Öveket becsatolni: elstartol a parlament őszi ülésszaka!

2023. szeptember 25. 06:17

Erős szezon várható.

2023. szeptember 25. 06:17

Kétnapos üléssel veszi kezdetét az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn. A tanácskozás 13 órakor kezdődik. Két nemzetközi egyezmény általános vitáját is lefolytatják a képviselők. Az egyik a légi járművek fedélzetén elkövetett bűncselekményekről és egyéb cselekményekről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyv kihirdetését tartalmazza, a másik a Magyarország és Románia között a Békéscsaba-Méhkerék-államhatár (Magyarország) és a Salonta (Nagyszalonta)-államhatár (Románia) közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szól.

Az ülésszak jelentőségét jól mutatja, hogy 

Orbán Viktor napirend előtt szólal fel. 

Fontos döntések születnek már az első napokon. A miniszterelnöki expozé kulcsfontosságúnak ígérkezik, hiszen kiderülhet belőle, milyen munkát tervez elvégezni a kormányzat a következő egy évben – írja a Világgazdaság.

Hozzáteszik: a uniós pénzek folyósításának rendezése nagyon érik, 

küszöbön áll a 2023-as költségvetés felülvizsgálata is. 

Ez lesz az ősz talán másik legfontosabb történése. Ha módosítani kell a sarokszámokat, azzal a parlamentnek is lesz teendője, írják. Ahogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, a csok plusz program benyújtását szintén várják az ősszel a kormánytól.

Visszatérve a hétfői napirendre, a napirend előtti felszólalásokat követően dönteni fognak az országgyűlés 2023-as őszi ülésszakának munkarendjéről. Később interpellációk és azonnali kérdések következnek. Az ülés várhatóan 21 óráig tart, hogy aztán kedden 9 órától folytatódjon. Ekkor fognak vitázni egyebek mellett az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről is. De ismert a teljes szeptemberi-októberi ülésterv is. Ez alapján egyelőre az látszik, hogy az előterjesztések között van:

– a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv 

kihirdetéséről szóló törvényjavaslat,
– a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslat,
– az egyrészről Kanada, másrészről az Európai Unió és tagállamai között az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA) kihirdetéséről szóló törvényjavaslat,
– a köztársasági elnök által Alaptörvény-ellenesség miatt visszaküldött, az Országgyűlés 2023.07.04-i ülésnapján elfogadott „Az állami építési beruházások rendjéről” szóló törvény,
– vagy az egyes törvényeknek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat is.
– Hogy ezekből aztán mi kerül ténylegesen a ház elé, az jelenleg bizonytalan. Mindenesetre az országgyűlés hétfőtől megkezdi a munkáját, méghozzá feszített tempóban: októberben minden héten tartanak majd üléseket. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2023. szeptember 25. 13:34
Mindig ezen a kibaszott benzinen rugóznak, kb. egy doboz cigi ára.
KomisszárHU
2023. szeptember 25. 10:01
Melegítsetek be ezzel, hatalmas videó: https://www.youtube.com/watch?v=Crj-NUZ9VlI
llnnhegyi
2023. szeptember 25. 09:43
OK! A libbcsikommcsikat kiveri a víz! Nekik mit ajánl dr miniszterelnök? Hadházy Ákos demonstrációs táblát bevihet?
chief Bromden
2023. szeptember 25. 08:55
Az ellenzék is megújulhat. A konstruktívak mellett a kollaboránsok szóhoz sem jutnak. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik