Sorra jelentik be a boltok, nyitva lesznek-e december 24-én
Nagy a szórás az élelmiszerbolt nyitvatartásában.
A halak és más egyéb tengeri állatok fogyasztói ára jelentősen csökkent mostanra, így már sokkal kisebb anyagi terhet jelent a karácsonyi menübe egy jó halászlevet betervezni.
Ki ne szeretne a nagy, családi karácsonyi vacsorán egy forrón gőzöldgő halászlébe belekóstolni, legyen az pontyból vagy harcsából, vagy akár vegyesen. Azonban a tavalyi évben többeknek komoly fejtörést jelentett, vásároljanak-e halat a boltban vagy a piacon, ugyanis 2022-ben mint majdnem mindennek, a tengeri állatoknak az ára is az egekben volt.
Ráadásul a legérzékenyebb időpontban, pont decemberben tetőzött tavaly a halak piaci ára, amely mindannyiunk pénztárcájának fájt. A KSH adatai szerint a 2021. decemberi árakhoz képest a tavalyi év azonos időszakában negyven százalékkal kellett többet fizetni ugyanannyi és ugyanolyan halért a boltok polcain.
Bár a magyar nem egy kifejezetten nagy halfogyasztó nép, azonban nyáron elsősorban a Magyarországhoz semmilyen természetes szálon nem kötődő hekk a legnépszerűbb, míg az egyéb időszakban a ponty, a lazac és a harcsa a domináns.
Karácsonykor a listára még a süllő is felfér, mely rendszeres alapanyag a karácsonyi menüsor során.
Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója a Mandiner megkeresésére elmondta, a magyarországi halfogyasztás erősen kötődik a karácsonyi ünnepkörhöz, a lakosság halfogyasztásának döntő része erre az időszakra összpontosul.
A karácsonyi időszakban leginkább keresett halfajok a tradicionális menüsor elkészítéséhez szükséges alapanyagként szolgáló ponty, harcsa, és süllő”
– jelentette ki.
A szervezet vezetője az idei karácsonyi időszakban árcsökkenésre számít, amit azzal indokol, hogy a termelők a 2022-es évi árhoz képest alacsonyabb áron adják a kereskedőknek a halat.
Nagyon reméljük, hogy a termelői árak csökkenése a kiskereskedelmi vásárlóknál is realizálódni fog az ünnepi bevásárlás alkalmával ez a pozitív hatás”
– fogalmazott a Mandinernek a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.
Arra a kérdésre, elsősorban mely változók azok, amelyek kihatással vannak a boltokban kapható halak áraira, Timmel Ede elmondta, hogy a boltokban lévő hazai termelésű haltermékek árát leginkább a termelés során felhasznált input anyagok ára befolyásolja.
Példaként említette a takarmány, az energia, az üzemanyag vagy a tenyészanyag árát, továbbá a munkabérek alakulását, valamint a környezeti hatásokat, amelyek befolyással bírnak a termelés sikerességére.
A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) minden évben megállapodást köt, mely részét képezi a piaci méretű ponty ára is”
– jegyezte meg.
A MA-HAL ügyvezető igazgatója szerint ezen megállapodás keretében is árcsökkenés realizálódott, melynek hatásának köszönhetően nem csak a horgászvizekbe telepítendő hal ára, hanem az étkezési célra értékesített hal árába is begyűrűzik ez a hatás.
Nyitókép: Ishara S. KODIKARA / AFP