Lényegtelen kérdésekkel csuklóztatja a kormányt az Európai Bizottság, hogy ne kelljen fizetnie

2023. szeptember 28. 16:39

Brüsszelt legújabban már a bírósági akták iktatása is érdekli.

2023. szeptember 28. 16:39

„Brüsszel visszaél a hatalmával, az Európai Bizottság (EB) időhúzásra játszik” – jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a hazánknak járó európai uniós források kifizetéséről. 

Gulyás értékelése szerint ezzel a bizottság célja, hogy ne jussanak a pedagógusok fizetésemeléshez, hogy ne történjenek egészségügyi fejlesztések, és hogy a magyar hallgatók minél később juthassanak hozzá az őket is megillető ösztöndíjakhoz, elsősorban az Erasmushoz.

Mindenféle közösségi jogalap nélküli a bizottság eljárása, a testület által írásban visszaigazolt jogszabály-módosítást követően tesznek fel újabb kérdéseket

 – fűzte hozzá a miniszter.

Közölte, hogy a magyar kormány eleget tesz a kérésnek, de remélik, nem azért tettek fel újabb kérdéseket, mert a pénzt másra költötték el, „ne adj, Isten, Európai Unión kívül országnak adták oda”.

A Magyar Nemzet birtokába jutott levél alátámasztja Gulyás szavait. Ezek szerint a bizottság olyan kérdéseket tett fel például legutóbb, hogy 
„Mennyiben befolyásolja egy ország jogállamiságát az, hogy az Országos Bírói Tanácshoz (OBT) beosztott bírósági titkárok fizetését az OBT költségvetéséből kell fedezni? Vagy milyen formában befolyásolja egy ország jogállamiságát az, hogy miként kapnak ügyszámot a nyilvántartásba vett akták? Illetve mennyiben befolyásolja egy ország jogállamiságát például az, hogy miként vették figyelembe az OBT költségvetésénél az irodabérlést, illetve a kisegítő személyzet javadalmazását?”

A bizottság szerint „a jelenleg is folyamatban lévő értékelés során a bizottság szolgálatai arra a következtetésre jutottak, hogy 

a benyújtott információk alapján a bizottság nem tudja teljes körűen felmérni, hogy »az Alapjogi Charta hatékony alkalmazása és végrehajtása« horizontális feljogosító feltétele a bírói függetlenség tekintetében teljesítettnek tekinthető-e”

Éppen ezért annak érdekében, hogy a bizottság szolgálatai lezárhassák az értékelést, be kell nyújtani a levél mellékletében felsorolt információkat.

Ahogy a lap is megjegyzi, arról nincs információ, hogy más országok esetében is hosszú ideig és ilyen mélységig érdeklődne a bizottság a tagállami bíróságok működésével kapcsolatban. 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 29. 07:12
A csicskákkal csicskákkent bánnak a gazdáik. A vétótlan köpcös geci egy szarrá zsarolt gyáva csicska, akit bárki szabadon rugdoshat, pofozhat 13 éve. Sosem mert ellentmondani, legyen az aljas komisszárparancs, komisszárköltségvetés, szankció, szankcióhosszabbítás, who parancs, hoholoknak számolatlanul tolt pénzünk, gázolajunk, eü.felszereléseink, finn, tot, román nato csatlakozás, buzivonaglás, magyarbantalmazás, jogfosztás, norvég pénzzel gecizés. Mindig becsicskul a sunyi gyáva geci. Ezért bánnak vele és a magyarokkal is csicskaként a gazdái. Megérdemeljük, mert hagyjuk.
EX_Terminator
2023. szeptember 29. 06:55
Válaszolni egy nagy faszt 1, SEMMI köze nincs a témához. 2, Ami sok az sok. Bíróságra velük.
Kanmacska
2023. szeptember 28. 23:36
Az EU választásokig már egy fityinget sem kapunk, azt rég odaadták a szent Ukrajnának. Csak nem vallják be. Az ellenzéki faszkalapok meg örülnek, hogy az ukránok ilyen jól járnak.
lájkbajnok
2023. szeptember 28. 21:17
A fasz rosszabbik végén vagytok, te balfácán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!