Kedden további négyen ismerték be bűnösségüket a Völner– Schadl-ügyben

2023. február 21. 12:02

Négy végrehajtóról van szó, azonban a végrehajtói kar elnökének sofőrje és bizalmasa tagadta a vádakat.

2023. február 21. 12:02
null

Több végrehajtó is beismerte a bűnösségét az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyében, a Schadl-Völner-ügyben a keddi előkészítő ülésen, a végrehajtói kar elnökének sofőrje és bizalmasa viszont tagadta a vádakat – számol be tudósításában a Telex a korrupciós ügy második előkészítő tárgyalásáról.

Ismert: a Völner-Schadl-ügy múlt hét csütörtökön, az előkészítő tárgyalással kezdődött. Az ügyészség a volt államtitkárra 8, a végrehajtók egykori vezetőjére pedig 10 év börtönt kért. 

A végső ítélet a beismerés enyhítő körülménye miatt valószínűleg kevesebb lenne, de ugyanúgy életbe lépnének a további joghátrányok, melyeket a 22 oldalas vádirat tartalmaz. Ugyanis az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság Schadlt 200 millió, míg Völnert 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítélje, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Múlt csütürtökön már a XXII. rendű vádlott beismerte bűnösségét. Kedden pedig  több olyan vádlott állt a bíróság előtt, akik Schadl György segítségével úgy lettek végrehajtók, hogy vállalták, a leendő végrehajtói irodájuk nyereségének egészét vagy egy részét cserébe visszaadják Schadl Györgynek, ami néhány esetben többszázmilliós összegeket jelentett. Cserébe többen havi egy-két milliót kaptak vissza Schadl Györgytől. 

A hét keddi meghallgatottból négyen –  V. Levente tizenkettedrendű,  N. Gábor tizenegyedrendű, O. Ákos tizedrendű, és M. Eszter nyolcadrendű vádlott – beismerték  a bűnösségüket. 

A többieket a bíróság kedd délután hallgatja meg.

A beismerések nem jó hírek Schadl-nek, akinek egyre nehezebb lesz védeni a pozícióját. 

Frissítés 14:15

A végrehajtó-vádlottak közül hétből hatan ismerték be a bűnösségüket a tárgyalás végére. 

Azt a felelőtlen döntést, amit meghoztam 2019-ben, nagyon megbántam. Nem gondoltam, hogy ekkora bűntényt követek el, nem láttam ennek akkor a következményeit. Nem egy tipikusan vesztegetési szituációban éreztem magam. Azért vállaltam be, hogy javítsak az anyagi helyzetemen, de bebizonyosodott, hogy nem javította, hanem sokkal rosszabb helyzetbe kerültem” – mondta Sz. Balázs hetedrendű vádlott.

Cs. Éva hatodrendű vádlott volt kedden az egyetlen végrehajtó, aki a bíróságon nem ismerte be a bűnösségét,

de azt elismerte, hogy háromszor pénzt adott át Schadl Györgynek, vagyis szerinte „polgári jogviszonyban” visszafizette a korábban kapott pénzt Schadlnak. Védője Trócsányi László volt igazságügyi miniszter (aki a vádlott végrehajtói kinevezésekor volt miniszter) és Vízkelety Mariann volt államtitkár (aki aláírta a végrehajtók kinevezését) meghallgatását is kezdeményezte, írja tudósításában a Telex.

Nyitókép: Atv/YouTube-képernyőfelvétel

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. február 22. 09:27
Orbitcsicskák alig vannak itt. Miért?
syphax
2023. február 22. 01:36
Völner-Schadl ügy NINCS! Schadl ügy--esetleg--van, de még az is lehet, hogy az sincs!!!
Reszelő Aladár
2023. február 21. 18:45
Ideje rendet tenni. Aki bűnös bűnhődjön, aki pedig a társadalom bajba jutottjain élősködött, az többszörösen. Aki pedig tényleg ártatlan, az menjen Isten hírével. A nagyobb baj, hogy eléggé átpolizált a dolog ahhoz, hogy a headliner vádlottak "lógjanak". Ha netán ártatlan lenne bármelyik is, akkor nemzetközi szinten érkezik majd az össztűz. Az ottani jogállam bemondásos alapon megy.
nemmondom
2023. február 21. 16:51
" Völner-Schadl ügy." Biztos? Talán inkább Schadl-Völner ügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!