Gáz képződik, feszül a has – szakértő rántotta le a leplet az albán pékségekről

2023. november 10. 10:28

A belgyógyász szerint élve marad az élesztő, ami a tápcsatornába jut, és ott erjesztve bontja az ottani táplálékot.

2023. november 10. 10:28
null

Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke nemrég arról beszélt, hogy a magyarországi albán pékségek nagy száma mögött 15-20 tulajdonos található, akik a teljes hálózatot működtetik. A szakértő felháborodásának adott hangot, amiért szerinte az ott árult termékekben felhasznált tészta nem felel meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, a vállalatok pedig megkerülik a munkaügyi szabályokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Septe kifejtette, hogy az albán pékségek terjedése kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve, és az egyik fő gond az, hogy kevés tésztaféle használatával sokféle termék készül náluk, ezért is lehetséges, hogy a sós és az édes tészták íze szinte ugyanolyan. 

Ezekben a termékekben élve marad az élesztő, ami a tápcsatornában jut, és ott erjesztve bontja az ottani táplálékot. Gáz képződik, feszül a has, és többi, ezek a járulékos állagjavítók azok meg görcsöket okoznak”

– mondta már a Pénzcentrumnak Dr. Nagy Károly pék, belgyógyász. 

A Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Szűcs Zsuzsanna is megszólalt a lapnak, ő azt mondta, hogy megpróbált utánanézni a szóban forgó termékek pontos összetevőinek, tápanyagtartalmának, sótartalmának, nem járt sikerrel. 

A szakértő elmondta, hogy a vajas tésztából készült péksüteményeknek nagyon magas lehet a zsírtartalmuk, emellett cukrot is tartalmaznak. A sós változatokat tekintve a magas só- és a zsírtartalom okozhat gondot.

Nyitókép: Zero Creatives / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. november 11. 08:40
Miért nem lép a hatóság? Tiltás! bezárás, kiutasítás!
robogo72
2023. november 10. 17:12
Só van sós tésztában ? Hová halad ez a világ ?! Életben marad az élesztő ? A jobb sörök nincsenek pasztőrözve, az élesztő él, mégis sokáig elállnak. Onnan lehet tudni, -hogy is mondjam- hogy fogyasztáskor bizonyos gázok fejlődnek. Ezektől a söröktől nem szoktunk másnaposak lenni.
Csubszi
2023. november 10. 16:55
Semmi baj az albán péksüteményekkel! Sokkal egészségesebbek, mint a tartósítószerekkel, ízfokozókkal telepumpált és gyorsan penészedő, drága multis péksütik!
Reszelő Aladár
2023. november 10. 14:21
Az tény, hogy a termékeik javarészt hulladékok. És ezt elsősorban magunknak köszönhetjük. Egyrészt a szocializmus itt behozta a tömegtermelést, így a pékségek inkább pékáru boltok lettek, már nem saját maguk sütöttek, hanem a kenyérgyárak termékeit árusították. A minőség pedig csapnivaló volt, sok adalék, csak legyen minél olcsóbb. Másrészt a szakma sem túl szexi, korán kell kelni, kemény fizikai munkát kell végezni és egy időben a fizetések sem voltak csábítóak. A kettőből az jött ki, hogy bejöttek az albánok, játékpénzért felvásárolták a még talpon lévőket, akik örültek, hogy szabadulhattak a bolttól és az ocsó szarjukkal kiszorították a drágáb szart. Az adócsalás nyilván segít a költségeket alacsonyan tartani. A magyar reakció az alábn jelenségre a high-end pékség lett, akik már az infláció előtt tudták 1000Ft felett adni a kenyér kilóját és 700-ért egy túrós táskát és megint reggel 6-ra kellett menni a friss áruért. Szóval marad a lidli. Ár értékben egészen vállalható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!