nánási úton?
2023. december 16. 16:44 Szerkesztve
Nem futotta egy nyamvadt behajtani tilos táblára? Demszky még a traktorral behajtani tilos táblákat is szereltetett. Romlik a főváros. Vagy legalább egy népdal, mint a Magos a rutafa. Karácsony érted ezt?
faramuci
2023. december 16. 16:11
Most küldjétek Karócsonyt biciklizni a rakpartra....
véna
2023. december 16. 15:50
Ballibák ismét megvédik a Margit-szigeti futókört?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!