Vadmacska kukucskált a kamerába, mutatjuk a különleges felvételt (VIDEÓ)

2023. november 08. 06:28

Nem mindennapi videót rögzített a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

2023. november 08. 06:28
null

A Duna-Ipoly Nemzeti Park különleges felvételt osztott meg, amelyen az erdő mélyén élő, kivételesen védett vadmacska szemlélhető meg rejtett kamerán keresztül – írta meg az Infostart.

A park közösségi oldalán elolvasható, hogy az elkerített projektterületen élő vadmacska jól érzi magát.

A park az alkalmi videó kapcsán kiemeli, mennyire fontos megőrizni a természetes, nagy kiterjedésű erdőket a vadmacskák számára. Ezek az erdők különböző struktúrájúak kell legyenek, gazdag táplálkozási forrásokat és ideális búvóhelyeket nyújtva az állatoknak. 

Ezért a park folytatni fogja a LIFE4OakForests nevű projekt keretében megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket télen is, beleértve lékek és változatos holta-formák kialakítását.

A vadmacskák számára rendkívül zavaró lehet

az erdők bolygatása és az illegális technikai sportok terjedése az erdőterületeken.

Emellett az erdők felaprózódása és a vadon élő házimacskák is további fenyegetést jelenthetnek a vadmacskák számára A házimacskák nemcsak a faj genetikai sokszínűségét veszélyeztetik, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért is, illetve betegségeket is átadhatnak a vadmacskáknak.

A különleges állatról készült felvételt itt tekintheti meg:

***

Nyitókép: Duna-Ipoly Nemzeti Park videója
 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. november 08. 12:29
Ez már nem tiszta , hanem keverék. KÉK a szeme....
Hangillat
2023. november 08. 11:41
A vadmacskák védelme a házimacskával való keveredés ellenében csak egy mesterséges kontinens telis-tele tölgyfaerdővel lehet a megnyugtató válasz az állat és természetvédőknek. Addig is az összes vaddorombot be kell gyűjteni és egy nagy, mesterséges tó közepén lévő tölgyesben kell tartani őket.
Kormánypárti2
2023. november 08. 09:34
Nekem inkább úgy tűnik, hogy az állat és természetvédők, valójában frusztrált antiszociális emberek, akik magukat is legszívesebben rezervátumban tudnák elképzelni, jó távol minden másik embertől. Ezt látom megnyilvánulni azokban a törekvéseikben is, hogy mindent mindenki elől le, el kell zárni, azokat a területeket, állatokat csak nekik van joguk látni, vagy ha épp olyan kedvük van, hogy nem ütnének agyon inkább minden embert, akkor az ő kegyeikért esedezve, esetleg bebocsátást nyerhet a földi halandó az általuk uralt világba. De legalább most tudományos magyarázatot kaptam itt is, hogy a vadmacska nem eszik énekes madarat és nem terjeszt betegséget sem.
konfucius
2023. november 08. 08:20
Látvány alapján miről lehet megkülönböztetni egy házimacskától? Azaz honnan tudni, hogy ez vadmaccs és nem házi? Nyilván ha a kamera messze bent a sűrű erdőben van, távol a településektől, azt értem, hogy valószínűsíti. De látvány alapján. Illetve ez már egy kifejlett, érett példány, vagy még kamaszodik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!