A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Így orbánozik Dobrev Klára, elmondva, mit gondol a Gyurcsány-kormányról

2023. december 09. 16:06

Dobrev Klára hitet tesz az Európai Egyesült Államok mellett, és elmondja, hogy osztaná újra a jövedelmünket.

2023. december 09. 16:06
Dobrev Klára a Magyar Hang podcastjában

Teher-e a gyurcsányi kormányzás öröksége? – ezzel a címmel hívták be a Magyar Hang Kompország podcastjába Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc feleségét, DK-s politikust, a párt miniszterelnök-jelöltjét a 2021-es ellenzéki előválasztásban.

Dobrev a beszélgetés elején elmondja: ők azt képviselték az előválasztás végén, hogy az „egységes ellenzéknek” egy árnyékkormányt kell felállítania, hogy fel tudja mutatni a „kormányzóképes alternatívát”, „személyében is, de politikában, stílusban” is. Ez elmaradt, de Dobrev szerint jobb lett volna megcsinálni.

Szerető Szabolcs riporter felveti: a DK ugyan az ellenzék legerősebb pártja, de nincs váltópárti pozícióban, mivel két-két és félszeresével népszerűbbek a kormánypártok a felmérések szerint. Dobrev azt válaszolja: 

„én az Orbán utáni világban megrögzötten koalíciópárti vagyok”, 

ugyanis csak úgy lehet „rendbe hozni” az országot, ha „egy széleskörű koalíció, a demokraták koalíciója” kormányoz majd. Szerinte nem adhatja alább az ellenzék, minthogy az „Orbánt váltó erőknek” együttesen 51 százaléka legyen egy választáson. Ha ezen belül a DK-nak is 51 van, és a többieknek „10, 15, 20, akkor még boldogabb leszek”. Hozzátette: ma a politizálás célja csak a kormányváltás lehet.

Szerető felvetésére, hogy mintha az ellenzéki összefogás elképzelését maga mögött hagyta volna a DK, Dobrev azzal válaszol, hogy szerinte ez nincs így, és sokat dolgoznak az összefogáson. Mint mondja: „hihetetlen módon” vigyázni fog arra eme interjúban is, hogy ellenzéki politikustársakról kritikát ne fogalmazzon meg. 

Felmerül ezután a kérdés: mi az a terv, ami alapján áttörést tudna elérni az ellenzék? Mint Dobrev Klára mondja: neki politikusként a közvélemény-kutatási adat „egy feladat, egy ugródeszka”, de egyébként nem elégedett. 

Az inflációról azt mondta, hogy szerinte a mostani áremelkedési ütem már „elviselhetetlen a magyar állampolgárok nagyon nagy része számára”. Szerinte csak egy milliárdos elitnek nőtt a vagyona az előző időszakban. 

Hangsúlyozta: 

„Orbán Viktor politikájának nincs többsége ebben az országban. Nagyon kisebbségben van.

 

Mondom ezt egy drámaian elvesztett ’22-es választás után is.”  Szerinte nincs egyetlen egy területe sem az Orbán-kormány politikájának, amelyre az emberek többsége azt mondaná, hogy „na, ezt így kell csinálni”, beleértve a családtámogatást, adópolitikát, honvédelmi politikát. Szerinte az Orbán-rendszer az előző évek „kudarcát” le akarja önteni egy mázzal, és másokat hibáztat. 

Szerető Szabolcs azzal reagál, hogy az emberek mintha még nem látnák az alternatívát, Dobrev úgy válaszol: „nagyon adott a feladat, meg kell mutatni nekik az alternatívát”. Ezután kifejti: szerinte az Orbán-kormány mesterségesen alacsonyan tartja az állami alkalmazottak bérét, hogy a multiknak se kelljen bért emelni, alacsonyan tartják az adókat, és úgymond nagyon alacsony a milliárdosok adója. Dobrevnek meggyőződése, hogy Magyarországgal szemben „nincs bizalom a nemzetközi piacokon”. Szerinte az ötleteikről direkt nem beszél a Fidesz. A kormány szerinte „tehetetlen” és „képességtelen”. 

Dobrev hitet tesz a nagyobb szintű újraelosztás mellett is, megjegyezve, hogy 

„újra kell osztanunk a jövedelmeinket és a vagyongyarapodást”. 

Áfát csökkentene, újraelosztást viszont növelne a DK-s politikus, és többkulcsos adórendszert vezetne be. 

Hozzáteszi: az árnyékkormány több száz rendezvényt tart az országban. 

Szerető felveti: a milliárdosok megadóztatása lehet, hogy igazságos, de ettől a költségvetés nincs igazán beljebb, hol húznék meg a határt Dobrevék? Dobrev szerint a magyar adórendszer szedi be a legtöbb adót a legszegényebbektől, és szerinte nem is lenne kevés a bevétel a milliárdosok megadóztatásából. 

Megjegyzi: ő nem szereti, mikor arról beszélnek mások, hogy jól megadóztatnák Mészárost és Tiborczot, mert „lopott vagyont azt nem adóztatunk, hanem visszaveszünk”. Szerinte „gazdaságfejlesztésnek hazudott oligarchatámogatásra a magyar GDP 5-6 százaléka megy el”.

