Így működött, majd bukott meg a baloldali médiabirodalom

2023. augusztus 08. 11:05

Többrészes sorozatban mutatja be a Magyar Nemzet a szivárványkoalíció médiáját, arról is, hogyan finanszírozták külföldről ezeket a lapokat.

2023. augusztus 08. 11:05

A Magyar Nemzet többrészes sorozatban foglalkozik a baloldali médiabirodalom bukásával, legújabb cikkükben azt bizonyítják, hogy a lejáratóoldalak tulajdonosai a milliárdos külföldi finanszírozásból egy sor további honlapot működtethettek. A kampányukat segítő anyagok eléréseinek a maximalizálására külön Facebook-oldal és portál működött, az Erősítő a 2021. januári létrehozásától a tavaly áprilisi választás napjáig nagyjából 250 millió forintot költött olyan hirdetésekre, amelyekkel a szivárványkoalíció üzeneteit népszerűsítették a közösségi médiában.

Ezt is ajánljuk a témában

Csak a voksolást megelőző egy hétben húszmillió forintból promotálta balliberális médiumok, köztük a Telex, a 24.hu, a 444.hu, valamint a Hvg.hu cikkeit. Ezen írások jelentős része az ukrajnai háború és a Covid-járvány kezelése kapcsán igyekezett a kormányt inkompetensnek beállítani, de szép számmal közöltek kormányellenes tüntetésre mozgósító és a szivárványkoalíció mellett kampányoló anyagokat is. A szavazás napja után gyakorlatilag inaktívvá váló oldal a kampányban átlagosan 100-200 ezer forintot költött egy-egy baloldali cikk hirdetéscsomagjára, amellyel több százezres elérést generáltak. 

Az Erősítő fennállása alatt feladott 12 ezer hirdetés több mint egyharmada – 4500 – esett a választás előtti hónapra.

Az Erősítő hátterében fellelhetők mind a DatAdat cégcsoport, mind pedig az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosi körének a szereplői. A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint e két vállalatnál landolt annak a több mint négymilliárd forintnak a csaknem kilencven százaléka, amely az USA-ból – a Korányi Dávid-féle Action for Democracy-n keresztül – és egy svájci alapítványtól érkezett a baloldal kampányának támogatására. Az ellenzék választási csodafegyvereként számon tartott DatAdatról azt érdemes tudni, hogy adatgyűjtésre és a választók profilozására, valamint a hirdetések pontos targetálására szakosodott. Az Oraculum 2020 Kft. pedig az EzaLényeg.hu nevű, helyi kampánytémákra fókuszáló lapcsoportnak a kiadója. A szövevényes portfólión keresztül – amelynek a lejárató oldalak mellett például ételrecept tematikájú honlap és viccportál is része volt – milliárdos összegekkel igyekeztek célba juttatni a szivárványkoalíció kampányüzeneteit.

Az Erősítő mögött álló egyik kulcsfigura a DatAdat cégcsoportban is jelentős tulajdonrésszel rendelkező 

Dessewffy Tibor, a Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik tanácsadója. 

Az ELTE oktatójaként is tevékenykedő Dessewffy a képviselője ugyanis az Amplify App nevű, Észtországban – az DatAdat OÜ elnevezésű vállalkozással azonos tallini címre – bejegyzett társaságnak, amely az Erősítőt működteti és az adatkezelését is végzi. 

Az Erősítőnek Montenegróban működik egy ikerportálja, amelyben Páva Zoltán, az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa is érdekelt. A Nagalsi.me üzemeltetője ugyanúgy az Amplifier App, mint az Erősítőé, a bejegyzését pedig a Páva érdekeltségébe tartozó EMI Investment bonyolította. Mindeközben – a homályos finanszírozású baloldali projektekhez hasonlóan – az Erősítő is azt állítja magáról, hogy a mikroadományokból működik. Ezt a narratívát már az is komolytalanná teszi, hogy még az Erősítő saját honlapja is erősen ködösít azt illetően, hogy miként használják fel az „olvasói” támogatásokat.

Nyitóképünkön: Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, valamint Dessewffy Tibor 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. augusztus 08. 17:24
Ezt az aljas házaspárt ki kell tiltani az országból, ha már megbüntetni nem akarják őket! Pedig 100 ok lenne rá! De egy is elég: a hazaárulás soha nem évül el! és ennek tudjuk, hogy mi a következménye!
blackorion93
2023. augusztus 08. 13:52
Még mindig jobb a választások előtt megtolni a kampánymédiát mint krumplit, Erzsébet utalványt , és adóvisszatérítés osztogatni. Meg nem értem, úgy csináltok, mint ha az egész ország nem öltözött volna gyurcsány-showba :D hát még csapból is az fojt. Nem csak a baloldali médiában van visszaesés, úgy czakkumpakk az egész baloldal sorvad. Nincs is szebb öröm , mint a káröröm, mi?!Szép keresztény magatartás ez is. Főleg , hogy komoly munkája és pénze van abban a kormánynak, hogy ennyire silány a baloldali politika. Nem vagyok balos, de 2/3-dot betiltanám, Orbán is arcon köphetné már egykori önmagát, agyára ment a hatalom.
Temeráf
2023. augusztus 08. 13:45
Ki olvassa ezeket, egy maréknyi ember, meg az itteni hvg-s kommentelők, akik itt küzdenek a sorsuk ellen! Közben meg mindenki hülyének nézi őket.
irmag2
2023. augusztus 08. 13:07
A hazaárulás, valós tényeken alapuló büntetését, remélem mielőbb örömmel olvashatom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!