Varga Judit az uniós pénzek ügyéről: Magyarország hatalmas lépést tett előre

2023. március 10. 19:47

Az igazságügyi reformok vállalásával Magyarország hatalmas lépést tett abba az irányba, hogy a kohéziós források nagy részéhez minél előbb hozzájussanak a magyar emberek – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken Brüsszelben.

2023. március 10. 19:47
null

A politikus az uniós tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását követően nyilatkozott , szavai szerint az igazságügyi csomaggal összefüggésben az Európai Bizottság és a Magyarország közötti párbeszéd bizonyos politikai kérdések igen szűk körére fókuszál, a tárgyalások gyakorlatilag a finisben vannak.

 A miniszter arról beszélt, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság között tavaly július óta intenzív egyeztetések, konstruktív tárgyalások folynak annak érdekében, hogy a magyar emberek hozzájussanak az őket jogosan megillető uniós forrásokhoz.

„Ezeket a tárgyalásokat egy sportpéldával jellemezhetném: beneveztünk egy 100 méteres síkfutásra, de minden nap kiderül, hogy egy 110 méteres gátfutást kell teljesítenünk. Magyarország sportos múlttal rendelkezik, így ehhez könnyen tudunk alkalmazkodni, és természetesen annak érdekében, hogy magyarok hozzájussanak az őket jogosan megjelenő uniós forrásokhoz, a magyar kormányzat teljesíti a 110 méteres gátfutást akár nap mint nap” – fogalmazott Varga Judit.

Mint mondta, az igazságügyi csomag a EU-val való decemberi megállapodásnak központi elemét képezte, ezt a magyar kormány prioritásként kezelte.

„A magyar kormány minden vállalását mindig teljesítette. Így tettük ezt az igazságügyi csomag esetében is, amely hamarosan az Országgyűlés elé fog kerülni, ehhez minden társadalmi, szakmai egyeztetést, vitát lefolytattunk, a bizottság kérésére külön érdekelt felekkel is. Gyakorlatilag a szakma és a civil szereplők véleményét is mind figyelembe vettük a csomag kidolgozásakor" –hangsúlyozta.

Arról is beszámolt, hogy pénteken egyeztetést folytatott Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztossal, akivel megállapodtak abban, hogy hamarosan véglegesítésre kerül sor, a bizottság munkatársai már csak szakmai-technikai elemzéseket folytatnak az igazságügyi csomaggal kapcsolatban.

A gyermekvédelmi törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárásról az igazságügyi miniszter kifejtette:

„az uniós bíróság ítéletével szembeni ellenkeresetünkben azzal érvelünk, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja, hogy a gyermekek nevelésének a meghatározása összhangban a nemzeti joggal, kizárólag a szülői joga kell, hogy legyen, aki egyébként saját pedagógiai, vallási vagy egyéb filozófiai meggyőződése alapján határozhatja meg gyermekének a nevelését”.

Véleménye szerint a bizottság keresete ideológiailag vezérelt, és egyértelműen egy ellenzéki lobbinak a terméke.

A magyar kormány azonban jogi eszközeit a legmesszebb menőkig fel fogja használni annak érdekében, hogy a magyar emberek álláspontját, és közel 3,7 millió ember népszavazáson kifejtett akaratát megvédje”

– jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. március 11. 08:22
.
Reszelő Aladár
2023. március 11. 08:07
Végig kell menni ezen az úton is, majd a következőn meg az azt követően és mindegyiken. Ha tippelnem kell előbb lesz új bizottság, mint egy fillért is látunk tőlük.
Coupdetat
2023. március 11. 07:36
Kolhozpurdék! Az EU nélkül senkik vagytok ??? :))))))))
Ekeke
2023. március 11. 06:12
Pénz nem volt.És nem is lesz. Az őszi lengyel választásokig biztos nem, utána meg már minek, gondolják a brüsszeliták, jövő májusban úgyis EP választások. A folytonos hülyítések és navracsicska/varga -féle ígérgetések helyett őszintén kellene beszélni. És igen, a Huxitról is. Mert jól látni hogy hová vezettek a folyamatos hátrálások: ma már hahn, jourova és reynders viselkednek úgy mint egykor moszkvai pártkomisszárok . A KGST-t és a Varsói Szerződést kicseréltük az EU-ra és a NATO-ra. Nem nevezhető minőségi cserének számunkra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!