Fürjes Balázs lemondott államtitkári posztjáról, pályázik a NOB-tagságra

2023. március 27. 18:39

A MOB közgyűlése megszavazta a magyar olimpiai csapat részvételét a párizsi olimpián.

2023. március 27. 18:39
null

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt és munkatársai, más nemzeti olimpiai bizottságok vezetőivel együtt hétfőn részt vettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által szervezett videokonferencián, amelynek tárgya az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai részvételének lehetősége volt. Ezen kívül a MOB elnöksége hétfői ülésén az orosz-fehérorosz szereplés kérdésének áttekintése mellett új magyar NOB-tag pályázatát is kezdeményezte.

Thomas Bach NOB-elnök vezette azt a videokonferenciát, amelyen a nemzeti olimpiai bizottságok vezetőivel egyeztette az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai "visszaintegrálásának" lehetőségét. Az ülésen elhangzottak a pro- és kontra érvek, a részvevők többsége hangsúlyozta a "sportoló az első" elv és az olimpiai eszme eredeti küldetése érvényesítésének fontosságát. Felszólalt az Ukrán és az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke is, ők ellentétes álláspontot képviseltek.

Amint a MOB hétfői közleményében jelezte, hogy a magyar álláspont egyértelmű ezzel kapcsolatban:

a MOB közgyűlése megszavazta a magyar olimpiai csapat részvételét a párizsi olimpián

és az azt megelőző kvalifikációs versenyeken, így a szervezet ehhez tartja magát.

Új magyar NOB-tag pályázatát kezdeményezték

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, Gyulay Zsolt elnök és a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára egyhangú döntést hozott: a MOB felkéri Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő NOB-bizottság tagját, az idei augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervező bizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, állandó taggá választása érdekében. A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.

Fürjes Balázs arról tájékoztatta az elnökséget, hogy lemond a miniszterhelyettesi megbízatásáról, és ezt a Facebook-oldalán is jelezte.

Kifejtette, hogy

több olyan új kihívás is jelentkezik egyszerre az életében, amelyeknek szívesen tesz eleget,

ám ezek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a nemes, de nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz. Hozzátette: a kihívások egy része a magánszektorból, a másik része a sport világából "találta meg."

„A Magyar Olimpiai Bizottság felkért arra, hogy pályázzam meg a NOB-tagságot. Ez óriási megtiszteltetés! Már maga ez a megmérettetés is, valamint a brisbane-i olimpiát előkészítő bizottsági tagságból eredő feladatok - az augusztusi atlétikai vb társelnöki megbízatása mellett -, jóval több időráfordítást követelnek, mint amennyit az államtitkári munka enged” – fogamazott Fürjes.

Schmitt Pál negyven éven át volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak

Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, tagsága akkor szűnt meg, amikor a legendás sportdiplomata tavaly májusban betöltötte a 80. életévét. Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár. Így új magyar tag megválasztása nélkül nem lenne magyar tagja a NOB-nak.

Fürjes Balázs a Facebook-oldalán közölte: „most újra irány a civil élet, rugalmas munkát fogok vállalni a magánszektorban, hogy kellő erővel tudjak koncentrálni a nemzetközi sportdiplomáciai feladatokra is. A döntésemnek természetesen van kockázata, hiszen a pályázatom sikere egyáltalán nem garantált – ám vannak az életben vissza nem térő lehetőségek, feladatok és szolgálatok, amikért érdemes akár nagy kockázatot is vállalni”.

(MTI)

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. március 27. 20:53
Félévente új pozíció. Ez a fickó már minden volt, ahol nem kell dolgozni, csak még énekes halott nem. 🤣🤣🤣
Pelso j.
2023. március 27. 20:30
Tehát valamiért félreállították.
Obsitos Technikus
2023. március 27. 19:50
Na, sikerült őt is elüldözni... Hajrá János.
Tommaso
2023. március 27. 19:45
Tehát Fürjes kis Balázs a FIDESZ főpolgármester-jelöltjei közül kilőve. De akkor kit inditanak Karácsony ellen? Csak nem megint a gyáva Tarlóst, vagy a lopáson kapott Schmitt Pált?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!