Meglepőt húzott Lagzi Lajcsi: így úszhatta meg a börtönbevonulást

2023. február 16. 19:25

Ifj. Balsai István büntetőjogász elmondja, a zenész hogyan érhette el, hogy ne kelljen bevonulnia a börtönbe.

2023. február 16. 19:25
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Hiába várta nagy erőkkel szerdán a sajtó Galambos Lajost, azaz művésznevén Lagzi Lajcsit a kecskeméti börtön előtt, a zenész nem jelent meg a helyszínen. Mint kiderült,

Galambos igazoltan maradt távol a börtönbe való bevonulástól, miután védőjén keresztül január 30-án kérelmet nyújtott be, amelyben szabadságvesztése megkezdésének halasztását kérte.

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint a halasztási kérelem elbírálása folyamatban van, de mivel ez a szerdai bevonulási határidőig nem volt lehetséges, a bíróság intézkedett a végrehajtás megkezdésének függőben tartására. Ezért az elítéltnek szerdán nem kellett a szabadságvesztés büntetés letöltését megkezdenie.

Galambos Lajost tavaly decemberben a bíróság jogerősen három év hat hónap szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte. Galambost, több társával együtt, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolták.

A vádirat szerint a zenész összesen legalább 30 millió forint értékben lopott áramot, 4,7 millió forint értékben földgázt, 16 millió forint értékben pedig vezetékes vizet. Az előadóművész büntetésébe egyébként beszámítják azt az időt, amit letartóztatásban töltött és jó magaviselete esetén tovább rövidülhet a büntetése.

Szigorú szabályok

Mindez azonban kockára kerülhet, ha valaki indokolatlanul akar kibújni a bevonulás alól. Ifj. Balsai István büntetőjogász lapunk érdeklődésére arra hívta fel a figyelmet, hogy azt az elítéltet, aki önhibájából nem kezdi meg határidőben a határozott ideig tartó szabadságvesztés letöltését, ki kell zárni a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből

Vagyis,

ha az elítélt a megadott felhívás szerint nem jelenik meg a büntetés-végrehajtás megkezdésére, akkor bizonyosan teljes egészében le kell töltenie a büntetését.

Balsai István tájékoztatása szerint a halasztással kapcsolatban az alábbiak irányadóak:

A bíróság a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére, ha annak hátralévő része két év, vagy annál rövidebb, az elítélt kérelmére – fontos okból – különösen az elítélt személyi vagy családi körülményeire tekintettel – legfeljebb három hónapra halasztást engedélyezhet.

Ha az elítélt betegsége az életét közvetlenül veszélyezteti, a bíróság az így megadott halasztást meghaladó, határozott ideig tartó halasztást is engedélyezhet, illetve halasztást engedélyezhet abban az esetben is, ha a szabadságvesztés hátralévő része két évnél hosszabb.

Szakértői vizsgálat 

Galambos Lajos esetében ez utóbbi esetről lehet szó, mert a jogerős ítélet szerint három év hat hónap szabadságvesztésre ítélték. Tehát

vélhetően azt állította a kérelmében, hogy az életét közvetlenül veszélyeztető betegsége van – mondta ifj. Balsai István.

Ebben az esetben a bíróság igazságügyi orvos-szakértői szakvélemény alapján állapítja meg a halasztás egészségügyi feltételeinek fennállását, és a BVOP egészségügyi szakterület vezetőjének – az elítélt egészségi állapotának büntetés-végrehajtás keretei között való kezelhetőségére vonatkozó – nyilatkozatát figyelembe véve határoz a kérelemről.

Az utóbbi időben több cikk is megjelent arról, hogy Galambos nem érzi jól magát és aggódik egészsége miatt.  Sőt, emiatt magánkórházba is vonult. 

A büntetőjogász arra is felhívta a figyelmet, hogy a halasztás iránti kérelemnek nincs halasztó hatálya. Ugyanakkor, ha a bíróság a kérelmet megalapozottnak találja és a végrehajtás megkezdésére kitűzött határnapra figyelemmel ez indokolt, a végrehajtás függőben tartása iránt intézkedhet. Jelen esetben ez történt a bíróság tájékoztatása szerint.

Az elhalasztás tárgyában hozandó érdemi határozat ellen az ügyészség, az elítélt, a törvényes képviselő és a védő fellebbezhet.

 

Nyitókép: Lagzi Lajcsi a székesfehérvári büntetés-végrehajtási intézet előtt, miután szabadult az előzetes letartóztatásból. Fotó: MTI/ Lakatos Péter

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Schanzela
2023. február 21. 19:45
Ha példát akarnak vele statuálni akkor mindenképp bekell vonulnia, de inkább szemet hunynak és a pénzt számolgatják amit kaptak. Undoritó hova süllyednek !
N.N.
2023. február 17. 12:18
Volt egyszer egy baromi jó amerikai bírósági vígjáték, a címére már nem emlékszem. A sztori lényege, hogy az ügyvéd valami miatt nem tudott eljárni az ügyben, ezért egy állástalan színész haverját kérte meg, hogy játssza el a bíróság előtt az ügyvédet és a háttérből irányította őt. Egy este elé dobott egy füzetet és azt mondta: - Ez itt az államban eljáró szakértők jegyzéke. Válassz ki egyet, akitől szakvéleményt kérünk! - És mi van, ha a szakértőnek nem az lesz a véleménye, ami nekünk jó? - Majd annyit fizetünk neki, hogy jó legyen.
kovsa
2023. február 17. 11:46
Nagyon jó orvosok dolgoznak a börtönkorházakban is. Börtönbe vele. Majd ott gyógyulhat.
Ladislaus
2023. február 17. 11:41
tolvaj geci nyomorult trombitás haknis zsírdisznó! ki nem szarja le a nyavalyád amikor másnak a pénztárcája bánja a te viselkedésed!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!