Az ellenzék tüntet Budapesten, Orbán beszédet mond vidéken október 23-án

2023. október 22. 20:49

Mutatjuk, milyen politikai programokra lehet számítani a nemzeti ünnepen.

2023. október 22. 20:49
Orbán Viktor

Idén hétfőre esik október 23-a, az 1956-os forradalom évfordulója. A nemzeti ünnep alkalmából az Index szedte össze, hogy mi várható, ki hol fog megemlékezni a pesti srácokról.

Holnap 9 órakor kezdődik az ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, majd 10 órától egészen 18 óráig látogatható a Szent Korona, a Díszlépcsőház, valamint a Kupolacsarnok. A Terror Háza Múzeumba is ingyenes lesz a belépés.

A fővárosban délután is zajlani fognak az események: 16:30-tól az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet hirdetett megemlékezéssel egybekötött tüntetést. 

A demonstráció a Hősök terén kezdődik, a résztvevők 18 órára fognak átvonulni az Oktogonra, ahol Karácsony Gergely fog beszédet mondani. A főpolgármester mellett lesznek felszólalók az Egységes Diákfront, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék, valamint az OKA részéről is.

Emlékezetes, tavaly pont egy ilyen beszéddel robbant be a köztudatba a trágárkodó Pankotai Lili is.

Ezt is ajánljuk a témában

„A faszomat bele!” – új baloldali „csillag” született az október 23-i tüntetésen (videó)

„Ha el sem hiszed, hogy én, és mi vagyunk a jelen, és a kibaszott jövő” – szögezte le felszólalásában Pankotai Lili.

A legnagyobb ellenzéki párt, a DK már vasárnap rendezvényt tartott, igaz nem 56', hanem a saját születésnapja kapcsán, ennek ellenére a Gyurcsány-párt politikusai hétfőn is országszerte koszorúznak majd, illetve részt vesznek az ellenzéki tüntetésen is.

A Mi Hazánk Mozgalom immár hagyományos módon  a Corvin közben tart megemlékezést, Pongrátz András ’56-os szabadságharcos, Toroczkai László pártelnök, Roman Fritz lengyel képviselő, Grundtner András, a párt főpolgármester-jelöltje, Novák Előd alelnök, valamint Binder Csaba, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke mond beszédet. A rendezvényen a szokásos ágyútűz is látható és hallható lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi évhez hasonlóan újra vidéken fog ünnepi beszédet mondani: Zalaegerszeg után most Veszprém a kiválasztott város. A helyszín azért is szimbolikus, mert a Királynék Városa az idei évben egyben az Európa Kulturális Fővárosa címet is viseli.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor Veszprémben mondja el ünnepi beszédét október 23-án

Európa Kulturális Fővárosa az 1956-os forradalom egyik legjelentősebb helyszíne volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsány a népszámlási adatokon triumfált pártja születésnapján: „Magyarország vallásos és nem vallásos ország egyszerre”

A DK-vezér a párt születésnapján újfent felvázolta, milyen Magyarországot szeretne, és bemutatta új csodafegyverüket is, a kormányváltás legfrissebb eszközét.

Veszprém egyébként az 1956-os forradalom egyik legjelentősebb helyszíne volt, a szovjet csapatokkal szemben itt alakult ki Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás.

Nyitókép: MTI, Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik