Ritkán látott vadat kapott lencsevégre a kamera a Mátrában

2023. augusztus 17. 12:43

Besétált a kamera elé.

2023. augusztus 17. 12:43
null

Még tavasszal döbbentek rá arra a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói, hogy az általuk kihelyezett az uráli bagoly fészkelését elősegítő mestereséges költőládát egy vadmacska foglalta el. Most videón is sikerült megörökíteni az egyik példányt, mivel egy kihelyezett kamera elé sétált.

A felvételen egy jól kifejlett, kifejezetten nagy macska látható. Egy átlagos példány ugyanis  farokkal együtt 80-110 cm hosszú, súlya évszakonként és nemenként különböző: általában 4-6 kg között van, karmai visszahúzhatók.

A vadmacska (Felis silvestris) a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. Kisméretű ragadozó, amely az Ibériai-félszigettől Közép- és Kelet-Európában él a Kaukázusig. Kisemlősökkel, madarakkal és hasonló méretű más élőlényekkel (pl. halakkal, hüllőkkel, ízeltlábúakkal) táplálkozik. Számos alfaját leírták, melyek a világ különböző részein élnek, ideértve a mindenütt jelenlévő, olykor önálló fajként számon tartott házi macskát is, amely minden lakható kontinensen és a világ nagyobb szigetein is elterjedt, majd elvadult. (Újabb kutatások szerint csak 2 alfaja van.) Magyarországon 2012 óta fokozottan védett. (Wikipédia)

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Citromkraft
2023. augusztus 18. 08:03
https://www.youtube.com/watch?v=OM6GNg9Qtc8
reepcze
2023. augusztus 17. 18:05
Mielőtt vérre menő anyázásba torkollna, hogy ki szerint milyen állat, kérlek benneteket, legyetek türelemmel! Nemsokára úgyis akad egy lelkes balfék, aki kilövi, és akkor a szakembereknek már könnyű lesz megmondani a tutit. :) :):)
falcatus-2
2023. augusztus 17. 17:05
A videón látható adult macska biztosan nem vadmacska.A habitusa alapján is egyértelműen és jól érzékelhető. Nincs ilyen hosszú lábú és farkú vadmacska. Jóval zömökebb. Az odúban talált kölyköket meg a felvételek alapján nem lehet megítélni, ha meg a felnőtt macskához tartoznak, akkor kizárható, hogy vadmacskáról van szó. Még az is kétséges, hogy a házimacskával keveredett példányról van szó. Genetikai vizsgálat kellene, hogy egyáltalán van-e és milyen százalékban vadmacskákra utaló gén.
Medici
2023. augusztus 17. 16:48
Urali vadmacska? Nagy öröm ez nekem, remélem meg zabálja a kijevi csirkemellet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!