Kárpátalja és az alapszerződés

2023. szeptember 02. 16:59

Én csak leírtam ... – Elszalasztott lehetőség? Jóhiszemű naivitás? Bátortalanság? Hazaárulás?

2023. szeptember 02. 16:59
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

„Mondanám, hogy Huth Gergely két héttel ezelőtti írása (A horvátoknak sikerült, 2023. augusztus 15.) újra lángra lobbantotta a régi vitát, de igazából izzó parázsként mindig itt van köztünk. Medvebőrként terül el előttünk a padlón, és mint Buster Keaton, mindig belebotlunk. (Ezt a kiváló allegóriát Fábry Sándor használta egyszer a Kádár-rendszerre, de itt is jól megáll.) Valóban, ebben a témában nem sikerül megegyezni vagy legalább elfogadni egymás álláspontját. Sőt a szemben álló felek egyre dogmatikusabban ragaszkodnak saját igazukhoz, egyre nagyobb sértéseket is vágnak egymás fejéhez. Igazából nem is egy, hanem két ügyről van szó, bár ezek szorosan összefüggnek.

A piros sarokban találjuk azokat, akik szerint hiba (maradjunk egyelőre ennél a visszafogottabb megfogalmazásnál) volt 1991 decemberében aláírni az ukrán–magyar alapszerződést. És nagyjából ugyanez a csapat tudni véli azt is, hogy ebben az időben Ukrajna felajánlotta Magyarországnak Kárpátalját, de Antall József és kormánya (Jeszenszky Gézával a külügyminiszteri poszton) visszautasította az ajánlatot. A kék sarokban pedig értelemszerűen az akkori érintettek (édesapám hál’ Istennek még él, Antall József sajnos már nem), valamint további egykori MDF-es politikusok helyezkednek el. Próbálják egyrészt védeni a mundér becsületét – helyesen; másrészt meggyőzni a nyilvánosságot (s talán saját magukat is), hogy Ukrajna iránti akkori rokonszenvük, jóhiszeműségük nem volt hiába­való és hibás – ezt már kevésbé helyesen.

Szögezzük le: utólag mindig könnyű okosnak lenni. Ezt folyamatosan próbálom elmagyarázni Huth Gergőnek is (akivel egyébként jó barátságban vagyunk) részben apámék védelmében, de általában a politikai tisztánlátás kedvéért is.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Huth Gergely

Magyar Nemzet

Idézőjel

Értelmes és építő közbeszéd indult Trianon meghaladásáról.

***

Nyitókép: Andrij Baloga Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 03. 23:17
Az apád egy aljas szarjankó antallrokon volt, ma pedig még ennel is aljasabb demens majommá vàlt. Te pedig egy még nála is alávalóbb szarjankó vagy. Szart se értek.
ekeke1
2023. szeptember 03. 16:25
"Meduza99 Hogy mersz ilyet leírni?" Hogy MEREK?:-P vicces... Úgy "merek" hogy ez a megalapozott véleményem. Magyarországnak Mátyás király és részben Bethlen Gábor óta nem volt hasznot hajtó politikusa. Jellemző hogy az a Deák Ferenc a haza bölcse aki belevitte az országot a dualizmusba, aminek 50 év alatt a magyarok amerikai kitantorgasa,a zsidók beozonlese végül az első világháború és Trianon lett az eredménye. Horthyt próbálják fényezni aki még egy normális kiugrást sem volt képes végrehajtani, ehelyett jöttek a nyilasok és a német megszállás, miközben még a románok is győztesként fejezték be a világháborút. Rákosi, Csermanek, Horn, Gyurcsány, Göncz,Antal&Co? Szánalmas amatőrök illetve feketeoves hazaárulók. Orbánék? Tessék mondani,ez külpolitika? Hiszen az ukrán, olah stb autonómián kívül még egy Bős Nagymarost sem tudták lerendezni,a totok vígan elterelték a Dunát és használják az áramot. Úgyhogy ne tessék nekem magyar politikusokat emlegetni.
Kup_Lung
2023. szeptember 03. 12:14
"Szögezzük le: utólag mindig könnyű okosnak lenni. " ----- Valóban. De Huth G. hazaárulózása Antallékat illetően meg azt mondatja : Utólag mindig könnyű hülyének is lenni. ---- Jeszy helyesen kiemeli h. akkor nem Ukrajna volt a fő irány a nemzetpolitikában hanem Erdély és a fő veszély ránk meg a kisantant ( Csehszlovákia, Szerbia és Románia ) összezárása ellenünk. így a mozgástér hihetetlen szűkülése folytán anno nagyon is célszerű volt Ukrajnával barátibb politikát folytatni ellensúlyozva ezt. Nem is beszélve a belső posztkommunistáinkról és a médiumokról akik mind támadták. ----- Antall egyébként a legbátrabb keleti külpolitikát folytatta a rendszerváltás utáni min.elnökeink közül! Mondjuk ki mert az oroszokkal azóta is olyan határozott lenni? Egyről sem tudok . A Varsói Szerződés felülvizsgálatát még a lengyel min. elnök (Mazowiecki) sem merte az oroszokkal face to face megtenni. (Göncöt meg hagyjuk is az kifejezetten félt a komoly témáktól) ----
megfejtô
2023. szeptember 03. 11:53
Kalaplengetés Jeszinek. 1. Az apjával való nyilvános konfliktus intelligens kezelése. 2. Ahogy ez az írás is, Jeszi elemzései képesek komplexitásukban vizsgálni a narratívákat. 3. Tartja a frontot a nyilvánosságban a jobboldalt képviselve, saját nevét és arcát vállalva. Köszönjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!