Majd Szerető újra rákérdez, hogy honnan vezetnék be a magasabb kulcsot. Dobrev azt mondja: szerinte Magyarországon „az átlag rosszul él, az átlagbér nagyon alacsony”, ezért nem tudják azt a klasszikus baloldali politikát folytatni, ami csak az átlag alattiakra koncentrál. Hozzáteszi, hogy nekik minden állításuk mögött excel-táblák vannak.

A saját családi jövedelmeire utalva azt mondta: „persze, biztos több adót fogunk fizetni, ahogy 2010 előtt is több adót fizettünk. S boldogan fizetek több adót. Szerintem a vagyon kötelez. Az a politikus, aki úgy próbálja meg kialakítani a szabályokat, hogy neki vagy a családtagjának legyen jó, mint ahogy azt az Orbán-családnál látjuk, az egész egyszerűen tisztességtelen. Egyébként bűncselekményt is követ el, de ezt majd a független bíróság és a független rendőrség fogja kinyomozni.”

Mint Dobrev mondja, saját házat nem adóztatnának meg, de egyébként „az európai baloldal gondolkodik azon, hogy nagy, egyébként forintban mérve milliárdos vagyonok után legyen vagyonadó”, és „ez nem az ingatlanokra vonatkozik csak”. Szerinte

 „a feudalizmusban nem voltak ekkora vagyoni különbségek a világban, mint most”,

 és szerinte az Orbán-kormány növeli ezeket a különbségeket, nem pedig „tompítja”. 

A következő kérdés az, hogy hajlandó lenne-e megmérettetni magát a 2026-is választások előtt is egy ellenzéki miniszterelnökjelölti előválasztáson. Erre a DK-s Dobrev azt válaszolja: nem tudja megmondani, hogy hogy döntenek majd, lesz-e előválasztás 2026-ban, de az ellenzéki pártoknak jobban egyet kell érteniük majd a politikai tartalomban, és a vezetők tekintetében is egységesebbnek kell majd lenniük. S szerinte mindannyiuk feladata, hogy felálljon egy koalíció minél hamarabb. Szerinte vissza kell szereznie az önbizalmát az ellenzéknek, azt az önbizalmat, ami megvolt nekik 2021 októberében, amikor szerinte a közvélemény-kutatások alapján több szavazójuk volt, mint a kormánypártoknak. Ezért mondja azt, hogy a politika tartalmát tekintve szerinte kisebbségben van a Fidesz, „nem kell megijedni, nincs baj az országgal, nincs baj a választókkal”.

Mint mondta: 

kifejezetten jó szívvel fog Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt mellett állni, 

és a „mainál intenzívebben szeretnék vele együtt dolgozni a választások után is”.

A dollárbaloldal külföldi pénzeivel kapcsolatban megjegyezte: „mi a Demokratikus Koalícióban minden egyes kampányunkat abból a pénzből finanszíroztuk, ami a pártoknak rendelkezésére áll”, és ha adománygyűjtést rendeznek, akkor „apró, pici, magyar magánszemélyektől” gyűjtenek. Hozzátette: „kifejezetten bizalommal vagyok Karácsony Gergely és a Párbeszéd Magyarországért irányába is”, és elfogadja azt, amit a kampányfinanszírozásról mond a nyilvánosságban a főpolgármester, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik. Kérdésre válaszolva Dobrev Klára megjegyezte: a Momentumra is számítanak. 

A 2024-es EP-választásokkal kapcsolatban Dobrev nem tudott válaszolni arra, milyen eredménnyel lenne elégedett, mivel az a többi párt szereplésén is múlik, ehelyett azt hangsúlyozta, hogy a szavazók számának növekedése az, amivel elégedett tud lenni. 

Az ellenzéki összefogásról azt mondja: 

szerinte egy politikai erőcentrumra szükség van.

Szerető Szabolcs felveti azt a kérdést, hogy miért járul hozzá az EU-s pénzek visszatartásához az ellenzék az EP-ben. Dobrev úgy reagál: „hát erre nagyon határozott válaszom van, a nemzeti érdek ellen az Orbán-kormány van”, szerinte az EU-s támogatások megérkezésén dolgoznak ők is, s hogy azok „ne Tiborczot, Mészárost gazdagítsák”. Szerinte a NER rendszere kb. mindent bekebelezett, s alig tud úgy érkezni ide EU-s támogatás, hogy „az tisztességes versenyben dőljön el”; s „egyetlen módon tudna tisztességesen megérkezni a pénzt, ha az Orbán Viktor és oligarchabandája felhagyna a lopással”. 

Azért tudnák szerinte ők három hónap alatt hazahozni az EU-s pénzeket, mert készen vannak a jogszabály-tervezeteik. 

