Szombathelyi püspök: Magyarország az egyetlen ország, ahová Ferenc pápa másodszor is ellátogat

2023. április 24. 19:58

Székely János szerint a Szentatya tudhat valamit a nagyon nehéz, küzdelmes magyar történelemről.

2023. április 24. 19:58
null

Magyarország a világon az egyetlen ország, ahová – Olaszországon kívül – Ferenc pápa egynél többször ellátogat – mondta hétfőn a szombathelyi megyés püspök a vasi vármegyeszékhelyen.

Székely János a sajtótájékoztatón, amelyen a május 19-20-án Szombathelyen másodszor megrendezendő Lélek fesztivál programját ismertették, hangsúlyozta, Ferenc pápa látogatása mutatja, hogy az egyházfő nem sémákban gondolkodik, hanem nagyon egyéni módon, nem az esetleges kritikákra figyel,

amelyeket esetenként Magyarországról hallhat, hanem igyekszik személyes tapasztalatokat gyűjteni.   

Ferenc pápának a jezsuita rendben magyar rendtársai is voltak, akik közül többen mély benyomást tettek rá – közölte a megyés püspök. Székely János megosztotta a jelenlévőkkel, hogy amikor Ferenc pápa fogadta Magyarország vatikáni nagykövetét, Habsburg-Lotharingiai Eduárdot, elmosolyodott és annyit mondott: „a magyarok hősök”.    

Ez arra enged következtetni – tette hozzá –, hogy a Szentatya tud valamit a nagyon nehéz, küzdelmes magyar történelemről. Arról a „csodáról” is, hogy ez a kicsi nép természetes szövetségesek nélkül, ebben a „szláv tengerben” meg tudott maradni, és ezt keresztény hitének és nagyon bátor kiállásának köszönheti – hangoztatta.    

Székely János szólt arról is, hogy a szombathelyi egyházmegyéből külön buszokkal indulnak zarándokok a pápai szentmisére és a pápalátogatás más eseményeire.

Április 29-én például több mint 450 vasi fiatal lesz ott a Papp László Sportarénában, ahol Ferenc pápa fiatalokkal találkozik.    

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden részletéről beszámol a közmédia.  A szombathelyi Lélek fesztivál programjainak ismertetésekor a megyés püspök a zenei dicsőítéseket, koncerteket emelte ki.  Székely János elmondta azt is, hogy pünkösdkor olyan „állandó diakónusokat” szentelnek fel Szombathelyen, akik világiak, családos keresztény emberek, saját közösségük megbecsült tagjai.   

 Az állandó diakónusok egyházi szolgálatot látnak el azokban a templomokban, ahol nincs minden héten szentmise, közös imát vezethetnek, áldoztathatnak, kórházban fekvőkhöz vihetik el az oltáriszentséget.    

Magyarország több egyházmegyéjében szolgálnak állandó diakónusok.

(MTI)

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
velorex
2023. április 25. 12:17
Ez a kretén ,bayer nevezetű képződmény minden áldott nap gyónhatna 0-24-ben a fülkében ülve, de akkor sem tudná a verbális bűneit meggyónni. A Szentatya újbóli látogatásán nincs min csodálkozni. Gondolom hozzá is eljutott a magyarországi, legutolsó népszámlálási adat, miszerint roppant módon csökkent a vallási felekezethez tartozónak vallók száma . A Szentatya bayer általi demensezése is növelhette a katolikusok számát. Gondolom a Szentatya fogadásán bayer is ott lesz, akinek kezet fog csókolni.:-)
aszterion
2023. április 25. 07:56
Ez ebben a formában nem igaz. Görögörszágba meg Kubába is ellátogatott már kétszer Ferenc pápa.
CubaLibre
2023. április 24. 23:51
A magyar a világ legősibb népe, a magyar a legősibb nyelv, mindennek az eredete. Talán ezt ismerte fel a pápa...
need-info
2023. április 24. 23:24
Regnum Marianum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik