Maradjon az extraprofitadó?

2023. november 22. 06:08

A nemzeti konzultációban most mindenki elmondhatja véleményét arról, hogy maradjanak-e az extraprofitadók, vagy engedjünk-e Brüsszel nyomásának és hagyjunk több pénzt a multik zsebében?

2023. november 22. 06:08
null
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

„A nemzeti konzultáció harmadik kérdése az extraprofitadó (Windfall tax) fenntartására kérdez rá. Brüsszel ugyanis az év végével kivezettetné azt, így a járványon és a háborún nyerészkedő multi cégeknek onnantól már nem kéne profitjukból érdemben hozzájárulniuk a közös kiadásokhoz. Ez a brüsszeli politika több terhet rakna a magyarok vállára, holott több uniós tagországban is megzaboláznák a multikat.Winston Churchill örök igazságát, miszerint »Ne pazarold el a lehetőséget, amit egy jó kis válság a kezedbe ad!«, a multi cégek is ismerik. Nemcsak ismerik, de a COVID és a háború ürügyén alkalmazzák is: árat emelnek; nem adják tovább a betéteseknek a magasabb kamatokat, vagy a jegybanki kamatcsökkentést nem követi hitelkamataik érezhető csökkentése. Más ágazatokban pedig ugyanannyi pénzért kisebb mennyiséget, vagy kevesebb szolgáltatást kapunk. A multik szeretik kivonni magukat a társadalmi szolidaritás alól, jellemzően csak a profitjukat nézik. Ezt látva a magyar kormány a különösen jövedelmező ágazatokban extraprofitadót vetett ki, amelynek bevétele a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba folyik. Brüsszel most ezt támadja, amikor az év végével az extraprofitadók kivezetését várja el.

Az extraprofitadó bevezetése egy politikai döntés, amelynek célja a multik nyereségvágynak mérséklése, erőforrások átcsoportosítása, vagy a költségvetés hiányának csökkentése. Láttuk, ahogy számos tagországban (Csehország, Litvánia, Magyar-, Olasz- és Spanyolország) fontolgatták és eldöntötték a gyógyszergyártó és energetikai nagyvállalatok, vagy a bankok extraprofitjának megadóztatását. Hasonlót láttunk már a 2008-as pénzügyi válság idején is, amikor az adófizetői pénzen megmentett bankok menedzseri bónuszainak és részvényesi osztalékának kifizetését korlátozták.

Brüsszelben is felvetődött 2022 őszén az extraprofit megadóztatása, amit az előző négy év átlagát több, mint húsz százalékkal meghaladó profitban határoztak meg, ám a lobbisták annyira felvizezték a tervezetet, hogy az nem tudta eredeti célját elérni. Maradtak az »ársapkák«, amelyek — mint azt a G7 által az orosz olajra kivetett hordónkénti hatvan dolláros példa mutatja — inkább nem működnek.

A Brüsszel által preferált »ársapkák« és a lobbisták által felvizezett uniós ajánlások helyett a magyar extraprofitadó egy átlátható és könnyen ellenőrizhető átmeneti intézkedés, amelynek bevétele »pántlikázva van«: az energia világpiaci ára bármikor újra felszökhet, így szükség van a magyar háztartásokat havi 181 ezer forinttal támogató rezsitámogatás fedezetének folyamatos biztosítására. Ezt szolgálja a rezsivédelmi alap. A honvédelmi alap pedig a NATO által elvárt, két százalék GDP-arányos honvédelmi kiadások elérését szolgálja, vagyis a veszélyek korában a honvédség fejlesztését és Magyarország védelmét. 

A nemzeti konzultációban most mindenki elmondhatja véleményét arról, hogy maradjanak-e az extraprofitadók, vagy engedjünk-e Brüsszel nyomásának és hagyjunk több pénzt a multik zsebében?”

***

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 22. 17:54
Az állam rontja a forintot. Az infláció valódi oka, amit állami ember sohasem fog kimondani, inkább hazudozik, az az, hogy az állam túlköltekezik. Ezt pedig részben úgy fizeti ki, hogy fedezetlen pénzt teremtet a Nemzeti Bankkal, amit aztán a gazdaságra zúdít. Így egyre több forint jut ugyanannyi termékre és szolgáltatásra, amelyek értéke forintban kifejezve nő, mert a forint értéke rontott, ezért az árak növekednek. Ezt állami embertől sohasem fogjátok hallani. Nem azért van infláció, mert a boltos emeli a termékek árát, hanem azért emeli a boltos a termékek árát, mert infláció van.
Akitlosz
2023. november 22. 17:49
Az állam hagyja, hogy a multik etxraprofitot érjenek el az alacsony munkabérek, és a bankok a "banki költségek" miatt. Inkább megadóztatja, de azt nem akarja a magyarok sokat keressenek, sem azt, hogy kamatot kapjanak a bankoktól "banki költségek" fizetése helyett. Magyarországon a "bankolás" drágább, a fizetés alacsonyabb, mint máshol. Ezen a kormányzat különadó politikája nem segít, sőt tovább ront. Az állami politika 1990. óta ugyanaz: jöjjenek a befektetők, meglepően olcsó a jól képzett magyar munkaerő! Azaz ez a különadópolitika nem jó a magyaroknak, minden adót végül a fogyasztó fizet meg. A jobb az lenne a magyaroknak, ha alacsonyabbak lennének az adók és magasabbak a jövedelmek. De az állam más utat jár sajnos.
Akitlosz
2023. november 22. 17:41
Az adókat a fogyasztó fizeti. A cégek a termékeik nettó árát határozzák meg. Hogy aztán arra az állam mekkora adót vet ki az az állam dolga. A cégek munkáját, árképzését, profitját az nem befolyásolja. Egyik cég sem fog veszteségesen dolgozni csak azért, hogy az állam még több adót szedhessen be. Ellentétben a politikusokkal az üzletemberek nem hülyék.
Akitlosz
2023. november 22. 17:37
Akkora az állami pénzrontás már 2001., a 20 000 forintos bevezetése óta, hogy már régen forgalomba kellett volna hozni a fém 500, 1000 és 2000 forintost és a papír 50 000, 100 000, 200 000 forintost is. Ezzel szemben Matolcsy az 50 000 forintos bevezetésére sem hajlandó. Szándékosan értéktelenítik el a pénzt, adóztatják a készpénzhasználatot és teszik egyre inkább gyakorlatilag kötelezővé a bankkártya használatot, azaz azt, hogy mindenki pénze a bankok szerverein legen, ami után "banki költségeket" kötelező fizetni. De persze a magyarországi kormány szuverenista, véletlenül sem globalista Ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!