Így lett a magyar kormány keresztényüldöző

2023. szeptember 25. 21:01

A MET intézményfenntartói nehézségei akkor kezdődtek, amikor a Fidesz-kormány 2011-ben elvette egyházi státuszukat.

2023. szeptember 25. 21:01
Biczó Henriett
Jelen

„Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több mint tíz éve küzd azért, hogy fenntarthassa oktatási és szociális intézményeit, és gondoskodhasson a legelesettebbekről. Az egyházi státuszuk elvesztésével évi kétmilliárd forinttól esnek el, már a bérek kifizetése is komoly gondot jelent, most »örökbefogadókat« keresnek. Más egyházak részéről finoman szólva sincsenek »heves tülekedések«, hogy melléjük álljanak.

Az intézményrendszer valóban jelentős: Iványi Gáborék négy bölcsődét, nyolc óvodát, 21 iskolát tartanak fenn, 3000 gyerek oktatásáért és étkezéséért felelnek, a gyerekek döntő többsége pedig csak a MET intézményei révén kap rendszeresen meleg ételt és egyéb ellátást. Emellett szegénykórházat, idősotthonokat és hajléktalanokat ellátó intézményeket működtetnek – szolgáltatásaikat nagyságrendileg húszezren veszik igénybe.

Csak emlékeztetőül: a MET intézményfenntartói nehézségei akkor kezdődtek, amikor a Fidesz-kormány 2011-ben elvette egyházi státuszukat, és úgy döntött, hogy onnantól kezdve egyesületté kell alakulniuk. A MET jogi útra terelte az ügyet, s az Alkotmánybíróság ki is mondta, hogy nem kényszeríthető ki az egyesületi átalakulás, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig kártérítésre kötelezte Magyarországot a MET egyházi státuszának elvétele miatt. Az ítéletek ellenére azonban semmilyen érdemi változás nem történt.

Iványi Gábor korábban arról beszélt, hogy a több mint egy évtizede tartó meghurcoltatásuknak szerinte alapvetően két oka van. Az egyik az, hogy »annak a legalsó rétegnek szolgálunk, amit a kapzsi, korrupt Orbán-rendszer nem óhajt eltartani«. A másik ok pedig az, hogy nyíltan szemben állnak azzal a hatalmi arroganciával, amely semmibe veszi az alapvető jogokat, a független sajtót, a szólásszabadságot és a vallás szabad gyakorlását.”

Nyitókép: MTI / Kallos Bea

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Heimoglobin
2023. szeptember 26. 17:07
Lehetne kezdeni, bizonyítani, hogy nem biznisz egyház, pl. a Gyurcsány-Dobrev házaspár megtérítésével! Meg még pár ballib ellenzéki haveréval!!! Hiszen velük nőtt össze, nem a kereszténydemokratákkal. Elismerve egyébként azt, amit a rászorulókért tesznek, ez lenne az, amiből láthatnánk, hogy a hittel is foglalkoznak, és valódi egyház, nem csak egy imakör. Ha egyáltalán.
Heimoglobin
2023. szeptember 26. 16:58
"Iványi Gábor korábban arról beszélt, hogy a több mint egy évtizede tartó meghurcoltatásuknak szerinte alapvetően két oka van. Az egyik az, hogy »annak a legalsó rétegnek szolgálunk, amit a kapzsi, korrupt Orbán-rendszer nem óhajt eltartani«. A másik ok pedig az, hogy nyíltan szemben állnak azzal a hatalmi arroganciával, amely semmibe veszi az alapvető jogokat, a független sajtót, a szólásszabadságot és a vallás szabad gyakorlását.”" Ezek pont azok a szavak és az a hozzállás, amitől meglágyul Orbán szíve! Ja, nem. Ez egy veszett, hazug ellenzéki szófosás. És csodálkoznak, hogy nem rohannak támogatni őket. Ahogy látom, egyébként is mindennel foglalkoznak jó NGO-ként, csak a hittel nem! Akkor meg miért akarnak egyház lenni? A támogatás és a kedvező adózás miatt! Hát éppen ezért született az egyházügyi törvény!!!
Welszibard
2023. szeptember 26. 11:19
"Nem a magyar állam tartozik Iványi egyházának, hanem fordítva!" 2010-2023 között csaknem 26,5 milliárd forinthoz jutott. "...jelenleg a kormánynak a MET-tel szemben nincsen semmilyen, akár az EJEB, akár magyar bíróság által jogerősen megítélt, lejárt tartozása." Iványi Gábor viszont tartozik: nem fizeti a dolgozói TB járulékát. https://mandiner.hu/belfold/2023/09/semjen-nem-a-magyar-allam-tartozik-ivanyi-egyhazanak-hanem-forditva
llnnhegyi
2023. szeptember 26. 08:42
Ne csavarogj! Menj, főzz jótékonysági levest! És ne hazudj,a pofádúristenit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!