Hazatért Tihanyba az apátság alapítólevele

2023. június 17. 21:40

A Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója Magyarország legfontosabb okiratának nevezte a Tihanyi alapítólevelet.

2023. június 17. 21:40
null

„A múzeumok szerepe, hogy identitást adjanak az oda látogatóknak, a nemzeti identitásunk egyik fontos szelete a tihanyi alapítólevél” – mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Tihanyi alapítólevél személyesen című kiállítás megnyitóján.

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban augusztus 31-ig látogatható kiállításon a látogatók nemcsak Magyarország első eredetiben fennmaradt, 1055-ben keletkezett okmányát tekinthetik meg, de megismerhetik az apátság megalapításának történeti körülményeit, és egykori működését is.

A helyettes államtitkár kiemelte:

az egyházi és világi szakemberek együttműködése kultúránk megőrzésére irányul, kultúra pedig tágan értelmezve minden, amit a magyar közösség annak tekint.

Mihályi Jeromos, az apátság perjele örömét fejezte ki, hogy a tihanyi altemplom 2021-2022-ben történt régészeti feltárása és kutatása után most a kezdetek idejéből, az államalapítás korából származó emléket bemutató kiállítást szervezhettek meg.

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát úgy fogalmazott: a bencések az Istent, az embert és a nemzetet helyezték mindig is előtérbe. A tihanyi monostor pedig „az istentisztelet serény végzésére alapíttatott”.

Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója

Magyarország legfontosabb okiratának nevezte a Tihanyi alapítólevelet.

Mint mondta, az oklevelet a király ellátta kézjegyével. Az latinul íródott, de magyar szavakat is tartalmaz. Az aláírók között van német, szláv és magyar nevű ispán és ilyen módon a kultúrák találkozásának a szimbólumává is vált - tette hozzá.

Különleges programokkal készülnek a Múzeumok éjszakájára

A tárlat központi része a Tihanyi alapítólevélnek szentelt terem, ahol a biztonsági és műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával egy speciális vitrinbe helyezték el a dokumentumot. A kiállítás része a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalának, amely a barokk templom melletti látogatóközpontból a bemutatkozó filmmel indul. A kiállítás végén, a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a gyerekeket egy nagy társasjáték várja.

Az apátság tájékoztatása szerint több rendezvényt is szervez a Tihanyi alapítólevél és korának élményszerű bemutatására.

Június 24-én, a Múzeumok éjszakáján két szakvezetés is indul a látogatóközpontból.

A túrákon korabeli gregorián ének csendül fel, az érdeklődők találkozhatnak I. András királlyal és lovagjaival, megkóstolhatják és a szerzetesek által készített italokat és ételeket.

Júliusban és augusztusban is lesznek speciális vezetések, életmódtörténeti és nyelvészeti fókusszal. Ezen kívül ingyenes hangversenysorozattal és levendulás programokkal várják az érdeklődőket a nyár folyamán a tihanyi bencések.

(MTI)

Nyitóképen a Tihanyi Apátság alapítólevelének eredeti példánya a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Tihanyi alapítólevél személyesen című kiállításán. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hgelimert
2023. június 18. 10:04
igazgatója Magyarország legfontosabb okiratának nevezte a Tihanyi alapítólevelet. -------------------------- 1.Igaz? Igazít? He? Az igaz etimológiája bizonylosz, de így a magyar a ra és re stumától, a rak-tól azt mondja, hogy rakta, rekna. Hisz olyan hang nem van, hogy jog, az egy kreált libcsi klingoni hang, a magyarnak a habubsd vagyis a jog fájandja van, ana rakta. Nem azt mondja így a magyar hogy igazít, hanem azt, hogy rekkent, renkni, rekkni is lehet, ez az ?smagyar, az illberális, a racionális. Ha a rak flektált formájától ered a rekkent és a renkni, a rek nazálisan, úgy nem igazgató, hanem rektár. Hát ott vahn a rektor is, a rektár az ősmagyar, az illiberális, a racionális: -rakta, rekna: wahr, de a rekna schnell is, és rejtetten is, bereit is, hisz a rekenni az schnell, racionális. -renkni, rekkenteni, rakttává rak: zurechtmachen. -rektár 2...Ország? Nem rakom a hangot, ha az úr-tól ered, úgy nagyon kurka, korcs hang, és az úr az úra wera, úra. Ha sok ra s re stuma van, úgy a magyar, ősmagyar hang a rejku. Hisz regerda van, rengyár, rektár, raktár. A rengyárnak így rejku van, vagy a rakónak, a rejku reja a népnek. Én egy országtagadó vagyom, az egy habubsd persóna, newyorki cég. 3. Ok? Az ok az unk, ucit, okász, vagyis szokni s szokás, így az egsz fenti egy bullshit, az ok hangot is dúrgerni. Mayarul raku vagy stuma: Alap? Ilyen hang nem van, ez egy nyelvszarítási hang, az al hang egy rossz perspektíváját erősíti. Vissza? Nem nakta ősmagyar, illiberális, racionális. Van ugye az indogermán e partikelstuma, ez a germagyarnak innen háromvá vált, rakódta e(itt, id, így, én, egy) és lett az o, az ott, az onnan, germán ennan, és rakódta az a, ahogy a és az. De lássuk dungelyen(nem tengely, germán hang, a dung stumától,nem teng): e---o---o---a. Az o már stak kevéssé van itt, ahogy ocsuh, vagy ostuh vagy óid?... Három fokozat van így: e és o és a. Az al l-je az indogermán l, ahogy a nál-nak innen, vagy a távolnak innen is, a hettita tauvala. Az al rokonja az át, ato, indogermán a-val és to-val, ahogy az ott-innen és az itt-innen is, indogermán ati-eti. Az át to-val vahn, az al l-vel. A fenti dungyeltől rakni van, hogy így az al jenseits is, és így van rakni alles is. Olyan hang, hogy lényeg nem van, nyelvszarítási halandzsa. Az ősmagyarnak innen három hang volt: 1. A raku, a ra és re stumától, ez a racionális, erre raknak, ez a Grund. 2. A stuma, a steu stumától, csu, ahogy ettől a csunk, csánku, csup és antsó hangok is. A stuma raktányja a stupom(csupom) a stumát. 3. Az ühgy: ennek az etimológiája bizonylosz, de az ihma rokonja volna, ez a Wicht, germán wihtja. Az ühgy így a beszéden, az igén át vál, az ihmán át.
masikhozzaszolo
2023. június 18. 09:35
Elkeverte a posta a levelet? A Perjel az ez: / ?
Gögl
2023. június 18. 09:12
Egyébként kissé rosszul fogalmazott a vallon papocska, aki írta az egészet, mert valójában a Fehérvárra (Királynő dombja Kalászon) menő nagy hadiútba (Pilis és a Visegrádi-hg. között megy) becsatlakozó hadiutat akarja kiemelni, aminek a kijárata Tahi hídfőtől 150 méterre lehetett, és régi gepida, avar, kelta útvonal. Ezt jelzi az egymást követő 3 temető is a patak völgyének felső részén.
tailor
2023. június 18. 08:55
na. ilyen a szlovákoknak nincs .... meg a dákorománoknak sem ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!