Arányos választ!

2023. október 16. 09:26

Az egész világ láthatta a Hamász „szabadságharcának” képeit – a válogatás nélkül halomra gyilkolt, sokszor megcsonkított holttesteket –, már akkor borítékolhattuk, milyen lesz az erre érkező „arányos válasz”.

2023. október 16. 09:26
Gál Mária
Népszava

„Izraelnek joga van megvédeni magát, hiszen terrortámadás érte az országot, amelyben sok civil meghalt, viszont a NATO elvárja, hogy az atrocitásokra adott válaszlépések arányosak legyenek, mert meg kell akadályozni az ártatlan életek elvesztését. Ezt történetesen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mondta Izrael gázai háborúja kapcsán, de ugyanezt hangoztatja minden nyugati ország, és ezt mondja az ENSZ főtitkár is. Antonio Gutteres ugyan csak »Izrael biztonságával kapcsolatos legitim aggodalmának« elismeréséről beszélt, miközben arra emlékeztette a zsidó államot, hogy »a katonai műveleteket a nemzetközi humanitárius jogot betartva kell végrehajtani, a polgári személyeket minden pillanatban tiszteletben kell tartani és óvni kell. Polgári létesítmények sohasem lehetnek célpontok«.

Arab ország vagy palesztin szervezet mindeddig nem ítélte el a Hamász brutális mészárlását, a civilek elhurcolását. 

Ez irányból csupán a palesztin nép – amúgy jogos – sérelmeit hangsúlyozzák, a Hamász, az Iszlám Dzsihád és társaik terrorját pedig nemzeti szabadságharcaként aposztrofálják. Az egész világ láthatta a Hamász »szabadságharcának« képeit – a válogatás nélkül halomra gyilkolt, sokszor megcsonkított holttesteket –, s azt is, milyen örömünnep és győzelmi mámor fogadta mindezt a palesztin és a muszlim közösségekben. Már akkor borítékolhattuk, milyen lesz az erre érkező »arányos válasz«.

Olyan is lett – »a világ legnagyobb szabadtéri börtönében«, Gázában humanitárius katasztrófa bontakozik ki: a gyógyítás alapvető kellékeit nélkülöző kórházak zsúfolásig telve, a hullaházakban egy szalmaszál sem fér. Egymillió embert szólítottak fel evakuációra, mert az általuk lakott terület ellen nagyszabású offenzíva készül, s az övezetet uraló terrorcsoport lakóházak, iskolák, kórházak és más közintézmények alá, közé vagy belsejébe telepítette fegyverlerakatait, csapásmérő irányító berendezéseit, és talán valahol ebben az alagútrendszerben tartja fogva az elhurcolt izraeli civileket.”

Nyitókép: AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robertdenyiro
2023. október 16. 21:37
Aranyos választ!
Mátyás01
2023. október 16. 16:02
Olyan humánus válaszcsapást kell adni, ami védi a civil lakosságot, mint Irak amerikai lerohanásakor, és az utána következő években, amikor is több százezer civil vesztette életét. A támadás oka is megalapozott és jogos volt, ja, nem. De méltó büntetésként a fél világ szankciókat vezetett be az USA ellen, ja nem. Ugyanígy felhozható "jó példának", Szíria vagy Líbia is. És most ezek pofáznak.
iimre
2023. október 16. 12:50
"I. R. N. I. ok. 16. 11:05 Izrael nagyon jól tudja, hogy mi lesz az arányos válasz. Drukkolok, hogy végigvigyék!" Az evakuálás határidejére való figyelmeztetés után remélhetőleg végre földig bombázzák a Gázai övezetet az összes ott élő muzulmán patkánnyal együtt. Azok csak az erőszakból értenek, minden más fölösleges léggömbhámozás…
Agricola
2023. október 16. 12:10
A Biblia és a Korán alapján mondható. hogy Ábrahám a zsidóknak és az araboknak is közös ősatyja volt. Az Ábrahám-megállapodás elnevezés ebben gyökerezik. Fölébreszti a felekben a közeli rokonság érzetét. Az amerikai kormány a Donald Trump elnöksége idején több arab országgal kötött Ábrahám-egyezményt szeretné kiterjeszteni Szaúd-Arábiára és a közel-keleti térség egyéb államaira is. Ennek a törekvésnek nem tenne jót, ha Izrael nem találná meg az arányos választ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!