Hősi halált halt magyar katonák hozzátartozóit keresik

2023. szeptember 07. 10:28

Huszonhét katona maradványai kerültek elő Apagyon.

2023. szeptember 07. 10:28

Huszonhét, a második világháborúban elhunyt magyar honvéd földi maradványai kerültek elő a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagyon; a hadisírgondozók hét hős katona azonosításához kérik a lakosság segítségét, hogy 

a soha haza nem tért hősök családjai végre megtudhassák, mi történt szeretteikkel.   

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta, a katonák exhumálását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei végezték, az augusztus végi, háromnapos terepmunkát a helyi toborzóiroda hadisírgondozó részlege, a nyíregyházi székhelyű területvédelmi ezred tartalékosai és iskolai közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok segítették.  

Jelentős csaták zajlottak a térségben

Emlékeztettek arra, hogy Apagy és térsége az alföldi páncéloscsata jelentős színtere volt 1944 októberében, Nyíregyházát véres harcokban foglalták vissza a német-magyar csapatok a szovjetektől. Hozzátették: a település köztemetőjében 2020-ban történt az első felmérés, elsősorban egy 1948-ban készült jegyzői jelentés alapján, amelyben név szerint szerepelnek a parcellákban nyugvó katonahősök. A feltárás legfontosabb célja a sírokban nyugvók azonosítása volt, cél volt továbbá, hogy 

a hősök méltó nyughelyre, a budapesti Fiumei úti Sírkert 52-es parcellájába kerüljenek.   

A temetőben két sorban összesen huszonhat, a görögkatolikus templomkertben pedig egy további katona földi maradványait találták meg, így a feljegyzés hitelesnek bizonyult. A sírokból előkerült hét 36M Vécsey kézigránát, találtak gyalogsági lőszereket is, ezeket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei megsemmisítésre elszállították. A katonáknál jellemzően ceruzát és fésűt találtak, az egyik sírból egy 1907/31M Schwarzlose géppuska részei is előkerültek. A bejegyzésben kiemelték: 

a huszonhét exhumált honvéd közül hét ismeretlen. 

Idézték Kertész József őrnagyot, a nyíregyházi toborzóiroda vezetőjét, aki beszámolt arról, hogy a katonák azonosításához a lakosság segítségét kérték. Jelezte: az antropológiai vizsgálatok és a katonák azonosítása után megkezdik a leszármazottak felkutatását, hogy a hősök családjai végre megtudhassák, mi történt szeretteikkel.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 07. 14:53
Na és milyen alakulatban voltak? Egyben vagy sok különbözőben? Ha egy alakulatból valók, akkor az megkönnyítheti a hét ismeretlen azonosítását. Az ismerteket miért nem a lakóhelyükön temetik el? Nem fognak a rokonok Budapestre zarándokolni november elsején. Felénk az a szokás, hogy rendes sírt csináltak a II. világháborúban elesetteknek is, pedig senki sem tudja, hogy hol vannak eltemetve, mi történt velük. Mert máskülönben nem maradt volna fent a nevük, s nem lehetett volna hol emlékezni rájuk. Régen nem voltak világháborús emlékművek sem.
balbako_
2023. szeptember 07. 11:35
Isten nyugosztalja őket!
Halder_1899
2023. szeptember 07. 10:47
Tisztelet a hősöknek ! Nyugodjanak békében !
need-info
2023. szeptember 07. 10:43
Nyugodjanak békében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!