Szerető felveti: ha most a DK képviselőinek szavazatán múlna, hogy jönnek-e az EU-s pénzek vagy sem, milyen gombot nyomnának Dobrevék az EP-ben? Dobrev azzal válaszol: ó, nem kell ilyen csapdahelyzeteket feltételezni vagy összerakni, mi az elmúlt négy évben is nagyon következetesen azt az álláspontot képviseltük, hogy amíg Mészáros Lőrinchez és Tiborczhoz érkezik meg a pénz, addig abból a magyar állampolgárok és önkormányzatok nem tudnak hasznot látni”, s „akkor indulhatnak meg Magyarországra a pénzek, ha azok nem Tiborczot és Mészárost fogják gazdagítani”. 

Szerető megjegyzi, hogy ezt veheti akkor nemnek, de Dobrev annyit reagál, hogy 

meg lehet nézni, eddig hogy szavaztak.

 

Szerinte nem szabad az EU-nak úgy fejlesztéspolitikát csinálnia, ahogy csinál, mert az inkább csak tönkretesz egy országot. 

A kérdésre, hogy szerinte van-e többsége a DK-által képviselt Európai Egyesült Államoknak, Dobrev azzal reagál: szerinte 

az Európai Egyesült Államoknak „van egy szimbolikus ereje”. 

Hangsúlyozza, hogy a magyarok szerinte Európa-pártiak, és a többség bevezetné az eurót, az emberek szerinte jobban bíznak az Európai Központi Bankban, „mint Matolcsyban”. Szerinte „az országok közti bérverseny az egyik legkárosabb dolog”. Hozzáteszi, hogy szerinte Orbánék kiszorítják hazánkat az unióból. 

A DK – mondja Dobrev – támogatja, hogy elkezdődjenek Ukrajnával az EU-s csatlakozási tárgyalások, „és hogy perspektívát adjunk”. Emellett megint meggyanúsítja Orbánt azzal, hogy „úgy táncol, ahogy Putyin fütyül”. Szerinte az európai döntéshozók többsége 2022-ben is naiv volt Oroszországgal kapcsolatban.

A beszélgetés vége felé felteszik Dobrevnek a kérdést: mi a viszonya a 2010 előtti baloldali kormányzáshoz, különös tekintettel férje miniszterelnökségéhez? Dobrev szerint 

ez olyan, mintha „most előkaparná a 2009-es telefonját”,

 

s „2023 problémáira nem lehet 2010 előtti válaszokat adni”.

Dobrev újra megkapja a kérdést: a gyurcsányi kormányzás nem olyan teher-e, amit ő még ma is magával cipel? Nem érzi-e, hogy 2006-ban valami helyrehozhatatlan dolog történt, ami üvegplafon a DK és árnyékkormánya felett?

Dobrev leszögezi, hogy meggyőződése, hogy a magyar társadalom nagyobb része baloldali. „Ha nekem nem hisznek, higyjenek Orbán Viktornak”, aki szerinte klasszikus neoliberális politikát folytat”, de az ország többsége szociáldemokrata-baloldali megoldást akar. A DK „a sokadik üvegplafont töri át”, most éppen a 20 százalékost. 

Dobrev Klára szerint senki nem vetemedik addig, hogy azt mondja, akármilyen kritikus is Gyurcsány Ferenccel szemben, hogy 2010 előtt „egy zsarnoki diktatúra elemei álltak volna elő”. Dobrev leszögezte: „vissza akarjuk állítani a 2010 előtti parlamentális demokráciát”.

 

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2023. december 13. 14:10
"Orbán Viktor politikájának nincs többsége ebben az országban. Nagyon kisebbségben van." Meg van a formula. Mivel a baloldal hisz, ezért az ország szavazói többsége pontban ezért választja meg Orbán Viktort 2/3-os többségi kormányzásra. Ez a gyurcsányné messze hülyébb,mint valaha is el lehetett képzelni. "A saját családi jövedelmeire utalva azt mondta: „persze, biztos több adót fogunk fizetni, ahogy 2010 előtt is több adót fizettünk. S boldogan fizetek több adót. Szerintem a vagyon kötelez." Aha, akkor pontban ezért építették meg áfacsalásból a rózsadombi villájuk pincéjében a melegvizes uszodájukat! Mert az áfa- és minden egyéb, naponta elkövetett közös kormányzási gyurcsány csalásuk nemesítette az adót büszkén megfizető hajlamukat. Ez a gyurcsányné messze hazugabb,mint valaha is el lehetett képzelni.
moricka13-3
2023. december 11. 07:49
Dobrev Klára teregetheti a kezét, játszhatja a fejét is kedvére, de tudnia kell, hogy a Gyurcsány/Dobrev és katyvasz vidékén túli magyarság pedig kamuösszefogás nélkül is abban a megrögzött, hogy a Kun Béla, Rákosi Mátyás, Nagy Imre, Kádár János, Horn Gyula féle világszélhámos álnépboldogítóknak a leginkább bennük megtestesült kései szellemi és biológiai örököseiből soha többet nem kér!
zakar zoltán béla
2023. december 10. 10:03
Aki ezzel az emberrel szóba áll, az olyan is. DjeKabrista!
dryanwolf
2023. december 10. 09:27
"...lopott vagyont azt nem adóztatunk, hanem visszaveszünk” - oszt' jónapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról